• Zijdeplant, verzorging, standplaats, planten en stekken van Asclepias tuberosa

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je alles over de bekende Amerikaanse zijdeplant of Knolzijdeplant, Asclepias tuberosa, een vaste plant die in de zomer bloeit met schermen vol prachtige oranje of gele bloemen. Wat is de habitat, de beste standplaats, welke verzorging is nodig, hoe kun je ze vermeerderen, wat is de bloeiperiode en welke ziekten kent deze Asclepias.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, BorderPlant, Asclepias, Bijenplant, Vlinderplant

  Amerikaanse zijdeplant of Knolzijdeplant

  Asclepias is een uit honderdenveertig soorten bestaand geslacht van Amerikaanse zijdeplanten uit de Maagdenpalmfamilie of Apocynaceae. De oorspronkelijk uit de droge graslanden, de prairies, van Noord-Amerika afkomstige Asclepias tuberosa is een van de weinige echt oranje bloeiende planten. De plant werkt, vanwege de hoeveelheid nectar, als een magneet op bijen, hommels en vlinders en is een belangrijke waardplant voor de Monarchvlinder. Er bestaan drie subsoorten:

  • Asclepias tuberosa subsp. interior, centrum Verenigde Staten
  • Asclepias tuberosa subsp. rolfsii, zuidoosten Verenigde Staten
  • Asclepias tuberosa subsp. tuberosa, oosten Verenigde Staten

  Etymologie Asclepias tuberosa

  Vanwege de vele soorten met geneeskrachtige eigenschappen, zijn de planten uit het geslacht “Asclepias” door Carolus Linnaeus vernoemd  naar de Oude Griekse god van geneeskunde en genezing “Asklepios” De soortnaam ‘tuberosa’ is afgeleid van het Latijnse ‘tūber’ of ‘zwelling’ en betekent ‘gezwollen’, een verwijzing naar de gezwollen wortelen, de knollen. In het Engels wordt de plant ‘Butterfly weed’ genaamd, in het Frans ‘Asclépiade tubéreuse’ en in het Duits ‘Knollige Seidenpflanze’.

  3e792d71d4758a19737c57677866b2b0_medium.

  Beschrijving Amerikaanse zijdeplant

  De Amerikaanse zijdeplant groeit vanuit een knolvormige wortelstok met vijftig tot zeventig centimeter lange, rechtopstaande, sterk behaarde stengels. De kortgesteelde, lancetvormige, behaarde bladeren hebben een gegolfde bladrand en staan kruisgewijs tegenoverstaande aan de stengel. De bloeitijd loopt globaal van juni tot en met september. De geurende bloemen, elk met vijf kelkbladen, vijf bloemblaadjes en vijf meeldraden, staan bij elkaar in veelbloemige schermen aan het einde van de stengels en in bladoksels. De kleuren variëren van oranjegeel tot oranjebruin. Na de bloei verschijnen de zaadpeulen die vol zaadjes met pluimen zitten.

  38a31eb8d2b072f9ec38dbd2c0a48155_medium.

  Is de Amerikaanse zijdeplant Giftig?

  De Amerikaanse zijdeplant is alleen giftig in grote hoeveelheden. De wortel van de Zijdeplant werd door de oorspronkelijke inwoners van Amerika en door de kolonisten gebruikt bij tal van aandoeningen, door deze rauw te eten of er thee van te zetten. Toepassingen intern zijn onder meer bij diarree, dysenterie, reuma, longziekten, als braakmiddel of diureticum en extern bij kneuzingen, wonden en zweren. Medicinale werkzaamheid is nooit wetenschappelijk aangetoond.

  b575dc53dee19dc3778980b8d55a7e28_medium.

  Is de Amerikaanse zijdeplant winterhard

  Deze Amerikaanse zijdeplant is winterhard tot 30 graden Celsius onder nul, mits op een zonnige plek geplant met zeer goed gedraineerde grond.

  Toepassing Amerikaanse zijdeplant in tuinen

  De Amerikaanse zijdeplant is een borderplant voor de liefhebber van mooie oranje bloemen die veel bijen en vlinders aantrekken. Plant ze in een kleine groep voor optimaal effect. Daarnaast kan de Amerikaanse zijdeplant ook in potten worden geplant. Zijdeplant is geschikt als snijplant. Combineer Zijdeplant met Monarda, Bossalie of Zonnehoed

  5c8576bf000f13ecc3c4118bbaa65b6c_medium.

  Standplaats, planten en verzorging Amerikaanse zijdeplant

  Amerikaanse zijdeplant is een plant die zoveel mogelijk licht moet hebben, met de gehele dag direct zonlicht. Het is een plant die op zanderige gronden groeit en daarom nooit te nat mag staan. Plant Amerikaanse zijdeplant in een zanderige bodem, of gewone grond aangevuld met grit. Amerikaanse zijdeplant houdt niet van verplanten.

  Amerikaanse zijdeplant snoeien

  Verwijder de lelijke of bruine delen altijd direct. Verwijderen van uitgebloeide bloemen zorgt voor een nabloei.

  Ziektes en plagen Amerikaanse zijdeplant

  Een Amerikaanse zijdeplant heeft niet zo snel last van ziektes. Het grootste gevaar zijn slakken, die echt gek zijn op deze plant. Sommige vlinders leggen eitjes in deze plant. Uiteindelijk maakt dat niks uit, deze plant is sterk genoeg.

  Amerikaanse zijdeplant vermeerderen

  De Amerikaanse zijdeplant kan worden gescheurd, maar de plant houdt helemaal niet van verplanten. Je kunt Amerikaanse zijdeplant dan ook het beste zaaien. Het zaaien kan in het voorjaar worden gedaan. Laat de zaden een nacht voorweken in lauw water en zaai ze in een verwarmd zaaikasje. Na drie tot vier weken ontkiemen de zaadjes.

  bf528d883216cf5a98af9fbf7455fa21_medium.

  Amerikaanse zijdeplant kopen

  De Amerikaanse zijdeplant is nauwelijks te koop in tuincentra maar vooral te vinden bij gespecialiseerde webshops en kwekers. De volgende planten zijn erg geschikt:

  • Asclepias tuberosa, oranje bloeiend
  • Asclepias tuberosa 'Gay Butterflies’, geel, oranje en rood bloeiend
  • Asclepias tuberosa 'Hello Yellow’, geel bloeiend
  • Asclepias tuberosa 'Monarch Promise’, witgroen blad, geel en oranje bloemen
  • Asclepias tuberosa 'Red Wijna’, rode bloemen

  Amerikaanse zijdeplant

  Een prachtig oranje bloeiende plant.

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten. Méér lezen? Via deze link vind je alle artikelen over Rob’s kamerplanten.

 • End of content

  No more pages to load