• Winterakoniet: standplaats, planten, verzorging en vermeerderen van Eranthis hyemalis

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je alles over Winterakoniet of Eranthis hyemalis, een typische winterbloeiende stinsenplant, een knolgewas dat ons betoverd met zijn prachtige gele bloemen. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, wanneer en hoe snoeien en vermeerderen van de Winterakoniet.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Eranthis, Stinsenplant, Knolgewas

  Winterakoniet

  8c7da7555872fb6e5fe7a5d3183bafd1_medium.

  Winterakoniet is een knolgewas uit de uit de ranonkelfamilie (Ranunculaceae). Winterakoniet  komt oorspronkelijk uit Midden- en Zuidoost. De bloemen, die zich al vroeg in jet jaar laten zien,  vormen een belangrijke nectarbron voor hommels en, in mindere, bijen. De gehele plant is giftig.

  Winterakoniet is een zogenaamde stinsenplant, een plant die in Nederland en België is verwilderd vanuit stinsen, buitenplaatsen, parken, borgen, oude boerenhoeven, pastorietuinen, kerkhoven, stadswallen en slotheuvels.

  f0c7c8987d7e9029622e6f8f1c2984b6_medium.

  Etymologie Winterakoniet 

  De botanische benaming van Winterakoniet  is Eranthis hyemalis. Eranthis is een samentrekking van het er (voorjaar) en anthos (bloem). Hyemalis kan vrij worden vertaald als “typisch voor de winter”. De Nederlandse naam Winterakoniet hebben we te danken aan de Griekse mythologie. Cerberus, de driehoofdige hond werd door Hercules uit de onderwereld weggetrokken. Cerberus begon te blaffen toen hij het daglicht zag en terwijl hij blafte, vielen er kleine speekseldruppels op de grond rondom hem. De speekseldruppels veranderden in steen en uit die steen groeide de giftige Winterakoniet. Akoniet is afgeleid van het Griekse akónē of wetsteen.

  Beschrijving Winterakoniet

  De Winterakoniet groeit vanuit kleine ondergrondse, knolvormige wortelstokken met één of meer stengels. Elke stengel telt exact één bloem met daaromheen een zestal bladeren zonder steel. De gele bloem heeft zes bloemblaadjes en lijkt qua vorm en kleur sterk op die van de boterbloemen die ook uit de ranonkelfamilie komt. De hoogte is doorgaans tussen de vijf en tien centimeter. Na de bloei verschijnt het zaad.

  Toepassing Winterakoniet in de tuinb129755fef206ca91b060f5d39dd4d63_medium.

  Winterakoniet is typisch een grondbedekker die onder bladverliezende struiken wordt aangeplant om te zorgen voor bloei als andere planten nog in hun winterrust zijn. De plant komt het mooist uit in grote groepen aangeplant  waardoor als het ware een groengele deken ontstaat. Tegen de tijd dat de struiken bladeren ontwikkelen, verliest Winterakoniet zijn bladeren.

  De Winterakoniet is mooi te combineren met onder meer het sneeuwklokje en de bosanemoon, die in dezelfde periode bloeien. De volgende hybriden en cultivars zijn erg mooi voor onze tuinen:

  • Eranthis hyemalis
  • Eranthis hyemalis 'Clare Swales' , halfgevulde bloemen
  • Eranthis hyemalis Flore Pleno, gevulde bloemen
  • Eranthis hyemalis 'Guinea Gold', grote bloemen
  • Eranthis hyemalis 'Grunling', groene strepen aan de buitenkant van de bloemen
  • Eranthis hyemalis ‘Grunspecht’, halfgevuld met groene glans in de bloem
  • Eranthis hyemalis 'Orange Glow’, oranjegele bloemen
  • Eranthis hyemalis 'Schwefelglanz', bleekgele bloemen
  • Eranthis x tubergenii  ‘Guinea Gold’, grote goudgele bloemen

  Standplaats en planten Winterakonieten

  Winterakonieten kunnen eigenlijk op elke plaats staan, immers in het voorjaar is de zon nog niet sterk. Halfschaduw is prima, schaduw ook en volle zon is geen probleem. Belangrijk is dat de grond vochtig is maar niet nat, een goede drainage is belangrijk. Hoewel de pH waarde van de grond niet heel belangrijk is merk ik dat het verwerken van compost in de grond de bloei stimuleert.

  Week de knolletjes vóór het planten een nacht in water. Plant de knolletje in tot tien centimeter diep losgemaakte grond, op een plantdiepte van vijf centimeter en ongeveer twee centimeter uit elkaar. Veel Winterakonieten bloeien in het eerste jaar nauwelijks maar worden daarna elk jaar mooier. Winterakonieten kunnen tientallen jaren op dezelfde plek blijven staan.

  Winterakoniet vermeerderen

  c8ae64525a628db39daac63b3721440f_medium.

  Winterakoniet is een plant die zichzelf gemakkelijk uitzaait en zich zo langzaamaan verspreidt. In de periode april/mei, als de blaadjes bruin worden, kun je Winterakoniet ook opgraven en zo in delen terug planten. Het zaaien van Winterakonieten kan gewoon in de tuin. Zaai oppervlakkig en hark de grond daarna wat aan, zodat ze bedekt zijn. Van zaad tot bloeiende plant duurt twee tot drie jaar.

  bdc620710bbf4751f302062179959022_medium.

  Winterakonieten kopen

  Koop de Winterakoniet in de herfst als knolletjes.

  Winterakoniet

  Voorbode van de lente in onze tuin!

 • End of content

  No more pages to load