• Zelf honingbijen houden, niet moeilijk en bijzonder interessant!

  Gepost in Moestuin - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel vertel ik over de honingbij. De honingbij houden is niet moeilijk en bijzonder interessant. Wel vereist het een aantal basisvaardigheden. Deze kunnen bij clubs worden aangeleerd in de vorm van een cursus of onder begeleiding van een ervaren imker.​

  Tags/labels: RobsMoestuin, RobsBijzondereHuisdieren, Honingbij, Imkeren, Buckfast, Carnica, Apis

  De Honingbij

  De Europese honingbij, de Apis mellifera (familie Apidae) is een vliegend insect wat door mensen wordt gehouden voor de productie van honing en de bestuiving van gewassen.

  8b8d6b80523e96f2b5db49fa62ff9de5_medium.

  De bijen leven in bijenvolken waarin elke bij zijn eigen specifieke taak kent. De Koninginnebij legt de eieren en zorgt daarmee voor de voortplanting. Werkbijen zorgen voor de nestbouw, het verzamelen van voedsel, verzorgen van de larven en de koningin en zij verdedigen van het bijennest of bijenkorf.7b9d841947da0f75c24c816b5d227af5_1349433 De dar is een mannelijke bij, wiens enige taak het paren met een koningin is.

  De bijen overwinteren in het nest of korf en om in de winter voldoende voedsel te hebben verzamelen ze nectar uit de bloemen, De nectar wordt omgezet in honing.

  Bijensterfte en bestuiving

  Nederland kent recentelijk de grootste bijensterfte van Europa en dat kan grote gevolgen hebben voor onze voedselketen.

  Zoals Albert Einstein ooit schreef:

  “If the bee disappeared off the surface of the globe then man would only have four years of life left. No more bees, no more pollination, no more plants, no more animals, no more man”.

  De bij is van groot belang voor de bestuiving en daarmee voor de teelt van veel van onze voedingsgewassen. Wordt een bloem niet bestoven dan ontstaat er ook geen bevruchting (behalve bij zogenaamde zelfbevruchters).
  46bf1ea686d03a1cc9cc726e113dd1c2_medium.
  In kassen wordt grotendeels met hommels gewerkt voor bestuiving, maar deze volken worden ook weer gevoed met bijenhoning dus zelfs deze vorm van bestuiving komt in gevaar bij het uitsterven van honingbijen.

  Oorzaak van bijensterftecf3cb3052925d4f44d72f565f9f6ff05_medium.

  Sommige wetenschappers en imkers zien landbouwgif als de belangrijkste oorzaak van bijensterfte. Zelf zie ik een andere oorzaak als belangrijk: door de voortdurende inteelt: om zachtaardige bijenvolken te kweken vindt op steeds grotere schaal inteelt plaats. De genetische variatie neemt daarmee af en ziektes kunnen daardoor sneller toeslaan.

  Zelf bijen houden

  Mensen eten al heel lang honing. Om deze honing te verkrijgen werden nesten vaak vernietigd. Later ging men bijenhouden. Eerst in holle bomen en later in gevlochten bijenkorven. Nog veel later ook in bijenkasten, waardoor honing kon worden geoogst zonder de nesten te vernietigen. Een bijenhouder heet een imker. Het houden van bijen wordt ook wel apicultuur genoemd.

  Vaardigheden imker

  Om succesvol bijen te kunnen houden en gezonde bijenvolken te behouden is het van belang om een aantal vaardigheden op te doen. Natuurlijk kan je veel uit boeken leren maar voor bijen houden is de praktijk erg belangrijk.

  398fdbbaa79cbd59f1223aa01fe4c1e1_medium.

  Veel imkerverenigingen geven bijenteeltcursussen waarbij behalve de theorie met name aandacht is voor de praktijk. Vaak kan een ervaren imker een tijd lang als jouw mentor optreden. Belangrijke onderdelen van de opleiding zijn:

  • Bijen en hun historie
  • Het bijenjaar en de acties gedurende het jaar
  • Koninginnenteelt en uitzwermen
  • Gebruik van gereedschappen en hulpmiddelen
  • Praktijk: alle handelingen die een imker uitvoert
  • Veiligheid

  Waarom bijen houden

  Het houden van bijen is een fantastische bezigheid voor iedereen die graag buiten is. Bijen zijn dieren wier leven buitengewoon interessant is en ze vervullen een uiterst belangrijke rol in de natuur. Je kunt ze best een aantal dagen alleen laten en als je iets langer weg bent zijn er altijd collega imkers die je willen bijstaan. Je zult geen groot geld verdienen met één bijenvolk maar je doet goed voor de aarde en krijgt er ook nog heerlijke honing voor terug.

  ce1ce062ecebcc638641a54a6c97da45_medium.

  Bijenvolk kopen

  Het kopen van een bijenvolk is iets wat het beste met behulp van een ervaren imker kan worden gedaan, vooral om te beoordelen of een volk gezond is. Via internet en marktplaats kun je er eenvoudig achterkomen wie ze aanbiedt. Ga ook eens kijken op de Leidse Bijenmarkt: jaarlijks op tweede zaterdag in juni.

  Het is van groot belang dat het vervoer na aankoop snel en koel gebeurt. In een auto kan een bijenvolk snel oververhit raken als de bijenkorf is afgesloten. Prima soorten voor beginners zijn Carnica en Buckfast.

  Haagsche stadshoning

  Zelf houd ik ook bijen. Je vind me op Facebook als Haagsche Stadshoning.

  Succes!

  Uit de gemakkelijke moestuin reeks:

  Kweken en telen van aalbes en zwarte besaardappelenaardbeienabrikozenandijvieBlauwe HoningbesBlauwe bes,  druivenkiwi’skakikruisbessenpreipruimenrabarberrode peperssugar snapstomatenuienvijgenwalnoten.

  Kweken en telen van basilicumcitroenmelissehysoplauriermuntkomkommerkruidrozemarijnsalie en tijm.

  Tevens algemene artikelen over kweken en telen van groententuinkruidenkleinfruit en over groenbemestingdaktuinvierkante meter tuinzaaienverticaal tuinierenwindow farmingmulchen en compost maken. Artikelen over het houden en verzorgen van honingbijenganzenkippenkonijnen en pauwen.

  Artikelen over het bestrijden van bladluisslakkenwolluis en schildluis.

 • End of content

  No more pages to load