• Wollig vingerhoedskruid, standplaats, verzorging, vermeerderen en snoeien van Digitalis lanata

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je alles over Wollig vingerhoedskruid of Digitalis lanata die vroeg in de zomer bloeit met geelbruine bloemen. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, wanneer en hoe snoeien en vermeerderen van de Wollig vingerhoedskruid en wat zijn de beste Wollig vingerhoedskruid soorten om te kopen.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Digitalis, Bijenplant, Schaduwplant

  Wollig vingerhoedskruid

  Wollig vingerhoedskruid is een uit Zuidoost-Europa afkomstige plant die twee- of meerjarig is. Wollig vingerhoedskruid komt nu, dank zij de mens, in grote delen van de wereld in het wild voor.

  b2bf642212bb48733c1daa8b066ef0aa_medium.

  In de homeopathie en oude natuurgeneeswijzen werd Wollig vingerhoedskruid vroeger vaak gebruikt ter regulering van de hartfunctie. Omdat de therapeutische hoeveelheid dicht tegen de dodelijke hoeveelheid ligt, ging dat soms gepaard met fatale gevolgen.

  Etymologie Digitalis Lanata

  De botanische benaming van Wollig vingerhoedskruid is Digitalis Lanata. De geslachtsnaam "Digitalis" is modern Latijn voor de Nederlandse naam Vingerhoed en het Duitse Fingerhut. De naam is afgeleid van het Latijnse "digitus" of "vinger". De soortnaam "Lanata" is afgeleid van het Latijnse “lanatus” of “wollig”, wat op zijn beurt is afgeleid van “lāna” of “wol”. Deze naam is een verwijzing naar de wollige beharing op de onderzijde van de bladeren.

  48ee2438a6eb6b3a5e82fad2359f321a_medium.

  Is Wollig vingerhoedskruid giftig?

  Ja, samen met Akoniet of Monnikskap behoort Wollig vingerhoedskruid tot en meest giftige planten in onze tuinen. Sterker nog deze plant is nog veel giftiger dan gewoon Vingerhoedskruid, Digitalis purpurea.

  Het gif in de wortels, stengels en bladeren kan tot ernstige polsvertraging en zelfs hartstilstand leiden. Wollig vingerhoedskruid is met name gevaarlijk bij inname maar het plantensap kan ook op de huid een allergische reactie oproepen. Bij het verwijderen van het loof of bij het verplanten moet daarom altijd een tuinhandschoen worden gebruikt.

  Beschrijving Wollig vingerhoedskruid

  Wollig vingerhoedskruid groeit vanuit een wortelrozet. De brede lancetvormige bladeren hebben diepe nerven die in een netpatroon over de bladeren lopen. De bladeren zijn donkergroen en zijn aan de onderkant licht behaard. In de periode mei tot en met juni verschijnen de imposante bloemstengels die doorgaans tussen de zestig en honderdtwintig centimeter hoog worden en wel tweehonderd bloemen kunnen dragen.

  Meestal bloeit de plant pas vanaf het tweede jaar. De doorgaans geelbruine of oranjebruine buisvormige bloemen zijn ongeveer twee centimeter lang en hebben een behaarde lip: hommels moeten er helemaal inkruipen om aan de nectar te komen. Van binnen zijn de bloemen mooi getekend. Er is nogal wat variatie in de bloemkleur, zo zijn er planten met meer donkere bloemen en planten met een witte onderlip.

  4e69a9363b1374afbac93e2b33e16348_medium.

  Na de bloei verschijnen de zaaddoosjes. Daarna sterft de plant af om soms in het voorjaar weer uit te springen maar doorgaans blijft de leeftijd beperkt tot maximaal twee jaar. De zaden hebben kleine weerhaakjes waarmee ze aan de vacht van dieren kleven: zo verspreidt deze plant zich erg snel.

  Toepassing Wollig vingerhoedskruid in de tuin

  Wollig vingerhoedskruid wordt typisch aangeplant voor de prachtige bloemen. In de tuin zijn ze mooi in groepen aangeplant maar ook als solitair. Gebruik ze als borderplant of in een verwildertuin. Omdat ze goed tegen droogte kunnen zijn ze ook in potten toe te passen.

  Standplaats en planten Wollig vingerhoedskruid

  Wollig vingerhoedskruid is een plant die houdt van een standplaats in gefilterd licht of in de zon. In het wild zag ik ze vaak op bergweides met hun bloemen fier in de volle zon. Plant ze in goed afwaterende, humusrijke grond. Dit is geen moeilijke plant.

  Wollig vingerhoedskruid snoeien

  Wollig vingerhoedskruid hoeft niet gesnoeid te worden. De meeste mensen laten de plant zaad schieten omdat ze zich zo weer opnieuw uitzaait. De aar is nog een tijd decoratief en kan later in het jaar worden verwijderd.

  ec877576def26e600bca1e4227c830b0_medium.

  Wollig vingerhoedskruid vermeerderen

  Wollig vingerhoedskruid kan worden gezaaid. Dat kan prima in situ, in de tuin zelf maar ze kunnen ook in het voorjaar worden voorgezaaid in koude kas of binnenshuis. Bij een temperatuur van twintig graden Celsius duurt het twee tot vier weken eer de zaden ontkiemen. Na twee maanden kunnen ze worden uitgeplant in kleine potjes en nog twee maanden later kunnen ze naar buiten. Vergeet niet dat de plant pas het tweede jaar bloeit.

  Wollig vingerhoedskruid kopen

  Wollig vingerhoedskruid is vooral een plant voor de liefhebbers en je komt ze dan ook niet heel vaak tegen in tuincentra. Zelf heb ik het zaad verzameld in de Apennijnen in Italië, maar webwinkels leveren ze wel als plant.

   

  Wollig vingerhoedskruid

  Dodelijk mooie plant met een bijzondere kleur!

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.

 • End of content

  No more pages to load