• Zilverwinde verzorging, standplaats, planten, snoeien en vermeerderen Convolvulus cneorum

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je alles over Zilverwinde, Convolvulus cneorum  een heester die opvalt met haar grote witte bloemen en zilvergroen tot blauwgrijze blad. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, wanneer en hoe snoeien van de Zilverwinde, hoe vermeerderen, hoe overwinteren, wat is de bloeiperiode en welke ziekten kent de plant.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Heester, Convolvulus, Bijenplant, Rotsplant, Wintergroen

  Zilverwinde

  Convolvulus cneorum  is een de rotsachtige kuststreken van Zuidoost-Europa groeiende, wintergroene sierheester behorende tot de Windefamilie. Wie wel eens op de Italiaanse eilanden Sicilië en Sardinië is geweest heeft ze vast wel gezien, groeiend vanuit rotsspleten.

  b2cf758161c27d7a798f8e310e30cabe_medium.

  Etymologie Convolvulus cneorum

  De botanische benaming van de Zilverwinde is Convolvulus cneorum . De geslachtsnaam Convolvulus is afgeleid van het Latijnse “convolvere” of “omwikkelen”. De naam verwijst naar het feit dat veel windes zich rondom andere planten slingeren.  De soorttoevoeging cneorum  is afgeleid van het Griekse “kneōron”, de Griekse naam van een andere plant, Daphne gnidium, die dezelfde kleur en dezelfde blaadjes als Zilverwinde heeft maar er verder niet op lijkt.

  In Nederland worden zowel de naam Zilverwinde als Winde gebruikt. In het Engels wordt Zilverwinde Silverbush genoemd. In Duitsland noemen ze haar Silberwinde en in het Frans wordt ze onder meer Liseron Camélée en Liseron de Turquie genoemd.

  Beschrijving Zilverwindeea2f68545bc855c54ba3086146f7b35f_medium.

  Zilverwinde is een zestig centimeter hoge, sterk vertakte heester.

  Zowel stengels als de lancetvormige bladeren zijn zilvergroen tot blauwgroen en fijnbehaard. 

  Van mei tot september is de zilverwinde bedekt met grote klokachtige, witte bloemen die een doorsnede van drie tot vier centimeter hebben.

  De bloemen hebben een geel hart. Ze openen alleen als er voldoende zon is. In de nacht en bij sterke bewolking sluitende bloemen zich.

  Is Convolvulus cneorum  giftig?

  Vrijwel de gehele plant is giftig.

  Is Zilverwinde winterhard?

  Convolvulus cneorum  is beperkt winterhard. Mulch goed en zorg voor goed gedraineerde grond, dan haalt Zilverwinde de winter meestal wel. Bij hele strenge winters de plant beschermen tegen de vorst. Als je de Zilverwinde in potten plant, kun je ze in de winter binnen zetten in een koude kas.

  15bfbcabef932f18211dc788c1b65f2c_medium.

  Toepassing Zilverwinde in de tuin

  Convolvulus cneorum  zijn is een typische plant voor een klassieke tuin met grijsbladige planten, maar is ook mooi in rotstuinen en in bloeiende borders. In potten en zelf hangmanden komt de plant ook goed tot haar recht. Zilverwinde is mooi te combineren met onder meer Slaapmutsje, Ezelsoor en Prikneus. Zilverwinde is bijzonder aantrekkelijk voor honingbijen en hommels. De volgende cultivars van Convolvulus cneorum  zijn erg mooi:

  • Convolvulus cneorum
  • Convolvulus cneorum ‘Sense’
  • Convolvulus cneorum 'White Sensation', heel zuiver wit

  Standplaats en planten Zilverwinde

  Het Zilverwinde heeft een zonnige standplaats nodig in goed gedraineerde grond en kan toe met relatief arme grond. Extra bemesting is doorgaans niet noodzakelijk maar jaarlijks mulchen wordt erg op prijs gesteld. Met halfschaduw groeit de plant ook wel maar zal niet of nauwelijks bloeien. Leem en klein voorzien van extra zand en grit voor een goede afwatering.

  Zilverwinde snoeien

  Bruine, uitgedroogde of ziek uitziende stengels dienen periodiek verwijderd te worden. Vormsnoei kan het beste plaatsvinden na de bloei, in november of december. Het loof kan worden gebruikt om compost te maken.

  846f4012bbbff96248579d6b83f429cd_medium.

  Ziektes Zilverwinde

  Zilverwinde is een sterke plant die weinig last heeft van ziektes en insecten. Alleen te natte, slecht gedraineerde grond is gevaarlijk en zal leiden tot schimmelziektes en wortelrot. Als je de plant in potten zet moeten deze absoluut een goede  afwatering hebben.

  Convolvulus cneorum  vermeerderen

  De Zilverwinde kan in het voorjaar en in het najaar worden gestekt, gewoon op kamertemperatuur. Het zaaien van Convolvulus kan het beste in het najaar plaatsvinden. Zaai in normale stek- en zaaigrond.

  Prachtrozenkransje kopen

  Convolvulus cneorum is in tuincentra te kopen als potplant.

  Zilverwinde

  Bedekt met mooie grote witte bloemen

  Tip! Bewaar dit artikel voor het volgende seizoen

  Voeg deze pagina toe aan je Blazwijzers door te klikken op de onderstaande knop.

  Bladwijzer toevoegen