• Zilverstruikje verzorging, standplaats, planten, snoeien en vermeerderen van Calocephalus

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je alles over het Zilverstruikje, Leucophyta (vroeger: Calocephalus) brownii, een heester die opvalt met haar zilveren stengels en blad. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, wanneer en hoe snoeien van Zilvernoelje, hoe vermeerderen, hoe overwinteren, wat is de bloeiperiode en welke ziekten kent de plant.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, RotsPlant, Leucophyta, RobsKamerplanten, EenjarigePlant

  Zilverstruikje, Zilvernoelje of Calocephalus

  Leucophyta is een uit het Zuid-Westen van Australië en Tasmanië stammende heester behorende tot de composietenfamilie of Compositae. Zilverstruikje wordt vooral rond de kerst als eenjarige wordt aangeboden voor kerststukjes en voor in bloembakken. Het is echter een meerjarige heester die in het wild vooral op rotsachtige, zanderige bodems, dicht bij de kust wordt aangetroffen en daarom vrij zout tolerant is. 

  fea5778f073704c0e6be6546e26a6771_medium.

  Etymologie Leucophyta brownii

  De botanische benaming van de Zilverstruikje is Leucophyta brownii. Tot voor kort werd de plant echter nog Calocephalus brownii genaamd. De geslachtsnaam Leucophyta is samengesteld ui de Griekse woorden “leuco” of “wit” en “phyta” of plant en betekent dus “witte plant”. De oude geslachtsnaam Calocephalus is samengesteld uit de Griekse woorden “kalos” of “prachtig” en “kephale” of “hoofd”: “mooi hoofd” dus en deze naam verwijst naar de bloemen. De soorttoevoeging brownii is een eerbetoon aan de Schotse botanist en ontdekkingsreiziger Robert Brown (1773-1858) die het geslacht Calocephalus beschreef. 

  De Nederlandse benaming Zilverstruikje verwijst natuurlijk naar de zilverkleurige stengels en blaadjes. In het Engels wordt de plant Silver Sticks of Cushion Bush genoemd. In Duitsland wordt ze Stacheldrahtpflanze, Silberkörbchen of Bonanzagras genoemd en in het Frans noemen ze de plant Calocephalus.

  Beschrijving Zilverstruikje

  Zilverstruikje is een opvallende zilvergrijze, dicht vertakte heester met grijze stengels en dito blaadjes die dicht tegen de stam aan liggen waardoor het geheel het uiterlijk van een koraal heeft. Het lijkt haast alsof de plant geen bladeren heeft. De bloeitijd van Calocephalus loopt van augustus tot en met september. De onopvallende gele bloemen staan in klusters bovenaan de stengeltjes.  

  Is Leucophyta brownii giftig?

  De plant staat niet bekend giftig, maar kent ook geen eetbare delen.

  Is Zilverstruikje winterhard?

  Leucophyta is matig winterhard, tot een temperatuur van maximaal vijf graden Celsius onder nul. Bij een heel zanderige, goed doorlatende bodem nog een paar graden meer. 

  Toepassing Leucophyta brownii in de tuin

  Zilverstruikje is een plant voor de lastige plekken. In zanderige, zilte omgevingen voelt ze zich thuis, in de rotstuin en in voorgrond van de bloeiende border.  Het Zilverstruikje kan ook in huis, in een pot, worden gehouden. Vooral rond de kerst is Zilvernoelje mooi om te combineren met Bergthee of Gaultheria. De volgende Zilverstruikjes zijn geschikt:

  • Leucophyta brownii, wildvorm
  • Leucophyta brownii ‘Nana’, laagblijvend
  • Leucophyta brownii 'Silver Nugget’, compact groeiend

  Standplaats en planten Zilverstruikje

  Zilverstruikje heeft een zonnige standplaats nodig. Ze heeft een voorkeur voor een zanderige, kalkrijke grond met weinig meststoffen. 

  5c481a77dba4ca9a92212583d71105ab_medium.

  Zilverstruikje snoeien

  Bruine, uitgedroogde of ziek uitziende stengels dienen periodiek verwijderd te worden. Verder kan de plant licht worden getopt ter verjonging van de plant.

  Ziektes Leucophyta

  Zilverstruikje is een sterke plant die echter soms last heeft van meeldauw en andere schimmelziektes. Zorg dat ze op een plek in de volle zon staan waar de bladeren na een regenbui weer snel opdrogen en plant ze niet zo dicht op elkaar dat de wind er niet doorheen kan. Wortelrot treedt op bij ene te natte bodem.

  Leucophyta brownii vermeerderen

  De  Zilverstruikje is heel gemakkelijk te vermeerderen door deze te stekken of te zaaien. Het beste kan dit regelmatig worden gedaan want de plantjes worden meestal maar een paar jaar oud. 

  Leucophyta kopen

  Calocephalus brownii is vooral rond de kerst verkrijgbaar in tuincentra en winkels.

  Zilverstruikje 

  Een plant met een opvallende vorm en een opvallende kleur.

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.

 • End of content

  No more pages to load