• Zonnekruid Helenium autumnale verzorging, standplaats, planten, snoeien en vermeerderen

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  Zonnekruid, Helenium autumnale een hoge borderplant die opvalt met haar prachtige gele of rode bloemen en haar ongelofelijk uitbundige bloei. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, wanneer en hoe snoeien van Zonnekruid , hoe vermeerderen, wat is de bloeiperiode, hoe overwinteren en welke ziekten kent de plant.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Borderplant, Bijenplant, Prairieplant, Cottagetuin, Helenium

  Zonnekruid

  Zonnekruid is een uit Noord-Amerika afkomstige wintervaste, klompvormde plant uit de composietenfamilie. In het wild groeit ze vooral op vochtige plekken. De Cherokee Indianen droogden de bloemen van Zonnekruid en vermaalden ze tot poeder. Als ze ziek waren, snoven ze dit poeder op. Daarvan moesten ze erg hoesten en dat bevrijdde hun lichaam van kwade geesten, in hun volksgeloof de ziekteveroorzakers.

  29d68d787d0de64942307cf3053c2fa9_medium.

  Etymologie Helenium autumnale

  De botanische benaming van Zonnekruid  is Helenium autumnale. De geslachtsnaam Helenium is een verwijzing naar Helena, in de Griekse mythologie de dochter van Zeus en Leda. Volgens de legende ontsprong Zonnekruid op de plekken waar haar tranen de grond raakte. De soorttoevoeging “autumnale” is afgeleid van het Latijnse “autumnus” ofwel “herfst” en geeft aan dat deze plant in de herfst bloeit.

  De Nederlandse benaming Zonnekruid verwijst naar de heldergele kleur van de plant. In het Engels gebruiken ze de namen Common sneezeweed en Fall sneezeweed, in Duitsland noemen ze haar Sonnenbraut in het Frans wordt ze hélénie automnale genoemd.

  Beschrijving Zonnekruid23ed5db62485ef18af480b271bdd35e2_medium.

  Zonnekruid  is een klompvormde plant die groeit vanuit een kruipende wortelstok. Van daar uit ontspringen sterk vertakte, tot twee meter lange stengels met een verspringend, licht getand, lancetvormig blad.

  De stengels monden uit in de typische composietenbloei, dat betekent dat het bloemhoofd bestaat uit talloze kleine buisvormige bloempjes met daaromheen een krans van gele bloembladeren.

  De bloeitijd van Zonnekruid is grofweg van augustus tot en met november. Na de bloei verschijnt het zaad.

  Is Helenium autumnale giftig?

  Zonnekruid is giftig en kan daarom niet gegeten worden.

  Is het Zonnekruid  winterhard?052a8d8ddf2eeafa30b6d2eeacd79fe7_medium.

  Zonnekruid is vorstbestendig en volledig winterhard tot minimaal vijfentwintig graden onder nul. Sommige cultivars zijn wat gevoeliger.

  Toepassing Zonnekruid  in de tuin

  Helenium autumnale is borderplant die erg interessant is vanwege de late bloei, op een moment dat de meeste planten al lang zijn uitgebloeid. Zonnekruid kan prima als snijbloem worden gebruikt en is aantrekkelijk voor hommels, vlinders en honingbijen.

  Combineer de Draaibloem met Monarda, Gele zonnehoed, Scharnierbloem of Brandkruid. De volgende cultivars en hybriden van Helenium autumnale zijn erg mooi:

  • Helenium autumnale, wildvorm, gele bloemen, heel hoog wordend
  • Helenium autumnale 'Bruno', bruinrode bloemen
  • Helenium autumnale 'Helena gold’, geel met een gouden hart
  • Helenium autumnale 'Helena Red Shades' , bruinrode bloemen met een geel randje
  • Helenium autumnale 'Mariachi Siesta', rode bloemen
  • Helenium autumnale 'Moerheim Beauty', oranjebruine boemen
  • Helenium autumnale 'Pumilum Magnificum', geheel gele bloemen
  • Helenium autumnale 'Red Jewel', oranjerode bloemen
  • Helenium autumnale 'Sunshine’, veelkleurige hybride

  64bf5417cb0ae45f8f1cea4b62a9dc0e_medium.

  Standplaats en planten Zonnekruid

  Het Zonnekruid  heeft een zonnige standplaats nodig, in goed gedraineerde maar altijd vochtige grond. Enige droogte verdragen echter wel. Ideaal voor het planten aan een vijverrand waar de grond vochtig is. Bemesting kan het beste jaarlijks plaatsvinden met organische meststoffen want Helenium houdt van rijke grond. Mulch elk jaar lichtjes.

  Zonnekruid  snoeien

  Zonnekruid  hoeft niet gesnoeid te worden maar het verwijderen van de uitgebloeide bloemen verlengt de bloei. Voor de winter kun je de plant afsnijden op tien centimeter boven de grond. Het loof van de snoei kan worden gebruikt om compost te maken.

  a76fa2fcc77185ec1e92a2a8ea0c08ea_medium.

  Ziektes Zonnekruid

  Zonnekruid  is zeer sterke plant die weinig last heeft van ziektes en ongedierte. Meeldauw en roestplekken kunnen een probleem vormen maar verder is de plant vrij sterk. De plant groeit zo snel dat slakken geen kans hebben.

  Helenium autumnale vermeerderen

  Zonnekruid  kan gemakkelijk worden vermeerderd door ze in het voorjaar of in het najaar te scheuren. Zaaien kan het beste in het voorjaar gebeuren in gewone zaai- en stekgrond, zodat ze hetzelfde jaar nog kunnen worden uitgeplant. Meestal bloeien ze het eerste jaar al. De zaden hebben licht nodig om te ontkiemen, dus ze mogen nauwelijks bedekt worden. Het ontkiemen duurt tussen twee en drie weken.

  Zonnekruid  kopen

  Helenium autumnale is gewoonlijk in tuincentra te kopen. Speciale cultivars kunnen het beste in webshops worden besteld, daar is de keuze veel groter.

  e8b72e9476a167a00b5aada4e070af0d_medium.

  Zonnekruid

  Rijke najaarsbloeier en een echte bijenmagneet.

 • End of content

  No more pages to load