• Zonnebloem kweken: standplaats, zaaien, planten en verzorging van Helianthus annuus

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je alles over het kweken van de zonnebloem, Helianthus annuus, een eenjarige plant met de bijzondere zich naar de zon richtende bloemen.  Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, tips voor het wanneer en hoe zaaien en planten van Zonnebloemen en wat zijn de beste soorten om te kopen.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Zonnebloem, Helianthus, Bijenplant

  De Zonnebloem

  De Zonnebloem is een eenjarige plant die oorspronkelijk afkomstig is uit Noord-Amerika. De Zonnebloem is ruim drieduizend jaar geleden door de Indianen in cultuur is gebracht en naar Zuid-Amerika gebracht. In de zestiende eeuw is de Zonnebloem door de Spanjaarden naar Europa gebracht. Zonnebloemen worden vooral gekweekt voor de zonnebloemolie.

  Bij zonnebloemen denken we al gauw aan de serie die Vincent van Gogh heeft gemaakt en de zonnebloemvelden in Frankrijk. Zonnebloemen hebben een prachtige, warme, uitnodigende, openstaande bloem waar mensen spontaan gelukkig van worden.  Zonnebloemen richten zich gedurende dag voortdurend naar de zon, ze draaien mee van oost naar west, een verschijnsel wat we ook wel heliotropisme noemen.da1165ce298db7458803182023634441_medium.

  Etymologie Helianthus annuus

  De botanische benaming van de Zonnebloemen is Helianthus annuus.

  De geslachtsnaam 'Helianthus' is een samentrekking van de Griekse woorden 'helios' of 'zon' en 'anthos' of 'bloem'.

  De soortnaam 'annuus' is afgeleid van het Latijnse 'anno' of 'jaar' en verwijst naar het feit dat de Zonnebloem een eenjarige plant is die jaarlijks groeit, bloeit en weer sterft.

  Beschrijving Zonnebloem56b2dd0a48d4c917b3557e331c07d1d8_medium.

  Zonnebloem heeft een lange penwortel met een dicht vertakt wortelstelsel. De plant heeft een ruwe, behaarde, doorgaans onvertakte stengel met een lengte van maximaal vier meter. De tot dertig centimeter lang bladeren zijn ovaal van vorm en gekarteld.

  Vanaf eind juni verschijnen de eerste bloemen. De samengestelde bloemen hebben een doorsnede van tien tot dertig centimeter en bestaan uit een kern met honderden kleine buisvormige bloemen met daaromheen een krans van gele bloembladeren. Dit zijn botanisch gezien onvruchtbare lintbloemen.

  66339c4d2009cd26e462b95368a12ac0_medium.De grijsgroene zaden hebben een harde schil, waarbinnen zich de kern bevindt.

  Ze kunnen zowel rauw als geroosterd worden gegeten en bevatten grote hoeveelheden belangrijke mineralen zoals ijzer en kalium en magnesium, alsmede vitamines.

  Daarnaast maken we er zonnebloemolie van.

   

  Toepassing Zonnebloem in de tuin6197dd3c5263e1423cccb472b9273b2a_medium.

  De Zonnebloem is een eenjarige plant voor de bloeiende plantenborder.

  Vaak worden Zonnebloemen als snijbloem geplant. We kunnen zonnebloemen namelijk afsnijden en in een vaas zetten. Snij de stengel hiervoor met een scherp mes schuin af en gebruik lauwwarm water met wat suiker.

   Er zijn allerlei cultivars van de Zonnebloem gekweekt die mooie kleuren hebben of bijvoorbeeld klein blijven. Heel mooi zijn onder meer:

  • Buttercream, middelhoog, lichtgeel
  • Chocolate, middelhoog, bruinrode bloem
  • Giganteus, zeer lang en grote gele bloemen
  • Golden Sheer, middelhoog, gevulde gele bloemen
  • Pacino, laagblijvend, ook geschikt voor pot, gele bloemen
  • Procut bicolor, middelhoog, oranjegele bloemen
  • Stella gold, middelhoog, spinachtige bloemblaadjes
  • Velvet queen, middelhoog, prachtige donkerrode bloemen
  • Zohar, middelhoog, prachtige oranje bloemen

  Standplaats en planten Zonnebloem

  De Zonnebloem houdt van een goed gedraineerde, zandige bodem met veel mest en een niet te laag pH gehalte. Zorg vóór het zaaien dat de grond goed omgespit en onkruidvrij is. Wiedt na het planten of zaaien regelmatig om de stam onkruidvrij te houden.48e4e60412ee3006586193c4c21b4f30_medium.

  Zonnebloemen zaaien, hoe en wanneer

  Grote zonnebloemsoorten kunnen vanaf begin april worden buiten gezaaid en de kleine soorten een maand eind april. Zaai niet te vroeg want dan treedt de bloei eerder in en krijg je kleine bloemen. De kiemtijd van zonnebloemen bedraagt bij kamertemperatuur ongeveer zeven tot veertien dagen. Zelf gebruik ik folie om de grond af te dekken direct na het zaaien. Dit voorkomt dat vogels zich tegoed doen aan de zaden.

  5918f36a54af42d17c208795e4cba2dc_medium.Je kunt er voor kiezen ze binnen in kleine potjes te zaaien en later uit te planten maar dat is niet noodzakelijk.

  Het voordeel van binnen voorzaaien is echter dat de planten minder kans hebben om meeldauw te ontwikkelen.  

   

   

   Zonnebloemen snoeien

  De Zonnebloemen is een eenjarige plant die niet gesnoeid hoeft te worden. Uiteraard kun je in het najaar de stengel afsnijden om er compost van te maken. De bloem kun je lang aan de plant laten. Zo kunnen de vogels de zaden eten.

  d68a482c950168c94b8ae1501c500805_medium.

   De Zonnebloem

  Machtig mooi: groot en warm.

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.

 • End of content

  No more pages to load