• Wolfsmelk: verzorging, standplaats en vermeerderen van Euphorbia griffithii

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je alles over Griffith's Wolfsmelk, Euphorbia griffithii die vanaf april tot en met mei bloeit met opvallende oranjerode tot bruinrode bloemen. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, hoe vermeerderen van deze Wolfsmelk en wat is de beste cultivar om te kopen.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Borderplant, Euphorbia, Rotsplant

  Griffith’s Wolfsmelk

  Griffith’s Wolfsmelk is een kruidachtige vaste plant uit de Wolfsmelkfamilie of Euphorbiaceae. Het geslacht Euphorbia is zeer divers, bestaat uit kruidachtige planten, struiken en bomen en en kent meer dan 2000 soorten. De bekendste plant uit dit geslacht is de Kerstster, Euphorbia pulcherrima. In het wild vinden we Griffith’s Wolfsmelk in China, Tibet, Myanmar, Nepal en Bhutan vooral op vochtige weiden en aan bosranden.

  Etymologie Euphorbia griffithii

  De botanische naam van de Wolfsmelk is Euphorbia griffithii. De geslachtsnaam “Euphorbia”, door Carl Linnaeus in 1753 toegekend, is afgeleid van de naam van de Griekse geneesheer “Euphorbus”, arts van koning JubaII van Mauritanië. De naam “Euphorbus” bestaat uit twee delen “eu” of “goed” en “phorbe” of “voer” en betekent “weldoorvoed”, verwijzend naar de succulente stengels van de Euphorbia. De soortnaam ‘Griffithii’ is een eerbetoon aan de Engelse arts en botanist William Griffith.

  In het Engels wordt deze Wolfsmelk aangeduid met de naam Griffith's spurge. In Frankrijk noemen ze deze Wolfsmelk l'Euphorbe de Griffith, in Duitsland wordt de naam Himalaya-Wolfsmilch gebruikt.

  Is Wolfsmelk giftig?

  Alle Euphorbia soorten zijn giftig. Het dikke, melkachtige sap uit Euphorbia griffithii is giftig en kan huidirritatie veroorzaken. Griffith’s Wolfsmelk bevat geen eetbare delen en is gevaarlijk voor de ogen.

  Is Euphorbia griffithii winterhard?

  Wolfsmelk is winterhard tot minimaal tien graden Celsius onder nul. In de Himalayas, waar deze planten in het wild groeien, vriest het veel harder maar in hun natuurlijke omgeving zijn de planten in de winter bedekt onder een isolerende laag sneeuw. Het eerste jaar nadat je ze geplant hebt, kun je dan ook het beste beschermen met een laagje stro of bladeren, daarna zijn ze sterk genoeg voor het Nederlandse klimaat, is mijn ervaring.

  Beschrijving Wolfsmelk

  Griffith’s Wolfsmelk is een maximaal zeventig centimeter hoge, polvormende plant met vijftig tot zeventig centimeter lange, rode stengels waarop blad en bloem in dichte kransen bij elkaar staan. De stengels komen in het voorjaar als een soort van rode asperges uit de grond te voorschijn. Zowel de stengels als de bladeren zorgen in het najaar voor een spectaculaire rode herfstverkleuring. De bloeitijd van Wolfsmelk loopt globaal van april tot en met mei als de prachtige oranjerode tot bruinrode bloemen verschijnen. Nou ja bloemen: feitelijk zijn het slechts schutbladeren: de echte bloemetjes zitten verscholen in het midden van de schutbladeren en zijn vrij onopvallend.  Soms vindt in de herfst een tweede bloei plaats en na de bloei verschijnt het zaad.

  Toepassing Wolfsmelk in tuinen

  De Wolfsmelk is ideaal voor de tuin op het zuiden, een plant voor de bloeiende border, maar staat ook mooi in een rotstuin. Plant Griffith’s Wolfsmelk aan als solitair of in een groepje van planten en maak daarbij, vanwege de giftigheid, gebruik van handschoenen.

  Standplaats en planten Wolfsmelk

  Wolfsmelk heeft behoefte aan een zonnige, warme standplaats maar kan tegen een klein beetje schaduw. Zorg voor een voedingsrijke, doorlatende grond voor het beste resultaat. Plant Wolfsmelk op een onderlinge afstand van ongeveer 25 centimeter. De kleur van de plant combineert heel mooi met siergrassen, geel bloeiende Euphorbia planten, zoals de Gouden Wolfsmelk en met Japanse iris.

  Snoeien Wolfsmelk

  Wolfsmelk hoeft niet te worden gesnoeid maar vergeelde stengels en bladeren moeten worden verwijderd. Deze kunnen op de composthoop worden gegooid. Let er op dat je handschoenen gebruikt.

  Vermeerderen Wolfsmelk

  Het is redelijk eenvoudig om Wolfsmelk te vermeerderen uit zaad. Zaai ze in het voorjaar eerst binnenshuis, in potjes. Nog eenvoudiger is het om de plant in het najaar te scheuren.

  Wolfsmelk kopen

  De Griffith’s Wolfsmelk wordt niet heel algemeen aangeboden maar is zeker niet moeilijk te verkrijgen. Er zijn een paar prachtige cultivars te verkrijgen, soms in tuincentra en meestal via het web:

  • Euphorbia griffithii, wildvorm
  • Euphorbia griffithii ‘Dixter’, bronsrode stengels en groenrood blad
  • Euphorbia griffithii 'Fern Cottage’, rode stengels, bronsroze bloemen
  • Euphorbia griffithii ‘Fireglow’, oranje stengels en bruinrode bloemen

  Wolfsmelk

  Deze bijzondere plant heeft een bijzondere kleur en bloemen!

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.

 • End of content

  No more pages to load