• Wolfsmelk: verzorging, standplaats en vermeerderen van Euphorbia polychroma

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je alles over de Gouden Wolfsmelk, Kleurige Wolfsmelk of Gouden Wolfsmelk, Euphorbia polychroma die vanaf april tot en met mei bloeit met spectaculaire groengele bloemen. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, hoe vermeerderen van Wolfsmelk en wat is de beste Wolfsmelk om te kopen.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Borderplant, Euphorbia, Rotsplant, Bijenplant

  Wolfsmelk, Kleurige Wolfsmelk of Gouden Wolfsmelk

  Gouden Wolfsmelk is een kruidachtige vaste plant uit de Wolfsmelkfamilie of Euphorbiaceae. Het geslacht Euphorbia is zeer divers, bestaat uit kruidachtige planten, struiken en bomen en en kent meer dan 2000 soorten. De bekendste plant uit dit geslacht is de Kerstster, Euphorbia pulcherrima. In het wild vinden we Gouden Wolfsmelk in Centraal en Zuidoost-Europa en Turkije op stenige, droge grond, veelal op heuvels.

  340f15e44ed8ab8b2e137dd2f52c529e_medium.

  Etymologie Euphorbia polychroma

  De botanische naam van de Wolfsmelk is Euphorbia polychroma. Soms wordt het synoniem Euphorbia epithymoides gebruikt. De geslachtsnaam “Euphorbia”, door Carl Linnaeus in 1753 toegekend, is afgeleid van de naam van de Griekse geneesheer “Euphorbus”, arts van koning JubaII van Mauritanië. De naam “Euphorbus” bestaat uit twee delen “eu” of “goed” en “phorbe” of “voer” en betekent “weldoorvoed”, verwijzend naar het succulente voorkomen van de stengels van de Euphorbia. De soortnaam ‘Polychroma’ is samengesteld uit de Griekse woorden “polus” of “veel” en “chroma” of “kleur” en betekent veelkleurig.  In het Engels wordt deze Wolfsmelk aangeduid met de naam Cushion spurge. In Frankrijk noemen ze de Wolfsmelk Euphorbe Polychrome. In Duitsland wordt de naam Gold-Wolfsmilch gebruikt.

  c5df07e41ece981c4d4e9676eac504d6_medium.

  Is Wolfsmelk giftig?

  Alle Euphorbia soorten zijn giftig. Het melkachtige sap uit Euphorbia polychroma is giftig en kan huidirritatie veroorzaken. Gouden Wolfsmelk bevat geen eetbare delen en is gevaarlijk voor de ogen.

  Is Euphorbia polychroma winterhard?

  Wolfsmelk is winterhard tot minimaal twintig graden Celsius onder nul. Sommige cultivars zijn gevoeliger, maar minus vijftien graden is geen probleem.

  Beschrijving Wolfsmelk

  Gouden Wolfsmelk is een maximaal veertig centimeter hoge, polvormende plant met dertig tot veertig centimeter lange stengels waarop blad en bloem in dichte kransen bij elkaar staan. De bladeren zorgen in het najaar voor een mooie rode herfstverkleuring.

  a4fc35b820e16c9ccf484de98adfba1f_medium.

  De bloeitijd van Wolfsmelk loopt globaal van april tot en met mei als de prachtige goudgroene bloemen verschijnen. Nou ja bloemen: feitelijk zijn het slechts schutbladeren: de echte bloemetjes zitten verscholen in het midden van de schutbladeren en zijn vrij onopvallend.  Soms vindt in de herfst een tweede bloei plaats en na de bloei verschijnt het zaad.

  Toepassing Wolfsmelk in tuinen

  De Wolfsmelk is ideaal voor de tuin op het zuiden, een plant voor de bloeiende border, maar staat ook mooi in een rotstuin. Plant Gouden Wolfsmelk aan als solitair of in een groepje van planten en maak daarbij, vanwege de giftigheid, gebruik van handschoenen.

  Standplaats en planten Wolfsmelk

  Wolfsmelk heeft behoefte aan een zonnige, warme standplaats maar kan tegen een klein beetje schaduw. Zorg voor een zeer goed doorlatende grond voor het beste resultaat. Zelf meng ik altijd zand perliet door de grond om zo de doorlatendheid te vergroten. Plant Wolfsmelk op een onderlinge afstand van ongeveer 25 centimeter. De kleur van de bloemen combineert vanwege het contrast heel mooi met blauw bloeiende planten zoals Muscari, het Kaukasisch vergeet-mij-nietje of Bernagie. Ook vind ik ze heel mooi tegen een achtergrond van Virginische ereprijs.

  Snoeien Wolfsmelk

  Wolfsmelk hoeft niet te worden gesnoeid maar gele takjes en bladeren moeten worden verwijderd, deze kunnen op de composthoop worden gegooid.

  36d3143863d59456ac21ce273ba08bfd_medium.

  Vermeerderen Wolfsmelk

  Het is redelijk eenvoudig de Wolfsmelk te vermeerderen uit zaad. Zaai gewoon buiten in de tuin, waar je ze wil hebben of zaai ze in het voorjaar eerst binnenshuis in potjes.  De plant zaait zich ook vanzelf uit in de tuin. In het het voorjaar vóór de bloei en in het najaar kan de plant worden gescheurd.

  Wolfsmelk kopen

  De Gouden Wolfsmelk wordt niet heel algemeen aangeboden maar is zeker niet moeilijk te verkrijgen. Er zijn een paar prachtige cultivars te verkrijgen, soms in tuincentra en meestal via het web:

  • Euphorbia polychroma, wildvorm
  • Euphorbia polychroma ‘Bonfire’, purperrood blad
  • Euphorbia polychroma ‘First blush’, witgroen blad
  • Euphorbia polychroma ‘Major’, als wildvorm, maar extra groot
  • Euphorbia polychroma ‘Midas’, extra grote bloemen
  • Euphorbia polychroma ‘Purpurea’ , roodachtig blad
  • Euphorbia polychroma ‘Senior’, rood herfstblad

  Wolfsmelk

  Deze bijzondere plant heeft echt heel mooie goudgele bloemen!

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.

 • End of content

  No more pages to load