• Zachte Acanthus of Berenklauw, Acanthus Mollis, beschrijving, standplaats, verzorging en vermeerderen

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je alles over de in het late voorjaar indrukwekkend mooi bloeiende Zachte Acanthus of Acanthus Mollis. Wat is de beste standplaats, welke verzorging heeft Zachte Acanthus  nodig en hoe kun je ze vermeerderen.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Borderplant, Acanthus, Schaduwplant

  Zachte Acanthus of Berenklauw

  811e932a82d659c18b5690bb1aa3fae2_medium.Zachte Acanthus of Berenklauw is een bladverliezende, vaste plant uit het Middellandse Zeegebied. In het wild zien we de plant zowel in volle zon als in de schaduw onder bomen en struiken. De foto’s heb ik tijdens mijn vakantie gemaakt in Villa TorloniaVilla Borghese en Villa Gregoriana in Rome maar er groeit ook een prachtige struik in mijn eigen tuin, onder een Chinese waaierpalm.

  Zachte Acanthus is vaak te vinden in oude kloostertuinen vanwege de eraan toegeschreven medicinale werking.

  Zowel de verse bladeren, de wortels als de bloemen worden gebruikt. Genoemde medicinale werkingen zijn:

  • Remming diarree
  • Verzachten gezwellen
  • Genezing brandwonden

  3da18a4d58d0530f6ce7f8e864462ffe_medium.Het blad van Zachte Acanthus werd al inspiratie gebruikt voor de decoratie van gebouwen uit de Corinthische orde.

  Prachtige voorbeelden vind je bij de tempel van Apollon Epikourios in Vassès.

  Echter ook de Romeinen en de Byzantijnen gebruikten Acanthus bladeren in de motieven.

  We komen ze eveneens tegen in Gotische gebouwen, in de Renaissance en de Rococo.

  Op grafstenen komen we de bladeren tegen, uitgebeiteld in steen.

  Acanthus werd in het Mediterrane gebied gezien als symbool van eeuwig leven.

  Etymologie Acanthus Mollis

  De wetenschappelijke benaming van Zachte Acanthus is Acanthus Mollis. De geslachtsnaam is afgeleid van 'akanthos', de Griekse naam van de plant. 'Akantha' betekent 'doorn' in het Grieks, er is namelijk een Acanthus met doornen (Acanthus Spinosus). De soortnaam 'Mollis' is een Latijns woord wat 'zacht' betekent. Het verwijst naar de zachte bladeren.

  Beschrijving Zachte Acanthus3fc40b9c586ddd7b3ff363b118ceca51_medium.

  Zachte Acanthus  is een klomp-vormende plant met een ondergrondse wortelstok. Vanuit de wortelstok ontspringen de prachtige, donkergroene, glanzende, geveerde bladeren in een rozet.

  Vanuit de rozet verschijnen in juni tot en met september de lange, stevige bloemenstengels die als aren zijn bezet met roze knoppen die overgaan in lipvormige, witte bloemen met purperen schutbladeren. De hoogte inclusief de bloemen bedraagt maximaal 180 centimeter. Na de bloei verschijnen de zaaddozen. Deze springen open als ze rijp zijn en slingeren de zaadjes zo ver weg.

  Toepassing Zachte Acanthus  in de tuin

  In tuinen wordt Zachte Acanthus  toegepast als blikvanger in de border. Het is een architectonische  plant met een dramatisch effect. Zachte Acanthus wordt veel toegepast omdat ze maar weinig verzorging nodig heeft. Zachte Acanthus  is een belangrijke plant voor bijen en hommels. De bloemen kunnen worden gedroogd en in een vaas gezet.33bc1501f19a60b0216ae5907d57ad0b_1403207

  Er zijn een paar hele mooi cultivars in de handel:

  • Acanthus Mollis 'Hollard’s Gold’ met goudgele bladeren
  • Acanthus Mollis 'Oakleaf', minder geveerd, eikenblad
  • Acanthus mollis 'Rue Ledan', mooie helderwitte bloemen
  • Acanthus Mollis 'Tasmanian Angel'. met witte en witgerande bladeren

  Standplaats, grond en planten Zachte Acanthus

  Zachte Acanthus heeft graag een standplaats met halfschaduw. Een standplaats in de volle zon kan ook maar dan moet de grond voldoende vochtig zijn. Ook in de schaduw groeit de plant maar dan worden er doorgaans geen of weinig bloemen geproduceerd.

  Gebruik een goed doorlatende grond met voldoende meststoffen. Zelf gebruik ik kippenmest, die  kalkhoudend is. Bewerk de grond goed voor het planten door deze helemaal los te spitten. Op kleigronden dient enkele scheppen zand en wat grit te worden meegespit voor betere afwatering. Jonge planten zijn gevoelig voor vorst. Mulch daarom de eerste paar jaren met stro om de Acanthus wat extra bescherming te bieden.

  Zachte Acanthus  snoeien6782995925f9b6c4488d2e44c8d367ed_1403207

  Verwijder de regelmatig stengels met uitgebloeide bloemen nog voor ze zaad maken.

  Zachte Acanthus  vermeerderen

  Het vermeerderen van Zachte Acanthus  is bijzonder eenvoudig door middel van scheuren. Zaaien kan in situ en is ook eenvoudig. Acanthus maakt in Nederland doorgaans nauwelijks zaad, met uitzondering van lange, warme zomers.

  Zachte Acanthus

  Zachte Acanthus  is een opvallende plant met een dramatisch effect.

   

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.

 • End of content

  No more pages to load