• Winterharde Citroen, beschrijving, standplaats, verzorging en vermeerderen van Poncirus (Citrus) trifoliata

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je alles over de heerlijk geurende, wit bloeiende heester Winterharde Citroen of Citrus trifoliata. Wat is de beste standplaats, welke verzorging heeft de Wilde citroen nodig en hoe kun je ze vermeerderen.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, SierHeester, Citrus

  Winterharde Citroen of Wilde citroen

  Citrus is een geslacht van planten die citrusvruchten dragen, behorende tot de Wijnruitfamilie of Rutaceae. Citrus trifoliata, de Driebladige citroen, is de enige winterharde citrus plant voor ons klimaat. De Winterharde Citroen wordt vaak als wortel gebruikt voor het veredelen van andere citrusbomen. Er is een variant, Citrus trifoliata var. monstrosa, die gedraaide takken en doornen heeft.

  f20c2d4743120b5e39d9a95404526007_medium.

  Etymologie Citrus trifoliata

  De wetenschappelijke benaming van de Winterharde Citroen is ‘Citrus trifoliata’. Hoewel de plant bijna overal nog wordt aangeduid als ‘Poncirus trifoliata’ is deze Wilde citroen, na een DNA vergelijking, sinds kort weer ingedeeld in het geslacht ‘Citrus’, het geslacht waarin Linnaeus de plant in 1763 ook al had ingedeeld.  e173f1b2def4f0e85ae9aac71b6e3aba_medium.

  De geslachtsnaam ‘Citrus’ is afgeleid van het Latijnse ‘citrus’, de naam van een Afrikaanse boom met aromatisch hout en citroenachtige vruchten. De naam vindt waarschijnlijk zijn oorsprong in het Griekse ‘kédros’ of ‘cedar’. 

  De soortnaam ‘trifoliata’ is afgeleid van het Latijnse ‘tri’ of ‘drie’ en ‘foliata’ of ‘bladig’  en betekent ‘driebladig’, een verwijzing naar het drietallig blad. In het Engels heet deze plant ‘Trifoliate orange’ of ‘Japanese Bitter-orange’, in het Frans ‘Citronnier épineux’ en in het Duits ‘Dreiblättrige Orange’ of ‘Bitterzitrone’.

  Beschrijving Winterharde Citroen

  Winterharde Citroen is een twee tot vier meter hoge struik of kleine boom. De kantige, gedraaide takken zijn groen en voorzien van doornen. De bladeren zijn drietallig, waarbij het middelste blad wat groter is dan de andere twee. De bloeitijd van de Wilde citroen is april - mei, als de geurende, stervormige, witte bloemen verschijnen. Na de bloei verschijnen gerimpelde, gele vruchten die een doorsnede van drie tot vier centimeter hebben en vol pitten zitten. Ze zijn bitter en zuur maar zijn geschikt voor een marmelade of chutney. 

  Is Winterharde Citroen winterhard?

  Winterharde Citroen is winterhard tot minus 25 graden Celsius als de plant eenmaal goed groeit. Kleine struikjes zijn vaak wat zwakker en kun je bij strenge koude best beschermen. 

  479b24b7eda8b334e43e970759bca555_medium.

  Is Winterharde Citroen giftig?

  De plant is niet giftig maar ook niet lekker. Buiten het fruit zijn geen delen van de plant eetbaar. 

  Toepassing Winterharde Citroen  in de tuin

  In tuinen wordt Winterharde Citroen  nog weinig toegepast, deels vanwege de venijnige doornen en deels vanwege de relatieve onbekendheid van tuiniers met de struik. Als deze langzaam groeiende struik eenmaal zijn plek heeft gevonden groeit de plant elk jaar een beetje en bloeit steeds mooier. Het is een architectonische plant met een dramatisch effect. Winterharde Citroen is een belangrijke plant voor bijen en hommels. 

  Standplaats, grond en planten Winterharde Citroen

  Winterharde Citroen heeft graag een standplaats in de volle zon. Zorg voor een goed doorlatende, goed bemeste grond. Bewerk de grond goed voor het planten door deze helemaal los te spitten. Op kleigronden dienen enkele scheppen zand en wat grit te worden meegespit voor betere afwatering. Je kunt Wilde citroen ook in een pot planten, gebruik dan bij voorkeur Mediterrane Potgrond. 

  d0f4e47999e080b58a4fe7554bf4c6c6_medium.

  Wide Citroen  snoeien

  Verwijder de dode stengels en verder beperk je tot vormsnoei. Snoei bij voorkeur in het najaar, vóór de vorst maar let op, omdat de plant alleen tweejarige twijgen bloeit, kan de bloei na de snoei een jaar overslaan.  

  Winterharde Citroen ziektes en plagen

  Deze plant is nauwelijks vatbaar voor ziektes en plagen maar wortelrot treedt op bij een slecht afwaterende, natte grond in de winter. 

  Winterharde Citroen  vermeerderen

  Het vermeerderen van Winterharde Citroen  is bijzonder eenvoudig door middel van zaaien. Het zaad is te verkrijgen via webshops of bij mensen die je een vrucht geven. Het zaad ontkiemd gewoon bij kamertemperatuur. Naast zaaien kun je de planten stekken. 

  Winterharde citroen kopen

  In tuincentra komen we deze planten weinig tegen, maar in gespecialiseerde webshops vinden we deze plant wel. Geschikt voor ons tuin zijn onder meer:

  • Citrus trifoliata, wildvorm
  • Citrus trifoliata ‘Enghien’, dwergvorm, speciaal voor potten
  • Citrus trifoliata Flying dragon’, gedraaide stammen en takken

  Winterharde Citroen

  Winterharde Citroen is een aparte plant met heerlijk geurende bloemen.

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten. Méér lezen? Via deze link vind je alle artikelen over Rob’s kamerplanten.

 • End of content

  No more pages to load