• Wondklaver: standplaats, verzorging, snoeien en kopen van Anthyllis montana

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten alles over Wondklaver, Anthyllis montana, een bloeiende plant met zijdeachtige, blauwgroene, geveerde blaadjes. Hoe verzorg je Wondklaver, waar kun je ze het beste planten, hoe en wanneer moet je ze zaaien en hoe kun je ze vermeerderen. 

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Rotsplant, Bijenplant, Bodembedekker

  Wondklaver

  Anthyllis is een geslacht van kruidachtige, bloeiende planten uit de vlinderbloemenfamilie of Fabaceae die we voornamelijk in in Europa en Noord-Afrika vinden. Anthyllis montana of Wondklaver vinden we in de bergen van onder meer Spanje, Frankrijk, Italië, Bulgarije, Albanië, Zwitserland en Oostenrijk op een hoogte van 500 tot 2400 meter, vooral in rotsachtige gebieden. Er worden verschillende ondersoorten onderscheiden:

  • Anthyllis montana subsp. atropurpurea
  • Anthyllis montana subsp. montana
  • Anthyllis montana subsp. hispanica
  • Anthyllis montana subsp. jacquinii

  9522a5294a44bbb0d3447c0de4ac6c52_medium.

  Etymologie Anthyllis montana

  De botanische benaming van Wondklaver is Anthyllis montana. De geslachtsnaam “Anthyllis” is samengesteld uit de Griekse woorden “anthos” of “bloem” en “ioulos” of  “dons, baard” en verwijst naar de witte kelkharen van de bloem. Deze geslachtsnaam is waarschijnlijk bedacht door de plantkundige Rembertus Dodonaeus. De soortnaam montana is afgeleid van het Latijnse “montem” of “berg” en verwijst naar de vindplaats van de planten in de bergen.

  De Nederlandse naam Wondklaver verwijst naar het gebruik van de plant als huismiddeltje wonden te genezen. In het Engels wordt deze plant mountain kidney vetch genaamd. In Duitsland noemen ze haar Berg-Wundklee en in Frankrijk gebruiken ze de naam Vulnéraire des montagnes

  a329825dad1c695bce58b6a2e9a614f2_medium.

  Beschrijving Wondklaver 

  Wondklaver is een meerjarige plant die to maximaal twintig centimeter hoogte groeit. Deze bodembedekker heeft een kruidachtig voorkomen met meerdere sterk behaarde stengels, die na een tijdje verhouten. De tien centimeter lange, geveerde bladeren staan afwisselend aan de stengels en zijn aan beide zijden behaard. Van mei tot en met juli verschijnen steeds clustervormige bloempjes waarvan de kelk ster behaard is. Na de bloeien maken ze zaad aan, dat kan worden verzameld voor de volgende zomer. 

  Is Wondklaver giftig?

  Wondklaver is niet giftig. In Frankrijk wordt thee gezet van de bloemen, die iets naar framboos ruiken. Deze thee heeft een kalmerende werking. Daarnaast worden de bloemen in diverse Franse likeuren gebruikt. 

  9373f3e398b69491bfa53da150cb6fbc_medium.

  Is Wondklaver winterhard?

  Anthyllis montana is absoluut winterhard en verdraagt temperaturen tot -20 graden Celsius. 

  Toepassing Wondklaver in de tuin

  Wondklaver is een opvallende plant voor de rotstuinen en stapelmuurtjes. Ook tussen stapstenen groeit deze plant heel mooi. Het is een prima drachtplant voor honingbijen en vlinders. Wondklaver  is mooi te combineren met rozen en met planten met uigewassen zoals MuisjeslookEngels gras en Tijm. Voor onze tuinen zijn van Wondklaver behalve de diverse ondersoorten ook de volgende variëteiten erg geschikt:

  • Anthyllis montana ‘Carminea’
  • Anthyllis montana 'Rubra' 

  Anthyllis montana wordt meestal maar een paar jaar oud. Zorg daarom dat je elk jaar plantjes zaait om altijd nieuw planten te hebben.

  927f4becc4cbb9ee19d1ea6dd40040ee_medium.

  Wondklaver zaaien

  Wondklaver is vrij lastig te zaaien. Koop goede, ziektevrije zaden die je, na ze een nacht te laten weken in lauwwarm water, in december zaait in licht vochtige grond. Gebruik gewone zaai- en stekgrond en bedek de zaden met slechts enkele millimeters grond. Het zaad heeft blijft daarna zes weken buiten staan waarna je het in een onverwarmde ruimte zet. Het duurt één to twee maanden eer het zaad ontkiemd. je kunt ook steekjes nemen in augustus. 

  Wondklaver snoeien, hoe en wanneer

  Verwijder de uitgebloeide bloemen als je geen zaad wil en knip de plant na de bloei een stukje terug. Het snoeisel is geschikt voor de composthoop

  Wondklaver standplaats, grondsoort en planten

  De Wondklaver heeft behoefte aan een zonnige standplaats. Plant Wondklaver met negen planten per vierkante meter. Wondklaver houdt van goed gedraineerde, zanderige grond met weinig meststoffen.

  Wondklaver ziektes en plagen

  De Wondklaver is een sterke plant. Als de plant op een plek staat waar ze niet snel opdroogt na een regenbui en dan kunnen er schimmels optreden en rot. 

  Wondklaver kopen

  Wondklaver is bij gespecialiseerde web shops te verkrijgen als zaad en wordt verder alleen aangeboden bij in rotsplanten gespecialiseerde kwekers.  

  Wondklaver 

  Anthyllis montana, harige schoonheid!

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten

 • End of content

  No more pages to load