• Yucca, verzorging, standplaats, planten en vermeerderen van Yucca elephantipes

  Gepost in Kamerplanten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie kamerplanten lees je alles over de bekende Yucca of Olifantspoot, de plant met de prachtige, dikke stam en de puntige bladeren. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, hoe kun je ze vermeerderen, wat is de bloeiperiode en welke ziekten kent deze kamerplant.

  Tags/labels: RobsKamerplanten, Yucca

  Yucca, Olifantspoot of Maya tree

  Yucca of Palmlelie is een geslacht van veertig tot vijftig soorten planten uit de aspergefamilie of Asparagaceae, geplaatst in de subfamilie Agave of Agavoideae. De Yucca komt van nature uit Midden-Amerika waar het een boom wordt met een hoogte van zes tot negen meter. We vinden ze in het wild onder meer in Belize, Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Honduras, Nicaragua en México. De Yucca wordt veel aangeplant op koffieplantages. Als erfafscheiding zorgen ze voor schaduw en beschermen ze de koffieplanten tegen te sterke wind. Op steile hellingen houden ze bovendien de grond vast waardoor er geen erosie optreedt.

  Etymologie Yucca elephantipes

  De botanische naam van de Yucca is Yucca elephantipes. Behalve de wetenschappelijke naam Yucca elephantipes worden ook de namen Yucca gigantea en Yucca guatemalensis gebruikt.  De geslachtsnaam “Yucca” is afgeleid van het Spaanse woord voor cassave: “juca”. Deze naam is gekozen vanwege de grote, verdikte stam van de Yucca. Het Spaanse woord “juca” heeft zijn oorsprong in de Haïtiaanse naam, van de Arawak indianen, voor cassave. De soortnaam “elephantipes” is Latijn en is afgeleid van “elephantus” of “olifant” en “pes” of “voet”, met andere woord “olifantsvoet” en verwijst naar de aan de voet verdikte stam van de Yucca. De Nederlandse naam Yucca is de geslachtsnaam en daarnaast wordt de naam  Olifantspoot gebruikt. Ook wordt de plant aangeboden als Maya tree.

  Beschrijving Yucca elephantipes

  De Yucca groeit vanuit een stevige stam die aan de voet dikker is. De tot veertig tot negentig centimeter lange, zwaardvormige  bladeren zijn glanzend groen en lopen spits toe. Ze groeien direct vanuit de stammen, die zich licht vertakken. In tegenstelling tot de meeste Yucca soorten bevindt zich geen doorn aan het uiteinde van het blad. Een enkele keer komt de plant tot bloei in Nederland. De bloei kost de plant veel energie en daarna zal de plant er minder mooi uitzien. De bloeien lijken sterk op die van onze bekende tuinplant, de Palmlelie, yucca filamentosa.

  Is Yucca elephantipes Giftig?

  Het sap van Yucca elephantipes is giftig en kan  allergische reacties oproepen, als op de huid terecht komt of in de ogen. Het sap is giftig bij inname en de plant bevat geen eetbare delen, al zijn er landen waar ze de bloemen koken en eten of er thee van zetten.

  Standplaats en verzorging Yucca elephantipes

  Yucca elephantipes heeft een zo licht mogelijke standplaats nodig. Zon is geen enkele probleem. Op donkere plekken groeien ze niet zo goed. Vanaf april tot in november kunnen deze planten buiten in de tuin worden gezet of op een balkon.

  Planten en bemesting Yucca elephantipes

  De Yucca elephantipes kan het beste in een mengsel van één deel kamerplantengrond met twee delen cactusgrond worden geplant. Op de bodem van de bloempot leg je een stevige laag potscherven. Bemest de Yucca, maar alléén in de groeiperiode, twee keer per maand met een vloeibare kamerplantenmest. Verpot de plant elke drie jaar, waarbij je een deel van de potgrond vervangt door nieuwe.

  Temperatuureisen Yucca elephantipes

  De Olifantspoot is een plant die gewoon op kamertemperatuur moet worden gehouden. De plant staat in de winter graag wat kouder en de minimumtemperatuur bedraagt 5 graden Celsius.

  Water geven en sproeien Yucca elephantipes

  De Yucca elephantipes is een plant die nooit te nat mag staan. In de winter hebben ze niet meer dan één keer per maand water nodig en in de zomer één keer per week. Geef liever te weinig water dan teveel. Het is belangrijk de bladeren regelmatig af te nemen met een zachte spons met regenwater. Zo glanzen de bladeren mooi.

  Ziektes Yucca elephantipes

  Een Olifantspoot heeft nauwelijks last van ziektes. Het grootste gevaar is te veel water geven waardoor de wortels rotten en de plant haar bladeren slap laat hangen. Ook spint en trips willen wel eens last geven.

  Yucca elephantipes vermeerderen

  De Yucca elephantipes kan worden vermeerderd door stekken, een bezigheid die je het beste kunt doen in het voorjaar, als het groeiseizoen begint. Snij de stekken (stukken stam van ongeveer 15 centimeter) schuin af, doop ze in stekpoeder en zet ze in gewone zaai- en stekgrond. Ze wortelen binnen zes weken.

  Yucca elephantipes kopen

  De Yucca elephantipes is te koop in tuincentra op de kamerplanten afdeling en is daarnaast verkrijgbaar in bloemen- en plantenzaken. Ook worden ze af en toe bij supermarkten aangeboden. De volgende cultivars zijn heel mooi:

  • Yucca elephantipes, standaard groen blad
  • Yucca elephantipes 'Artola Gold', goudgeel blad
  • Yucca elephantipes ‘Jewel’, groen blad met witte streepjes
  • Yucca elephantipes 'Puck', goudgroen blad
  • Yucca elephantipes 'Silver Star', zilverwit blad met groene strepen
  • Yucca elephantipes ‘Variegata’, witgeel blad

  Waarom kamerplanten?

  Kamerplanten zijn belangrijk voor mensen. Ze zetten koolstofdioxide om in zuurstof waardoor je concentratie- en leervermogen toeneemt. Ze scheiden stoffen af die schimmels en virussen doden waardoor we minder ziek zijn. Planten zuiveren de lucht van giftige stoffen zoals benzeen, formaldehyde en ammonia. Ze verhogen de luchtvochtigheid waardoor je minder last hebt van droge huid, ogen en lippen. Het kijken naar planten is goed voor de bloeddruk en vermindert de stressniveaus in ons lichaam.

  Yucca elephantipes en Feng Shui

  De Yucca elephantipes is volgens de Feng Shui leer een plant die bij de voordeur moet worden gezet. De plant trekt geld aan en stoot negatieve straling af.

  Yucca elephantipes

  Een dankbare, gemakkelijk te  verzorgen, indrukwekkende kamerplant.

  Méér lezen? Via deze link vind je alle artikelen over Rob’s kamerplanten.

   

 • End of content

  No more pages to load