• Zonneroosje verzorging, standplaats, planten, snoeien en zaaien van Helianthemum

  Gepost in Vaste planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  Het Zonneroosje of Helianthemum is een gemakkelijk te verzorgen, in de zomer bloeiende, bodembedekker met felgekleurde bloemen in de tinten tussen wit, geel, roze, oranje en rood. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, wanneer en hoe snoeien van Zonneroosjes, hoe zaaien, wat is de bloeiperiode en welke ziekten kent ze.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Helianthemum, Bodembedekker, Wintergroen, Rotsplant

  Het Zonneroosje

  Helianthemum is een uit ongeveer 110 soorten bestaand geslacht van een- of meerjarige, lang bloeiende, (half)heesters uit de zonneroosjesfamilie of Cistaceae. Zonneroosjes zijn oorspronkelijk afkomstig uit het Noordelijk halfrond. Veel van de soorten groeien in het Mediterrane gebied. In Nederland en België kennen we twee inheemse soorten uit dit geslacht: het geel zonneroosje en het wit zonneroosje. De Zonneroosjes die we in onze tuinen aantreffen zijn vrijwel zonder uitzondering hybriden, kruisingen, doorgaans op basis van de soorten Helianthemum apenninum, Helianthemum nummularium en Helianthemum croceum.

  Etymologie Helianthemum

  De botanische benaming van Zonneroosje is ‘Helianthemum’. Het geslacht werd in 1754 voor het eerst beschreven door de Engelse botanist Philip Miller in zijn werk ‘The Gardeners Dictionary’. De geslachtsnaam ‘Helianthemum’ is samengesteld uit het Griekse ‘hēlios’ of ‘zon’ en ‘anthos’ of ‘bloem’ en betekent ‘bloem die de zon zoekt’. De Nederlandse naam Zonneroosje verwijst ook naar het feit dat de bloemen zich naar de zon toe richten.

  Beschrijving Zonneroosje

  Zonneroosje is een dertig tot veertig centimeter hoge, halfheester. De plant heeft een kruipende wortelstok die tot diep in de grond groeit. Deze halfheester maken hoofdstengels aan die verhouten en doorgaans plat op de bodem liggen. Van daaruit groeien jonge, behaarde stengels. Het elliptische tot lancetvormige blad zijn behaard en staan kruisgewijs tegenoverstaand of tegenoverstaand tweerijig aan de stengel en staan zelf op korte steeltjes. De bloeitijd van Zonneroosje loopt van mei tot en met oktober. Er bestaan tal van prachtige enkelvoudige en gevulde bloemen in de kleuren wit, roze, oranje, rood en lila.  Na bloei verschijnen de ovale zaaddoosjes die elk een heleboel zaden bevatten.

  Is het Zonneroosje giftig?

  Zonneroosje zijn niet bekend als giftig maar bevatten ook geen eetbare delen. Er is geen medicinale werking bekend.

  Is het Zonneroosje winterhard?

  De Helianthemum hybriden voor onze tuin zijn niet geheel winterhard. Vooral de grijsbladige cultivars zijn kwetsbaar. De beste resultaten om ze over te houden behaal je door ze voor de winter iets terug te snoeien en vervolgens flink te mulchen met organisch materiaal.

  Toepassing Zonneroosje in de tuin

  Helianthemum is een bijzonder aantrekkelijke plant die heel geschikt is om vooraan in de bloeiende border te worden geplant. Ze worden ook toegepast in rotstuinen en op stapelmuurtjes. Zonneroosjes combineren makkelijk met andere vaste planten. Helianthemum is daarnaast heel geschikt voor potten, bloembakken en hangmanden. Het Zonneroosje is mooi in grotere groepen met dezelfde kleur, maar ook in een combinatie met diverse kleuren Zonneroosjes.

  Standplaats en verzorging Zonneroosje

  Het Zonneroosje heeft een standplaats met veel licht nodig, liefst in de volle zon. Ze verlangen goed gedraineerde grond, die licht alkalisch is. Ze groeien prima in een zanderige bodem. Water heeft Helianthemum niet heel veel nodig maar de plant mag ook niet uitdrogen. Regelmatig wateren dus, als het wat langer niet regent. Extra bemesting is nauwelijks noodzakelijk.

  Zaaien en stekken Zonneroosje

  De enige manier om planten te krijgen die identiek zijn aan de planten die je hebt, is door het nemen van stekken. Snoei de planten daarvoor terug na de bloei. De nieuwe scheuten die daarna ontstaan kun je gebruiken om te stekken, zodra de vier a vijf centimeter lang zijn. Zijn de stekken schuin af met een scherp mes. Verwijder alle blaadjes behalve het groeipunt. Doop de stekken in stekpoeder en steek ze voor de helft in matig vochtige stekgrond. Je kunt Zonneroosje in april binnenshuis zaaien in maart in een zaaikasje. Eind mei, na de ijsheiligen, buiten planten. De zaadjes ontkiemen nooit allemaal, hoogstens de helft.

  Zonneroosje snoeien

  De Zonneroosje is een plant die je het beste in het najaar kunt terugsnoeien. Dat vergroot de kans dat ze de winter overleven.. Verwijder uitgebloeide bloemen indien je geen zaad wil. Zo blijft de plant nieuwe bloemen aanmaken.

  Ziektes en plagen Zonneroosje

  Zonneroosje is erg sterk en heeft weinig last van ziektes. Soms zijn er problemen met meeldauw. Een slechte drainage zorgt voor wortelrot. Natte grond in de winter laat de plant bevriezen en dat overleven ze niet.

  Zonneroosje kopen

  Het Zonneroosje wordt in tuincentra te koop aangeboden als plant of als plug. Er zijn ontelbare kleurschakeringen te koop, met enkelvoudige, halfgevulde en dubbele bloemen. De volgende cultivars zijn erg mooi, maar in tuincentra en webshops vind je er nog veel meer:

  • Helianthemum 'Amabile plenum', gevulde, rode bloemen
  • Helianthemum 'Apricot Queen', oranje-gele bloemen
  • Helianthemum 'Ben Hope', karmijnroze bloemen
  • Helianthemum 'Bronzeteppich', bronskleurige bloemen
  • Helianthemum 'Elfenbeinglanz', witgele bloemen
  • Helianthemum 'Hartswood Ruby', donkerrode bloemen
  • Helianthemum 'Henfield Brilliant', grijs blad, oranjerode bloem
  • Helianthemum ´Rhodanthe Carneum´, lichtroze bloemen
  • Helianthemum 'Supreme', lila bloemen
  • Helianthemum 'The Bride', witte bloemen
  • Helianthemum 'Wisley Pink', roze bloemen
  • Helianthemum 'Wisley Primrose', gele bloemen

  Zonneroosje

  Een langdurig bloeiende plant voor border en rotstuin.

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten. Méér lezen? Via deze link vind je alle artikelen over Rob’s kamerplanten.

 • End of content

  No more pages to load