• Zeeuws knoopje: standplaats, verzorging, snoeien en vermeerderen van Astrantia major

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  Uit de serie tuinplanten: Astrantia major of Zeeuws knoopje, een overblijvende, in de zomer bloeiende plant met juweeltjes van bloemen. Hoe verzorg je  Zeeuws knoopje, waar kun je ze het beste planten, hoe en wanneer kun je ze zaaien en hoe kun je ze vermeerderen. 

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Astrantia, Borderplant, Oeverplant

  Zeeuws knoopje of Groot sterrenscherm

  De Zeeuws knoopje is een overblijvende, kruidachtige plant uit schermbloemenfamilie, Apiaceae of Umbelliferae. Van oorsprong komt de Zeeuws knoopje uit Europa en het westelijk deel van Azië tot in de Kaukasus waar ze vooral zijn te vinden in weiden en op open plekken in bossen, vooral op kalkrijke bodems. We onderkennen drie ondersoorten:

  • Astrantia major subsp. involucrata
  • Astrantia major subsp
  • Astrantia major subsp. major

  Astrantia major kent een aantal medicinale toepassingen al wordt de plant niet algemeen toegepast. Thee van gedroogde bladeren van het Zeeuws knoopje werkt vocht afdrijvend. Een thee gemaakt van de stengels en de wortels van de plant wordt gebruikt bij maagproblemen.

  5b3494251d8949dc34d179ea8ea717cd_medium.

  Etymologie Astrantia major

  De wetenschappelijke benaming van Zeeuws knoopje is Astrantia major. De geslachtsnaam Astrantia is afgeleid van het Latijnse ’aster’ en betekent ‘ster’. De naam verwijst naar de stervormige schutbladeren van de bloem. De soortnaam ‘major’ is eveneens Latijn en betekent ‘groot’, daarmee het verschil aangevend met de kleinere soortgenoot Astrantia minor.

  Etymologie Zeeuwse knoopje

  De Nederlandse naam Zeeuws knoopje is afgeleid van de zogenaamde Zeeuwse knoop, een onderdeel van de typisch Zeeuwse klederdracht. De mannen droegen dit sieraad als keelknoop op hemden, vesten en boorden. De vorm van de bloem doet denken aan dit Zeeuw sieraad. In het Engels wordt deze plant Great masterwort, genaamd. In Duitsland noemen ze haar Großer Meisterwurz en in Frankrijk gebruiken ze de naam Grande astrance.

  60bc4c41df4418f17954543da41f516d_medium.

  Beschrijving Astrantia major

  De Zeeuws knoopje is een vijftig tot negentig centimeter hoge, klompvormende, bladverliezende plant die groeit vanuit een uitgebreid wortelstelsel. De groene, handvormige bladeren zijn diep ingesneden. De bloeitijd van de Zeeuws knoopje loopt van juni tot in september. De plant maakt op lange, vertakte steeltjes tal van witte, crèmekleurige, roze of rode stervormige bloemen aan. De bloemen van Astrantia  hebben een groen hart, een paraplu van bloempjes op steeltjes en stervormige schutblaadjes. De bloei wordt gevolgd door zaad.

  7e3309d8c50ef055b0ddef33d75af08c_medium.

  Is Zeeuws knoopje giftig?

  Zeeuws knoopje is niet giftig, maar geen enkel onderdeel van de plant is eetbaar. 

  Is Zeeuws knoopje winterhard?

  Zeeuws knoopje is in Nederland en België volledig winterhard.

  e1d7dece560ea47f95b74852b6bd2d04_medium.

  Toepassing Zeeuws knoopje in de tuin

  Zeeuws knoopje is een prachtige plant voor de bloeiende border. Het mooiste effect geef deze plant als er drie tot vijf planten tezamen worden aangeplant. Zeeuws knoopje kan worden geplukt voor in boeketten maar kan ook als droogplant worden toegepast. Zeeuws knoopje is prachtig in de combinatie met Duizendblad, Ridderspoor en lampenpoetsersgras. Er zijn tal van cultivars te koop van de Zeeuws knoopje. Heel mooi zijn onder meer:

  • Astrantia major ‘Abbey Road’, lilarode bloemen op zwarte stelen
  • Astrantia major 'Alba', witte bloemen
  • Astrantia major 'Roma', Lichtroze bloemen
  • Astrantia major 'Rosea', roze bloemen
  • Astrantia major 'Ruby Cloud', paarsrode bloemen
  • Astrantia major 'Ruby Wedding', donkerrode bloemen
  • Astrantia major 'Snowstar', witte bloemen
  • Astrantia major 'Sunningdale Variegated', crèmewit gevlekt blad, roze bloemen

  Zeeuws knoopje vermeerderen

  Het gemakkelijkst is het om de plant te scheuren in oktober of november. Maak gebruik van een spade en graaf de plant op om vervolgens de kluit te delen. Ook kan de plant, ter plekke in de tuin gezaaid worden maar de jonge planten van cultivars zullen dan afwijken van de moederplanten. Zaai in het najaar omdat het zaad pas na een koude periode ontkiemt.

  e222487b7edbf3e4fc0c7624911cee4b_medium.

  Astrantia snoeien, hoe en wanneer

  Moet je Astrantia snoeien en wanneer? Zeeuws knoopje hoeft niet te worden gesnoeid. Astrantia major zaait zichzelf echter gemakkelijk uit en als je dat wil voorkomen, knip de uitgebloeide bloemstengels dan af. Op deze manier bloeit de plant vaak nog een tweede keer.

  Astrantia standplaats, grondsoort en planten

  Zeeuws knoopje heeft behoefte aan een standplaats met wat gefilterd zonlicht of halfschaduw. Plant Astrantia op een onderlinge afstand van twintig centimeter. Zeeuws knoopje houdt vochtige, compostrijke grond die goed gedraineerd is.

  Zeeuws knoopje ziektes en plagen

  De Zeeuws knoopje is een sterke plant die vrijwel nooit problemen heeft met ziektes of plagen. Soms hebben ze last van slakken en meeldauw.

  71190a4e7e611e8cff190c7f9bfed21f_medium.

  Zeeuws knoopje kopen

  De Zeeuws knoopje is te koop in de meeste tuincentra. Je vindt speciale cultivars bij gespecialiseerde kwekers en in webshops. 

  Zeeuws knoopje 

  Zeeuws knoopje, een bijzondere bloem.

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.

 • End of content

  No more pages to load