• Zonnekroon Silphium perfoliatum verzorging, standplaats, planten, snoeien en vermeerderen

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  Zonnekroon Silphium perfoliatum is een in de zomer bloeiende plant met lange stengels vol met prachtige gele bloemen. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, wanneer en hoe snoeien van de Zonnekroon, hoe vermeerderen, wat is de bloeiperiode, hoe overwinteren en welke ziekten kent Zonnekroon.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Silphium, Borderplant, Zomerbloeier, Bijenplant, Prairieplant

  Zonnekroon

  Silphium perfoliatum is een bladverliezende, vaste plant uit de composietenfamilie (Compositae), die afkomstig is uit  Noord-Amerika. Zonnekroon vinden we in het wild in de Amerikaanse prairies tussen hoge gras, de zogenaamde tall grass prairies,  grofweg in de oostelijke staten van het zuiden van de Verenigde Staten tot in Canada toe. De plant heeft een voorkeur voor vochtige plekken, zo komen we ze vaak in greppels tegen.

  Er bestaan twee variëteiten van de Zonnekroon

  • Silphium perfoliatum var. connatum, deze heeft vrij harige stengels
  • Silphium perfoliatum var. perfoliatum

  df001efe33612fd8430f018775da9520_medium.

  Zowel de Indianen als de eerste Europese kolonisten maakten gebruik van de medicinale kwaliteiten van de Zonnekroon.De wortels van de Zonnekroon werden verbrand waarna de rook werd  geïnhaleerd. Dit deed men bij verkoudheden, reuma en maagproblemen. Een thee werd gezet van de wortels en gedronken bij interne bloeidingen, koorts en typische vrouwenkwaaltjes. De Winnebago indianen dronken thee van de Zonnekroon alvorens ze op buffeljacht gingen, als reiniging van geest en lichaam.

  Etymologie Silphium perfoliatum

  De botanische benaming van Zonnekroon is Silphium perfoliatum. De geslachtsnaam Silphium is een Latijnse naam, afgeleid van het Griekse “Silphion”, de naam van een Noord-Afrikaanse harshoudende plant. De soorttoevoeging perfoliatum is een samenvoeging van de Latijnse woorden “per” ofwel “door” en “folium” ofwel blad en betekent “door het blad”. De naam wijst op het feit dat de stengel de bladeren als het ware doorboord.

  dc1998b39f71afa112ae553a8537f727_medium.

  De bladeren staan paarsgewijs aan de stengel vormen zo een kopje, waarin zich na regenval water verzamelt. In het Engels wordt de plant daarom Cup plant genoemd, al wordt ook de naam Carpenter weed gebruikt. In Duitsland noemen ze haar Durchwachsene Silphie en in het Frans wordt Zonnekroon silphe perfolié ofwel plante à calice genoemd.
  3f16ba6a8c2499272aa1421101f1c8c3_medium.

  Beschrijving Zonnekroon

  Zonnekroon heeft een oppervlakkige wortelgroei waaruit aan de uiteinden nieuwe plantjes ontstaan. Dit zorgt ervoor dat de plant zich gestaag uitbreidt. Daarnaast gaan de wortels de diepte in: Zonnekroon kan tot wel twee meter diep wortelen!

  De plant zelf groeit in de vorm van anderhalf tot twee meter lange, vrij hoekige, stengels, die onvertakt zijn tot vlak bij de bloemen. De stengels zijn paarsgewijs bezet met ovaal tot lancetvormige,  bladeren die de stengel geheel omsluiten. De bladeren zijn ongeveer tien tot twintig centimeter lang en grof getand.

  De bloemstengels zijn aan de uiteinden bezet met citroengele bloemen met een groengeel hart en een twintigtal bloemblaadjes.  De diameter van de bloemen is tussen de twee en vier centimeter. De bloeitijd van Zonnekroon loopt van begin juli tot en met eind september. Na de bloei verschijnt het zaad dat door de wind wordt verspreid.

  Is Silphium perfoliatum giftig?

  De jonge scheuren van werden gekookt gegeten door Indianen en de vroegere kolonisten maar ze zijn niet echt lekker. Zonnekroon is niet echt wetenschappelijk onderzocht op giftige stoffen.

  42a210818c673a76e1e039e7c62b3474_medium.

  Is het Zonnekroon winterhard?

  Silphium perfoliatum is goed koudebestendig en winterhard tot minimaal -25 graden Celsius.

  Toepassing Zonnekroon in de tuin

  Silphium perfoliatum is een vrije hoge plant die het goed doet op een standplaats achterin de bloeiende border en zeker ook in de prairietuin. De lange stengels met hun vele gele bloemen geven dramatiek en staan mooi tussen hoge grassen.  Ze kunnen ook worden gebruikt als snijbloem. Zonnekroon  trekt veel wildleven aan en is uiterst geschikt voor een vlindertuin of een bijentuin. Combineer Zonnekroon met andere prairieplanten zoals Gele Zonnehoed, Monarda, Scharnierplant of Schildpadbloem.

  Standplaats en planten Zonnekroon

  97beeee6d64ac0b370962996c5875c4d_medium.Zonnekroon groeit in het wild op vochtige plekken, doorgaans in de zon. Plant Silphium bij voorkeur in rijke, leemachtige, goed gedraineerde grond die altijd een beetje vochtig is. Zorg ervoor dat de grond jaarlijks goed bemest wordt:

  Zonnekroon is een flinke groeier. Zonnekroon kan relatief dicht op elkaar worden geplant met een onderlinge afstand van vijfentwintig centimeter en zal dan snel aaneengroeien. Zonnekroon kan wel vijfendertig tot veertig opgaande stengels per vierkante meter produceren.

  Zonnekroon snoeien

  De Zonnekroon is een plant die niet gesnoeid hoeft te worden. Knip uitsluitend de bloem- en blad stengels in het najaar af op ongeveer vijf centimeter boven de grond, net voordat de plant in winterrust gaat. Wil je de bloeitijd verlengen of een tweede bloei krijgen dan dien je de uitgebloeide bloemen periodiek te verwijderen.

  Ziektes Zonnekroon

  Zonnekroon is een relatief sterke plant die doorgaans geen last heeft van ziektes en insecten. Wel kan de plant last hebben van Sclerotiënrot, een schimmel die ook wel eens optreedt bij Dahlia’s. Daarnaast kunnen galwespen de plant aantasten.

  0b7ee121fbb059956a41c118737f1475_medium.

  Silphium perfoliatum vermeerderen

  De Zonnekroon kan gemakkelijkst worden vermeerderd door de plant in het najaar op te graven en scheuren; met een spade kan de plant in kleinere stukken worden verdeeld. Als we de uitgebloeide bloemen niet verwijderen, vormt zich zaad dat gewoon in het najaar in de volle grond kan worden gezaaid, of in het voorjaar in potjes om later te worden uitgeplant. 

  Zonnekroon kopen

  Silphium perfoliatum, als vrij grote plant, wordt niet zo vaak in tuincentra te koop aangeboden. Via webshops is de plant ook  wel te verkrijgen.

  Zonnekroon

  Een rijke bloeier met prachtig gele bloemen.

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.

 • End of content

  No more pages to load