• Wolfsmelk: verzorging, standplaats en vermeerderen van Euphorbia characias

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je alles over mediterrane Wolfsmelk, Euphorbia characias die vanaf april tot en met september bloeit met opvallende groengele bloemen. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, hoe vermeerderen van deze Wolfsmelk en wat is de beste cultivar om te kopen.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Borderplant, Euphorbia, Rotsplant

  Wolfsmelk, Euphorbia characias

  Wolfsmelk is een kruidachtige vaste plant uit de Wolfsmelkfamilie of Euphorbiaceae. Het geslacht Euphorbia is zeer divers, het bestaat uit kruidachtige planten, struiken en bomen en en kent meer dan 2000 soorten.

  c4c0be25a7b240348f6bcc1fd04c0f26_medium.

  De bekendste plant uit dit geslacht is de Kerstster, Euphorbia pulcherrima. In het wild vinden we Wolfsmelk, Euphorbia characias in het mediterrane gebied, in Frankrijk, Spanje en Portugal, Italië, Griekenland, Turkije en Noord-Afrika. Er worden twee subsoorten onderscheiden:

  • Euphorbia characias subsp. characias
  • Euphorbia characias subsp. wulfenii

  a6c8c481270dbce4e0cf8077ef87711c_medium.

  Etymologie Euphorbia characias

  De botanische naam van de Wolfsmelk is Euphorbia characias. De geslachtsnaam “Euphorbia”, door Carl Linnaeus in 1753 toegekend, is afgeleid van de naam van de Griekse geneesheer “Euphorbus”, arts van koning JubaII van Mauritanië. De naam “Euphorbus” bestaat uit twee delen “eu” of “goed” en “phorbe” of “voer” en betekent “weldoorvoed”, verwijzend naar de succulente stengels van de Euphorbia. De soortnaam ‘Characias’ is afgeleid van het oud-Griekse “Charakias” of “Palissade”. Deze naam werd de plant, in de eerste eeuw voor onze jaartelling, gegeven door de Griekse arts Pedanius Dioscorides, die ook de medicinale eigenschappen van de plant beschreef. 

  Is Wolfsmelk giftig?

  Alle Euphorbia soorten zijn giftig. Het dikke, melkachtige sap uit Euphorbia characias is giftig en kan huidirritatie veroorzaken. Wolfsmelk bevat geen eetbare delen en is gevaarlijk voor de ogen. In de oudheid werd deze plant veelvuldig toegepast in de volksgeneeskunde bij vormen van eczeem, tumoren en wratten 

  Is Euphorbia characias winterhard?

  Wolfsmelk is winterhard tot maximaal tien graden Celsius onder nul. Bij hele strenge winters sterft de plant af en is het raadzaam deze af te dekken met bladeren. 

  Beschrijving Wolfsmelk

  Wolfsmelk is een maximaal honderdtwintig centimeter hoge, polvormende plant met lange, dikke, behaarde stengels met blauwgroene lancetvormige bladeren die in een krans rondom de stengel staan. Van april tot en met september zien we de enorme groengele bloemtrossen aan het uiteinde van de stengels, vol met geelgroene bloemen. Nou ja bloemen: feitelijk zijn het slechts schutbladeren: de echte bloemetjes zitten verscholen in het midden van de schutbladeren en zijn vrij onopvallend. Na de bloei verschijnt het zaad.

  Toepassing Wolfsmelk in tuinen

  De Wolfsmelk is ideaal voor de tuin op het zuiden, een plant voor de bloeiende border, maar staat ook mooi in een rotstuin. Plant Wolfsmelk aan als solitair of in een groepje van drie of vijf planten en maak daarbij, vanwege de giftigheid, gebruik van handschoenen. 

  Standplaats en planten Wolfsmelk

  Wolfsmelk heeft behoefte aan een zonnige, warme, beschutte standplaats maar kan tegen een klein beetje schaduw. Zorg voor een voedingsrijke, doorlatende grond voor het beste resultaat. Plant Wolfsmelk op een onderlinge afstand van ongeveer vijftig centimeter. De kleur van de plant combineert heel mooi met blauwe siergrassen en met geel bloeiende Euphorbia planten, zoals de Gouden Wolfsmelk

  980b4cf511415f39717836fb60a8dc14_medium.

  Snoeien Wolfsmelk

  Wolfsmelk hoeft niet te worden gesnoeid maar vergeelde stengels en bladeren moeten worden verwijderd. Deze kunnen op de composthoop worden gegooid. Let er op dat je handschoenen gebruikt bij het snoeien.

  Vermeerderen Wolfsmelk

  Het is redelijk eenvoudig om Wolfsmelk te vermeerderen uit zaad. Zaai ze in het voorjaar eerst binnenshuis, in potjes. Nog eenvoudiger is het om de plant in het najaar te scheuren.

  fdd187d26cdccdf8b4bcdd272876285b_medium.

  Wolfsmelk kopen

  De Wolfsmelk wordt niet heel algemeen aangeboden maar is zeker niet moeilijk te verkrijgen. Er zijn een paar prachtige cultivars te koop, soms in tuincentra en meestal via het web:

  • Euphorbia characias, wildvorm
  • Euphorbia characias 'Black pearl’, donker blad, bloem met zwarte ‘parel’
  • Euphorbia characias 'Blue Wonder’, zilverblauw blad;
  • Euphorbia characias 'Burrow Silver’, geelgroen blad
  • Euphorbia characias 'Emmer Green’, witgroen blad
  • Euphorbia characias ‘Forescate’, blad met rode zweem, rode stengels
  • Euphorbia characias 'Lambrook Gold’, gouden bloemen
  • Euphorbia characias 'Purple & Gold’, rode stengels en purperrood blad
  • Euphorbia characias ‘Shorty’, compact groeiend plant
  • Euphorbia characias ‘Starbright’, staalblauw blad

  Mediterrane Wolfsmelk

  Deze imponerende plant heeft een bijzondere kleur en bloemen!

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.

 • End of content

  No more pages to load