• Witte Waterkers of Nasturtium officinale, lekker en gezond

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In deze reeks artikelen vertel ik je alles over de mooiste vijverplanten, in dit geval de Waterkers of Nasturtium officinale een mooie moerasplant en oeverplant die het vijverwater zuivert en bovendien nog supergezond is om te eten en bijzonder lekker.

  Tags/labels: RobsVijvaria, RobsVijverplanten, Moerasplant, Oeverplant, Nasturtium, officinalis

  Witte Waterkers

  Witte Waterkers is een kleine overblijvende plant die we in Nederland en België in de natuur vaak vinden in de beddingen van beken en sloten maar ook aan de randen van plassen en in moerassen. Waterkers houdt vooral van schoon, langzaam stromend water.  

  Waterkers wordt veel gegeten vanwege zijn lekker pittige smaak en rijkdom aan vitaminen en mineralen. Het is een fantastische toevoeging aan een salade. Daarnaast is waterkers nuttige vijverplant die het water zuivert en daarnaast als broedkamer van jonge vissen dienst doet. Witte waterkers wordt ook wel Echte waterkers genoemd.

  Etymologie Nasturtium officinale

  De botanische naam van Witte waterkers is Nasturtium officinale. In het verleden werd Waterkers aangeduid met de naam Rorippa nasturtium-aquaticum.  De geslachtsnaam Nasturtium is de oude Latijnse naam van Waterkers en is waarschijnlijk afgeleid van nasitortium, letterlijk neus-verdraaier en verwijst naar de penetrante geur van sommige waterkerssoorten. Officinale heeft ook een Latijnse oorsprong en verwijst naar de vermeende medicinale eigenschappen van Witte waterkers.

  Beschrijving Waterkers672232ba3325a317deb75c5f46392620_1405198

  Waterkers is een twintig tot dertig centimeter hoge plant met een kruipende groeiwijze.

  De holle stengels maken overal waar ze water of vochtige grond raken, lange witte wortels.

  De stengels zijn bezet met sterk glanzende, hartvormige blaadjes en monden uit in rozetjes met kleine witte bloempjes die elk vier kroonblaadjes hebben. De bloeitijd loopt van mei tot en met oktober. Na de bloei verschijnen de boonvormige zaaddozen.

  Witte Waterkers in de vijver

  Zelf plant ik waterkers bij voorkeur op de natte oever. Van daaruit groeit waterkers naar de vijver en vormt een uitgebreid wortelstelsel wat in het water hangt. Waterskers zuivert zo niet alleen het water maar vormt een belangrijke broedkamer voor jonge vissen en salamanderlarven die zich te goed doen aan de watervlooien die er rondzwemmen.

  Waterkers vermeerderen

  Waterkers is eenvoudig te zaaien. Ook kun je een stengel met wortels afscheuren.  In de natuur is, zeker voor een leek, het soms moeilijk vast te stellen welke soort waterkers er groeit. Als je de waterkers wilt eten, is dat wel belangrijk. Je kunt dan in de supermarkt een zakje waterkers kopen. Zet een paar takjes waterkers in een glas met water op vensterbank en binnen een week verschijnen de eerste wortels. Daarna kun je het plantje oppotten.fec5a345b9cd89a24c779d016c6711f9_1405198

  Waterkers

  Een bijzonder nuttige vijverplant!

 • End of content

  No more pages to load