• Wonderboom of Wonderolieboom verzorging, standplaats, vermeerderen en overwinteren van Ricinus communis

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je alles over een bijzondere tuinplant Wonderboom, Wonderolieboom, of Castorolieplant., Ricinus  communis een snel groeiende plant, met enorme bladeren, die je tuin een tropisch tintje geeft. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, hoe vermeerderen en hoe overwinteren van de Wonderolieboom en wat is de beste Wonderolieboom om te kopen.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Ricinus, Jungletuin

  Wonderboom, Wonderolieboom  of Castorolieplant

  Het geslacht Ricinus is een geslacht behorende tot de wolfsmelkfamilie of Euphorbiaceae, waarvan de wonderboom, Ricinus communis, de enige soort is. Wonderolieboom  is waarschijnlijk oorspronkelijk afkomstig uit Afrika maar wordt inmiddels over de gehele wereld aangetroffen langs wegen, langs rivieren en op braakliggende grond. In warme gebieden groeit de Wonderboom uit tot een struik of kleine boom en in de gematigde streken zoals in Nederland en België is het een eenjarige plant.

  709fb19309c57f4487ad6577e23cd36b_medium.

  De zaden van de Wonderboom bevatten een olie, ricini oleum, die zowel medicinale als economische waarde heeft.  Zaden van de Wonderboom van bijna 6000 jaar oud zijn gevonden in de Egyptische piramides. De langzaam brandende olie werd in oliepitjes gebruikt. Ook in India en Griekenland werd de olie hiervoor al enkele duizenden jaren geleden gebruikt. Daarnaast gebruikten ze de olie om hun haargroei te versterken en ter bestrijding van diverse ziektes.

  Etymologie Ricinus communis

  De botanische naam van de Wonderolieboom  is Ricinus communis, een naam die de plant in 1751 kreeg van Carl Linnaeus. De geslachtsnaam ‘Ricinus’ is afgeleid van het Latijnse ‘ricinus of ‘teek’ een verwijzing naar de zaden van de Wonderboom, die de vorm van een met bloed volgezogen teek hebben. De soortnaam ‘communis’ is afgeleid van het Latijnse ‘comoenus’ of ‘gewoon’. Ricinus communis is de enige plant binnen het geslacht Ricinus’.

  In het Engels wordt Wonderolieboom  aangeduid met de naam ‘Castor Oil Plant '. In Frankrijk noemen ze haar ‘Ricin commun’. In Duitsland wordt de naam ‘Wunderbaum’ gebruikt. 

  Is Wonderboom giftig?

  Wonderolieboom  is zeer giftig. De schil van de zaden van de Wonderboom bevatten ricine, een natuurlijke gifstof, die in zuivere vorm, zelfs in kleine hoeveelheden dodelijk is. In april 2013 werd aan de Amerikaanse president Obama een brief met ricine verstuurd. De brief werd tijdig onderschept door de Amerikaanse veiligheidsdienst.

  d1c7feeb074d58460d9e1fb914274a7c_medium.

  Overwinteren Wonderboom

  Wonderboom is niet winterhard. Wonderolieboom  is een tuinplant die in ons klimaat als eenjarige wordt geteeld. In principe zou je de Wonderboom in een, weliswaar grote, pot kunnen laten groeien en deze in de winter binnen zetten maar daar heb je dan een kas voor nodig met een minimum temperatuur van tien graden Celsius.

  a69c8507265bc472539926f7acc30995_medium.

  Beschrijving Wonderboom

  De Wonderboom  is een kruidachtige plant die in ons klimaat, in één groeiseizoen, anderhalf tot drie meter hoog wordt en in tropische gebieden een boom wordt met een hoogte van twaalf tot vijftien meter.

  De rechtopstaande, vertakte stengels is rood. Het vingervormig blad heeft een grootte van dertig tot vijftig centimeter. De bloemen verschijnen in pluimvormige trossen boven aan de plant. De crèmewitte bloempjes hebben een rode stempel en worden vooral door honingbijen bezocht. De bloeitijd van de Wonderboom loopt globaal van juli tot en met september. Na de bloei verschijnen de vruchtjes die het zaad bevatten.b0965f5a2a1f3e5556ff193a337b848e_medium.

  Standplaats, verzorging en planten Wonderolieboom

  Wonderolieboom  heeft behoefte aan een zonnige, warme standplaats en humusrijke grond die is verrijkt met compost en dierlijke mest.  Als snelle groeier heeft deze plant behoefte aan veel water. In droge periodes dus altijd gieten.

  Help de bladeren van mijn Wonderolieboom  worden geel

  Een Wonderolieboom heeft betrekkelijk weinig last van ziektes. Zorg voor een plek met voldoende ventilatie zodat de plant sneller opdroogt en geen last heeft van schimmels. Verder is de plant gevoelig voor bladluis, indien de grond onvoldoende meststoffen bevat.

  Wanneer en hoe snoeien van Wonderboom

  De Wonderolieboom  is een grote, zeer snel groeiende struik die je alleen moet planten als je voldoende plek hebt. Snoeien zorgt ervoor dat de plant niet meer bloeit. In het najaar kun j de plant bij de grond afknippen, omdat deze toch afsterft.

  Zaaien Wonderboom

  Niets is eenvoudiger dan de Wonderboom  te zaaien. Zaai de Wonderboom begin april bij kamertemperatuur in vochtige maar niet natte grond. Zaai individueel in wat grotere potten zodat de planten na de IJsheiligen naar buiten kunnen en in de volle grond worden geplant. Je kunt de plant in mei ook buiten  zaaien.

  b13d68144c0a2fe6007075f88fc78f65_medium.

  Wonderolieboom  kopen

  Wonderolieboom  is vrij algemeen verkrijgbaar. Er zijn een aantal prachtige hybriden en cultivars te vinden in zowel tuincentra als op het web. De volgende zijn aan te raden voor onze tuinen:

  • Ricinus communis, wildvorm, groen blad
  • Ricinus communis 'Carmencita', bronsrood blad
  • Ricinus communis 'Gibsonii’, purperrood blad
  • Ricinus communis 'New zealand purple', purperrood blad
  • Ricinus communis 'Red giant', groenrood blad

  Wonderolieboom

  Deze tropische bladplant is een echte blikvanger!

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten. Méér lezen? Via deze link vind je alle artikelen over Rob’s kamerplanten.

 • End of content

  No more pages to load