• Zwanebloem, de mooiste inheemse moerasplant en vijverplant

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  Vijvaria. In deze reeks artikelen vertel ik je alles over de mooiste vijverplanten, in dit geval de prachtige moerasplant Zwanebloem of Butomus umbellatus.

  Tags/labels: RobsVijvaria, RobsVijverplanten, Oeverplant , Moerasplant, Butomus

  Vijvers in de tuin

  Zoek eens op Google naar vijver en druk op afbeeldingen. Je zult zien dat er een enorme hoeveelheid plaatjes op het internet is te vinden met betrekking tot vijvers. Van stijlvolle, moderne, strak aangelegde vijvers, tot functionele vijvers of heel natuurlijke vijvers die weg lijken te smelten in het landschap. Sommige vijvers zijn bedoeld om één speciale vissoort in te houden, andere zijn aangelegd om bijvoorbeeld schildpadden in de vijver te houden.

  Nederland is vijvergek, zoveel moge duidelijk zijn. 

  In deze serie over vijverplanten laat ik je een aantal plantensoorten zien, die in of om je vijver kunt planten. Grote planten, kleine planten, onderwaterplanten, zuurstofplanten, moerasplanten, drijfplanten en oeverplanten. In dit artikel ga ik het hebben over een bekende moerasplant: Zwanebloem of Butomus umbellatus.

  Zwanebloem of Butomus umbellatus

  5a266e55f1dcf010f91471782b834b12_medium.

  De Zwanebloem is een van de mooiste inheemse moerasplanten. Het is een in Nederland beschermde plant die we veel aantreffen op kleigronden en andere voedselrijke wateren.

  De naam Zwanebloem heeft niet te maken met het eten van deze plant door zwanen, zoals je wel eens leest, maar heeft alles te maken met de zes stampers van de bloem die als een soort van sierlijke  'zwaantjes' met de nek omhoog gestrekt staan. Na de bevruchting buigen ze naar beneden als zwaantjes met een typerende gebogen zwanenhals.

  De Zwanebloem heeft groene, spits toelopende, grasachtig bladeren die een hoogte van 60 tot 100 centimeter halen en van juli tot en met augustus hebben ze prachtige roze bloemen.

  De wetenschappelijke naam is Butomus umbellatus en verwijst naar de zwaardachtige bladeren van de plant.

  Zwanebloem in het wild

  De Zwanebloem komt oorspronkelijk in Europa, Noord-Afrika en West-Azië voor en vanuit tuincollecties heeft de plant zich inmiddels in heel Noord-Amerika en Canada gevestigd. De Zwanebloem gedijt echter alleen daar waar de voedingsbodem rijk is. De plant maakte daar tal van uitlopers aan. 

  Zwanebloem in de vijver

  De Zwanebloem is een heel dankbare plant in de vijver, een snelle groeier maar, maar niet altijd bloeiend. Meestal duurt het een paar jaar voordat de Zwanebloem zijn roze pracht laat zien. Plant de Zwanebloem in manden, gevuld met voedselrijke grond en zet ze van 10 centimeter onder water tot net aan de waterrand.  Ze hebben een plek in de volle zon nodig.

  Plant Zwanebloem bij voorkeur niet in een vijver met schildpadden of grote vissen. In de handel is een attractieve witbloeiende cultivar verkrijgbaar onder de naam Butomus umbellatus 'Schneeweisschen'. Deze is onder andere via webshops verkrijgbaar.

  Vermeerderen Zwanebloem

  Zaad is gemakkelijk te ontkiemen maar scheuren en wortelstek zijn ook heel eenvoudig. Kijk of je wat van een plant van een collega vijverhouder kunt krijgen, de plant groeit snel genoeg.

  De Zwanebloem

  De Zwanebloem is een heel decoratieve plant met prachtige bloemen, ideaal voor de vijver!

  257edaecbef93e3cc946eea6c544782c_medium.

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of en klik hier voor Rob's vijverplanten.

  Tip! Bewaar dit artikel voor het volgende seizoen

  Voeg deze pagina toe aan je Blazwijzers door te klikken op de onderstaande knop.

  Bladwijzer toevoegen