• Zomerleeuwenbek: standplaats, planten, verzorgen en vermeerderen van Angelonia angustifolia

  Gepost in Eenjarige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je over de Zomerleeuwenbek, Angelonia angustifolia, een uit Mexico afkomstige, in de zomer bloeiend perkplantje met Leeuwenbekachtige bloemen. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, wanneer en hoe snoeien en vermeerderen van Zomerleeuwenbek.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Angelonia, EenjarigePlant, BijenPlant

  Zomerleeuwenbek

  De Zomerleeuwenbek is een uit Mexico en West-Indië afkomstige meerjarige, kruidachtige plant die in Nederland en België als eenjarige wordt gekweekt. In het wild vinden we het Zomerleeuwenbek vooral op vochtige plekken aan de randen van savannes en bossen, altijd in de volle zon. Daar is de plant meerjarig en groeit als halfheester.

  186c4816d5b0e129e683c6476d71bdca_medium.

  Etymologie Angelonia angustifolia

  De wetenschappelijke naam van Zomerleeuwenbek is ‘Angelonia angustifolia’. Het ongeveer dertig soorten tellend geslacht  ‘Angelonia’ is in 1812 voor het eerst beschreven door de Duitse botanist Alexander von Humboldt en de Franse botanist Aimé Bonpland. De geslachtsnaam ‘Angelonia’ is afgeleid van de lokale Mexicaanse naam ‘angelón’. Het geslacht is ingedeeld in de weegbreefamilie of Plantaginaceae. De soortnaam 'angustifolia' is samenvoeging van de Latijnse woorden 'angustus' of 'smal' en 'folium' of 'blad' en betekent 'smalbladig'. De Nederlandse naam Zomerleeuwenbek is een verwijzing naar het feit dat de bekende Leeuwenbek, Antirrhinum majus, uit dezelfde plantenfamilie komt en de bloeitijd van de plant.

  Beschrijving Zomerleeuwenbek

  Zomerleeuwenbek is een sterk vertakte plant met een hoofdstam. Alle stengels zijn behaard. De blaadjes zijn getand, lancetvormig en staan kruisgewijs aan de stengels. De bloeitijd van het Zomerleeuwenbek loopt van mei tot en met september. Aan de uiteinden van de stengels ontstaan toortsen met leeuwenbekachtige bloemen in de kleuren wit, roze, lila, blauw of paars.

  6b5351768b51882ab3fa81af3e92a4ac_medium.

  Is het Zomerleeuwenbek giftig?

  De plant staat niet bekend als giftig maar kent verder geen eetbare delen. De plant wordt door de oorspronkelijke Mexicaanse bevolking medicinaal al eeuwenlang gebruikt als ontstekingsremmer. 

  Is Zomerleeuwenbek winterhard?

  De plant is niet winterhard.

  Toepassing Zomerleeuwenbek in de tuin

  Zomerleeuwenbek is echte perkplant voor de border met eenjarigen. Ze staan echter ook heel goed in potten. Plant ze in een groep met verschillende kleuren of combineer ze met andere eenjarige planten.

  Standplaats en planten Zomerleeuwenbek

  Zomerleeuwenbek staat graag op een plek in de volle zon.. De grond moet goed gedraineerd zijn en voldoende meststoffen bevatten. In potten echter één keer per maand vloeibare mest gebruiken. De plant wil niet nat staan maar de grond mag niet uitdrogen. 

  Snoeien Zomerleeuwenbek82a06c1562a07c03960c0a3bc27de497_medium.

  Zomerleeuwenbek hoeft niet gesnoeid te worden. De uitgebloeide bloem kan best verwijderd worden als je geen zaad wilt hebben. Dat zorgt ook een continue stroom aan nieuwe bloemen. 

  Vermeerderen Zomerleeuwenbek

  Zomerleeuwenbek kan het beste in maart of begin april binnenshuis worden gezaaid, in licht vochtige, zanderige grond met grit. Druk de zaadjes licht in de grond. Het duurt dan één tot twee weken eer de plantjes ontkiemen. Ook is de plant gemakkelijk te stekken .

  Ziektes en plagen Zomerleeuwenbek

  Zomerleeuwenbek is een sterke plant en is vrijwel ongevoelig voor ziektes en ongedierte.

  Zomerleeuwenbek kopen

  Zomerleeuwenbek is bij gespecialiseerde kwekers te koop, maar je treft ze ook af en toe in de beter geoutilleerde tuincentra.  De volgende cultivars zijn bijzonder mooi:

  • Angelonia angustifolia ‘Angelmist Purple Stripe', witte bloemen met paarse streep
  • Angelonia angustifolia 'Angelmist Rose Dark', roze bloemen
  • Angelonia angustifolia 'Archangel Cherry Red', bordeauxrode bloemen
  • Angelonia angustifolia ‘Archangel Dark Purple’, paarse bloemen
  • Angelonia angustifolia ‘Archangel Dark Rose’, lila bloemen
  • Angelonia angustifolia 'Sungelonia Deep Pink', roze bloemen
  • Angelonia angustifolia 'Serena White', witte bloemen
  • Angelonia angustifolia 'Serenita Sky Blue', lilablauwe bloemen

  Zomerleeuwenbek

  Deze plant blijft de hele zomer bloemetjes produceren. 

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.

 • End of content

  No more pages to load