Zilverkaars, verzorging, standplaats, planten, snoeien en vermeerderen van Actaea simplex
Zilverkaars, Christoffelkruid of Oktoberkaars: Actaea (Cimicifuga) simplex is een in de herfst bloeiende schaduwplant met prachtige witbloeiende aren. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, wanneer en hoe snoeien van de Zilverkaars, hoe vermeerderen, wat is de bloeiperiode, hoe overwinteren en welke ziekten kent Christoffelkruid.
Tags/labels: RobsTuinplanten, Actaea, Schaduwplant, Herfstbloeier, Bijenplant
Zilverkaars, Christoffelkruid of Oktoberkaars
Actaea simplex is een bladverliezende vaste plant uit de ranonkelfamilie, die afkomstig is uit gematigde streken van Azië, van het oosten van Rusland tot in Japan. Zilverkaars vinden we in het wild aan de rand van bossen en in vochtige weides op een hoogte van driehonderd tot drieduizend meter.
Etymologie Actaea simplex
De botanische benaming van de Zilverkaars is 'Actaea simplex'. Deze naam heeft de plant pas sedert het jaar 2000. Tot die tijd had ze de botanische naam 'Cimicifuga simplex'. De geslachtsnaam 'Actaea' is afgeleid van het Griekse 'Aktea' of 'Vlierbes' en verwijst naar het feit dat de besjes lijken op die van de Vlierbes. De soorttoevoeging 'simplex' is een Latijns woord met de betekenis 'enkelvoudig' en verwijst naar de onvertakte stengels. In het Engels wordt de plant 'Bugbane' of 'Fairy candle' genoemd, in Duitsland noemen ze haar 'Armleuchter' of 'Oktober-Silberkerze' en in het Frans wordt ze 'Cierge d'argent' genoemd.
Beschrijving Zilverkaars
Zilverkaars groeit in de vorm van dertig tot veertig centimeter lange stengels die aan het uiteinde een samengesteld, getand blad hebben. Het blad lijkt een beetje op dat van de Astilbe. De bladeren van de Zilverkaars zijn groen maar de zaailingen hebben de neiging donkere bladeren te krijgen.
Daarom zijn er veel cultivars met donker blad in de handel. De bloemstengels kunnen wel anderhalve meter tot twee meter lang worden en vormen aan het uiteinde aartjes met kleine witte of crèmewitte bloemen, soms met een roze hart. Er zijn ook cultivars met roze bloemen. De bloeitijd van Zilverkaars loopt van september tot en met november. Na de bloei verschijnen de besjes met zaad.
Is Actaea simplex giftig?
Vrijwel alle Actaea’s bevatten stoffen die insecten afstoten. De groene delen van de plant zijn mild giftig en niet eetbaar. De besjes zijn giftig.
Is het Zilverkaars winterhard?
Actaea simplex is extreem koudebestendig en winterhard tot minimaal -40 graden Celsius. Deze sterke plant kan wel vijfentwintig jaar oud worden.
Toepassing Zilverkaars in de tuin
Actaea simplex is een langzaam groeiende plant die het geweldig doet op plekken waar de zon geen vrij spel heeft, zoals de noordzijde van een huis of op plekken waar het gebladerte van bomen en heesters een groot deel van de zon tegenhoudt. Zilverkaars bloeit als de meeste planten al lang zijn uitgebloeid en geeft daarmee in de herfst kleur aan de tuin. De lange bloeiende aren geven dramatiek en beweging, maar worden ook gebruikt als snijbloem. Donkerbladige en groenbladige soorten door elkaar geplant geeft een mooi bont effect.
Combineer Zilverkaars bijvoorbeeld met Astilbe, Leliegras, Paddenlelie of Tiarella. Mooi cultivars voor onze tuinen zijn onder meer:
- Actaea simplex 'Atropurpurea', donker blad, crèmewitte bloem
- Actaea simplex 'Black Negligee’, donker blad, witte bloem
- Actaea simplex ‘Brunette’, donker blad, witte bloem, laagblijvend
- Actaea simplex 'Hillside black beauty', donkerpaars blad, witte bloemen
- Actaea simplex 'James compton', donker blad, lange witte bloemaren
- Actaea simplex 'Pink spike', groen-rood blad met roze bloem
- Actaea simplex 'White Pearl', groen blad met helderwitte bloem
Standplaats en planten Zilverkaars
Het Zilverkaars groeit in het wild op plekken waar het licht gefilterd wordt door het blad van bomen en struiken, zoals de randen van bossen, doorgaans in goed gedraineerde grond die altijd een beetje vochtig is. Zorg voor grond is voorbereid met een flinke hoeveelheid compost en licht bemest wordt. Zilverkaars groeit slechts langzaam en mag daarom relatief dicht op elkaar worden geplant met een onderlinge afstand van vijftien centimeter.
Zilverkaars snoeien
De Zilverkaars is een plant die niet gesnoeid hoeft te worden. Knip alleen de bloem- en blad stengels in het najaar af op ongeveer vijf centimeter boven de grond, net voordat de plant in winterrust gaat.
Ziektes Zilverkaars
Zilverkaars is een relatief sterke plant die nauwelijks last heeft van ziektes en insecten. Roest en bladvlekkenziekte, beiden schimmels, kunnen wel eens optreden.
Actaea simplex vermeerderen
De Zilverkaars kan gemakkelijkst worden vermeerderd door de plant in het najaar op te graven en scheuren. Als we de uitgebloeide bloemen niet verwijderen, vormt zich zaad dat gewoon in de volle grond kan worden gezaaid.
Zilverkaars kopen
Actaea simplex wordt regelmatig in tuincentra te koop aangeboden ,Via webshops is de plant ook goed te verkrijgen en is de keuze in cultivars groter.
Zilverkaars
Een mooie herfstbloeier.
Zit niet in de kou met Kerst - 10 tips voor een warme winter
Geen warm water met Kerst en koud moeten douchen? Daar heeft niemand zin in. Lees daarom ons tips voor een warme winter.

Tip 1 - Laat je CV jaarlijks controleren
Door je CV minimaal één keer per jaar te laten controleren en onderhouden voorkom je dat je voor verassingen komt te staan. Niemand wil onverwacht zonder warm water zitten en door het optijd te controleren kun je voorkomen dat je plotseling onder een koude douche staat. Lees verder

Tip 2 - Ventileer je huis goed
Je huis goed ventileren met schone buitenlucht bespaart energie. Verwarmen van een vochtige woning kost namelijk meer energie. Het lijkt misschien tegenstrijdig, maar je kunt besparen op stookkosten door af en toe een raam open te zetten. Doe dit op het moment dat de verwarming laag of uit staat. Blijft je huis ook goed ventileren door middel van .... Lees verder

Tip 3 - Voorkom oplopende kosten
Wat een kleine reparatie had kunnen zijn kan oplopen tot een complete vervangen van de CV-ketel wanneer deze niet goed onderhouden wordt. Een nieuwe CV-ketel kost al snel €1200. Een bedrag dat je beter uit kunt geven aan een leuke vakantie. Lees verder

Tip 4- Zet de verwarming een graad lager
Ga je naar beneden om te koken in de keuken? Vergeet dan niet ... Lees verder