• Zinnia, standplaats, verzorging, snoeien en zaaien van Zinnia elegans

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je alles over de éénjarige zomerbloem Zinnia, Zinnia elegans met haar prachtige bonte bloemen die lijken op die van de Dahlia. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, wanneer en hoe snoeien en vermeerderen van Zinnia en wat zijn de beste soorten Zinnia om te kopen.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, EenjarigePlant, Zinnia

  Zinnia

  f89df6541d92b29f337f877f1e791768_medium.

  Zinnia is een eenjarige, kruidachtige, bloeiende plant uit de composietenfamilie of Compositae. Het geslacht Zinnia kent een twintigtal soorten die allen uit Zuid- en Noord-Amerika komen. Zinnia elegans, is een oorspronkelijk uit Mexico afkomstige bloeiende plant die veel als eenjarige borderplant wordt toegepast in België en Nederland. De bloemblaadjes zijn eetbaar en kunnen in een salade worden gebruikt om er wat kleur aan toe te voegen. Daarnaast kan er thee worden gezet van de bloemblaadjes en van gedroogd Zinnia zaad.

  Etymologie Zinnia elegans

  De botanische benaming van Zinnia is Zinnia elegans. Soms wordt de oude benaming Zinnia violacea nog gebruikt. De geslachtsnaam ‘Zinnia’ is een eerbetoon van Linnaeus aan de Duitse botanist Johann Gottfried Zinn die in 1757 de plant ‘Zinnia peruviana’ beschreef. De soortnaam ‘elegans’ is afgeleid van het Latijnse ‘eligere’ of ‘kiezen’ en kan het beste worden vertaald als ‘uitverkozen’

  78d7adc1ef1c7a9b1c6b74319f62132d_medium.

  Beschrijving Zinnia

  Zinnia is kruidachtige plant die groeit vanuit een fijn vertakt, oppervlakkig wortelstelsel. Ze hebben één, stijve, harige stengel die vertakt. De hoogte van de planten varieert tussen de dertig en honderd centimeter. De paarsgewijs tegenovergestelde ovale- of lancetvormige bladeren zijn vrijwel steelloos. De bloemen hebben een doorsnede van tweeëneenhalf tot vijftien centimeter en zijn in tal van kleuren beschikbaar. Na de bloei verschijnen de zaaddozen.

  Is Zinnia winterhard?

  Zinnia is niet winterhard en sterft in de winter af. daarom wordt de plant als eenjarige borderplant gebruikt.

  fb41238bcac1e76cb04677d7cf6485be_medium.

  Is Zinnia giftig?

  Zinnia staat niet bekend als giftig.

  Toepassing Zinnia in de tuin

  Het Zinnia is prachtig in een grote groep of in een border gecombineerd met andere eenjarige wilde planten zoals Afrikaantjes, Klaproos en Korenbloem. Je kunt Zinnia ook in een plantenbak of in een pot zaaien of planten. De vrolijke kleuren zorgen maken iedereen blij.

  520488b47f9e2e8a5169f87ab1925d73_medium.

  Standplaats, verzorging en planten Zinnia

  Zinnia is een gemakkelijke tuinplant die echter een standplaats in de volle zon nodig heeft om mooi te bloeien. De grond dient voedsel- en humusrijk te zijn en goed af te wateren want deze tropische plant houdt niet van natte voeten. Plant Zinnia’s niet te dicht bij elkaar want anders blijven de bladeren te lang vochtig en treedt meeldauw op.

  Zinnia snoeien

  Deze eenjarige plant hoeft niet te worden gesnoeid. Verwijder de uitgebloeide bloemen direct want hoe mee bloemen je weghaalt, des te meer nieuwe er voor in de plaats komen.

  7f78982ca99758ba7727fe32bd2ed3b4_medium.

  Zinnia vermeerderen

  Zinnia is alleen te zaaien. Je kunt de plantjes in april binnen zaaien en ze in mei buiten planten. Ze moeten dan de eerste weken wel goed gewaterd worden. Wil je ze buiten zaaien, spit de grond goed om en zaai de Zinnia in situ, eind april, begin mei en binnen enkele weken ontkiemen de plantjes. Eenmaal aangeplant zaait het Zinnia zich vanzelf uit en komt het volgende jaar weer te voorschijn.

  Zinnia ziektes en plagen

  Indien de plant eenmaal groeit is deze niet meer te stoppen maar jonge planten zijn erg gevoelig voor aanvraag door naaktslakken.

  a34906a2d95a2d0362b7516bcc2a500f_medium.

  Zinnia elegans kopen

  Zinnia is als zaad verkrijgbaar in webshops en soms ook in tuincentra. Er zijn prachtige hybriden en cultivars te koop, de keuze is haast onuitputtelijk. Mooi zijn onder meer:

  • Zinnia Elegans ‘California’, hele grote bloemen, diverse kleuren
  • Zinnia Elegans ’Chrysanthemum’, chrysant achtige bloemen, diverse kleuren
  • Zinnia Elegans Dahliabloemig, Dahlia achtige bloemen, diverse kleuren
  • Zinnia elegans ‘Lilliput’, kleinbloemig, diverse kleuren
  • Zinnia Elegans 'Magellan' , rode bloemen
  • Zinnia elegans ‘Pompon’, heel veel kleine bloemen, diverse kleuren
  • Zinnia elegans 'Profusion Cherry’, kersenrode bloemen
  • Zinnia elegans ‘purity’, witte bloemen
  • Zinnia elegans ‘Purple Prince’, paarse bloemen
  • Zinnia elegans 'Queen Red Lime’, oudroze, wijnrood, violet, limegroen en citroengeel
  • Zinnia elegans ‘Scabiosa’, Scabiosa achtige bloemen, diverse kleuren
  • Zinnia elegans 'Star Orange’, oranje bloemen
  • Zinnia elegans ‘Zen Yellow’, gele bloemen

  Zinnia

  Bijzondere eenjarige met vrolijke kleuren.

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten. Méér lezen? Via deze link vind je alle artikelen over Rob’s kamerplanten.

 • End of content

  No more pages to load