• Zomerklokje: standplaats, planten, verzorgen en vermeerderen van Leucojum aestivum

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je over het Zomerklokje, Leucojum aestivum, een in de lente bloeiend bolgewas met witte, klokvormige bloempjes. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, wanneer en hoe snoeien en vermeerderen van Zomerklokjes en wat zijn de beste Zomerklokjes soorten om te kopen.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Leucojum, Voorjaarsbloeier, Bolgewas, Bijenplant

  Zomerklokje

  Het Zomerklokje is een voornamelijk uit de wat warmere gebieden van Europa en Azië afkomstig bolgewas met witte, klokvormige bloempjes. De plant behoort tot de narcisfamilie of Amaryllidaceae. In het wild vinden we het Zomerklokje in vochtige bossen en weides, alsmede aan de waterkant. We vinden het Zomerklokje ook in Nederland in het wild. In Noord-Amerika is de plant verwilderd.

  9697e50ab5f5b3c77e1798e92410c3d0_medium.

  Etymologie Leucojum aestivum

  De geslachtsnaam ‘Leucojum’ is afgeleid van het Griekse ‘leukoïon’, een samenvoeging van ‘leucos’ of ‘wit’ en ‘ion’ of ‘paars’, met andere woorden ‘wit-paars’ . Het is de naam die Hippocrates oorspronkelijk gaf aan het Sneeuwklokje, Galanthus nivalis. Het was Carolus Linnaeus die, in 1753, het geslacht ‘Leucojum’ formeel beschreef. In 1759 beschreef hij het Zomerklokje wetenschappelijk. Het geslacht ‘Leucojum’ behoort tot de Zomerklokjesfamilie of Amaryllidaceae. De soortnaam ‘aestivum’ is afgeleid van het Latijnse ‘aestās’ of ‘zomer’ en ‘īvās’ of ‘behorende tot. De betekenis is ‘van de zomer’.

  Beschrijving Zomerklokjes

  Zomerklokjes groeien vanuit een bol met een maximale doorsnede van drie centimeter. Vanuit de bol groeien veertig tot negentig centimeter lange, zwaardvormige bladeren tevoorschijn komen. De bladeren lijken erg op die van een narcis. De bloeitijd van het Zomerklokje loopt van april tot en met mei. De bloemstengel telt een drie- tot vijftal bolvormig knikkende bloemen met  groene punten aan het uiteinde van de bloemblaadjes.

  Is het Zomerklokje giftig?ea47582763df29ccd57dce62fbe333b5_medium.

  Bladeren, bloemstengel, bloem en vooral de bollen zijn giftig. Ze bevatten giftige alkaloïden. Volgens sommige bronnen kunnen deze gebruikt worden in de strijd tegen het Alzheimer.

  Toepassing Zomerklokjes in de tuin

  Zomerklokjes hebben het meeste effect in grote groepen. In tuinen zijn ze mooi, geplant langs paden of op oevers van vijvers om deze te accentueren. Combineer het Zomerklokje met winterakoniet en Kievitsbloem voor een mooie kleurcontrast. Zomerklokjes zijn ook heel mooi in korven en potten voor op het terras, of naast de voordeur.

  Standplaats en planten Zomerklokjes

  Zomerklokjes staan graag in de volle zon of op een plek met halfschaduw. Op een zonnige plek bloeien ze eerder dan op een schaduwrijke plek. Ze houden van moerasachtige, humusrijke grond. Bemesting is nauwelijks nodig. Spit de grond een halve spade diep om voor het planten van Zomerklokjes. Plant Zomerklokjes bij voorkeur tussen half september tot half oktober. De plantdiepte van Zomerklokjes bedraagt ongeveer tweemaal de hoogte van de bol. Direct na het planten goed water geven. In het najaar mulchen met bladeren doet de plant goed.

  Overwinteren Zomerklokje

  Het Zomerklokje is een voorjaarsbol en heeft een koude rustperiode nodig om te bloeien. Deze plant is heel geschikt om te verwilderen en volledig winterhard.

  6ff4df77cdc6313af52ba43b6d8f7c6b_medium.

  Snoeien Zomerklokjes

  Bij Zomerklokjes zullen na de bloei de blaadjes langzaam maar zeker afsterven. Geef de plant zo de tijd om voedselreserve voor het nieuwe jaar op te bouwen. Pas als de blaadjes helemaal geel en uitgedroogd zijn, kunnen we het loof verwijderen. Zodra de bloemen zijn uitgebloeid kunnen ze worden weggeknipt. Dit voorkomt zaadvorming en uitputting van de bol, waardoor het Zomerklokje het volgende jaar wéér prachtig bloeit.

  Vermeerderen Zomerklokjes

  Zomerklokjes kunnen in het voorjaar buiten worden gezaaid. Daarnaast kun je de bollen opgraven zodra het blad bijna helemaal vergaan is en de jonge bolletjes weer apart uitplanten.

  2d71b56fe80caee853fc9e3c36d2d89f_medium.

  Zomerklokjes kopen

  Zomerklokjes zijn in het najaar voor betrekkelijke weinig geld te koop in tuincentra en in webwinkels, meestal in een zakje per 10 of 25 stuks. Plant ze zo snel mogelijk na het kopen: de bolletjes drogen anders uit. De volgende twee zijn te koop

  • Leucojum aestivum, wildvorm
  • Leucojum aestivum 'Gravetye Giant’, bijna één meter hoge plant

  Zomerklokje

  Deze voorjaarsbrenger is ideaal voor de moerassige tuin of vijvertuin.

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.

 • End of content

  No more pages to load