• Zebraplant, verzorging, standplaats, planten en vermeerderen van Haworthiopsis fasciata

  Gepost in Kamerplanten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie kamerplanten lees je alles over de Zebraplant of Zebracactus, Haworthiopsis fasciata (vroeger Haworthia fasciata), een sterke vetplant die al jaren populair is. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, hoe kun je ze vermeerderen, wat is de bloeiperiode en welke ziekten kent de plant.

  Tags/labels: RobsKamerplanten, Haworthiopsis, Vetplant, Succulent

  Zebraplant of Zebracactus

  Haworthiopsis is een uit 18 soorten bestaand geslacht van succulente planten uit Affodilfamilie of Asphodelaceae, afkomstig uit Zuid-Afrika en Namibië. De bekende Zebraplant Haworthiopsis fasciata is afkomstig uit Zuid-Afrika. We onderscheiden een drietal variëteiten:

  • Haworthiopsis fasciata var. Fasciata, met de witte banden
  • Haworthiopsis fasciata f. browniana, naar rood verkleurende bladeren
  • Haworthiopsis fasciata f. patensie, korte, naar rood verkleurende bladeren
  • In Zuid-Afrika plant de lokale bevolking de Zebraplant rondom de huizen. Dit beschermt volgens hun volksgeloof tegen zwarte magie door heksen en tovenaars.

  Etymologie Haworthiopsis fasciata

  Sedert 2013 is de botanische naam van de Zebraplant ‘Haworthiopsis fasciata’. Vaak wordt de plant nog aangeboden onder de oude naam ‘Haworthia fasciata’. De geslachtsnaam Haworthiopsis is afgeleid van het Latijnse ‘Haworthia’ en ‘-opsis’ of ‘gelijkende op’, met andere woorden ‘gelijkende op ‘Haworthia’. De geslachtsnaam ‘Haworthia’ is een eerbetoon aan de Engelse botanist Adrian Hardy Haworth. De soortnaam fasciata is afgeleid van het Latijnse ‘fasciatus’ ofwel ‘met strepen, of banden’ en verwijst naar de grijze banden op de bladeren van Haworthiopsis fasciata var. Fasciata. De Nederlandse naam Zebraplant verwijst naar de witte banden.

  Beschrijving Zebraplant

  De Zebraplant is een langzaam groeiende succulent die water opslaat in de dikke bladeren. Groeiend vanuit een rozet zien we dikke, zwaardvormige blaadjes die ongeveer tien centimeter lang zijn en ovaal van vorm. De bladeren zijn donkergroen met zilverwitte strepen. Als de plant een paar jaar oud is kan ze gaan bloeien. Op een twintig tot veertig centimeter lange bloeistengel vormen zich kleine witte of lichtroze bloempjes.

  Bloeitijd Zebraplant

  De Zebraplant bloeit normaal gesproken van mei tot juni.

  Is de Zebraplant Giftig?

  De Zebraplant is niet giftig maar bevat ook geen eetbare delen.

  Standplaats en verzorging Zebraplant

  Zebraplant heeft een lichte standplaats nodig, liefst met zon. In zomer kun je de Zebraplant gewoon buiten zetten, na een gewenningsperiode in verband met de zon, op het balkon of in de tuin. Als je ze tegen november naar binnen haalt, heeft de plant een koudere periode meegemaakt en zal snel daarna gaan bloeien. 

  Planten en bemesting Zebraplant

  De Zebraplant kan het beste in cactusgrond worden geplant. Op de bodem van de pot leg je een laagje potscherven of grit. Verpot de plant elke twee jaar in een pot die slecht een beetje groter is dan de vorige. Bemest de Zebraplant, maar alléén in de groeiperiode, twee keer per maand met een vloeibare cactusmest.

  Temperatuureisen Zebraplant

  Haworthiopsis kan gewoon op kamertemperatuur worden gehouden. In de winter kan de plant het beste wat koeler gehouden worden, liefst rond de 15 graden Celsius.

  Water geven en sproeien Zebraplant

  De Zebraplant is een succulent die je af en toe een flinke scheut water geeft en tussendoor laat je de kluit uitdrogen. Vooral in de winter mag er niet te veel water gegoten worden omdat de wortels en het blad gaan rotten en de plant sterft.

  Ziektes Zebraplant

  Een Haworthiopsis heeft nauwelijks last van ziektes. Het grootste gevaar is te veel water geven waardoor de wortels rotten. 

  Zebraplant vermeerderen door stek

  De Zebraplant maakt jonge plantjes aan, naast de moederplant, en kan het beste worden vermeerderd door deze zijscheuten op te planten.

  Zebraplant kopen

  De Zebraplant is voor betrekkelijk weinig geld, te koop in tuincentra op de kamerplanten afdeling en is daarnaast verkrijgbaar in bloemen- en plantenzaken. Ook worden ze af en toe bij supermarkten aangeboden. De plant wordt heel gemakkelijk verward met Haworthiopsis attenuata, die er erg veel op lijkt. De volgende planten treft je aan in de handel:

  • Haworthiopsis fasciata, standaard vorm
  • Haworthia fasciata 'Big Band', extra brede witte banden
  • Haworthia fasciata 'Cape Town', extra witte banden
  • Haworthia fasciata ‘Variegata White’, deels witte bladeren

  Waarom kamerplanten in huis?

  Kamerplanten zijn belangrijk voor mensen. Ze zetten koolstofdioxide om in zuurstof waardoor je concentratie- en leervermogen toeneemt. Ze scheiden stoffen af die schimmels en virussen doden waardoor we minder ziek zijn. Planten zuiveren de lucht van giftige stoffen zoals benzeen, formaldehyde en ammonia. Ze verhogen de luchtvochtigheid waardoor je minder last hebt van droge huid, ogen en lippen. Het kijken naar planten is goed voor de bloeddruk en vermindert de stressniveaus in ons lichaam.

  Zebraplant

  Een opvallende en mooie cactus.

  Méér lezen? Via deze link vind je alle artikelen over Rob’s kamerplanten.

 • End of content

  No more pages to load