• Wildemanskruid of Pulsatilla vulgaris, beschrijving, verzorging en vermeerderen

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten alles over de voorjaarsbloeier Wildemanskruid of Pulsatilla vulgaris, een bijenplant. Hoe verzorg je de Wildemanskruid, waar kun je ze het beste planten, welke verzorging hebben ze nodig en hoe kun je Pulsatilla vermeerderen.

  Tags/labels: RobsTuinplantenVoorjaarsbloeier, Wildemanskruid, Pulsatilla, Bijenplant9123cbf255b1d9f86f99aba13abbc73f_medium.

  Wildemanskruid 

  Wildemanskruid  is een prachtige overblijvende plant uit de ranonkelfamilie.  Het is een plant die oorspronkelijk uit Europa komt. Wildemanskruid  is vooral te vinden op zonnige berghellingen en heuvels met kalkhoudende, voedselarme grond, begroeid met grassen. Wildemanskruid heeft veel warmte nodig in de zomer en kan geen concurrentie aan van sterk groeiende planten.

  In Europa komt Wildemanskruid op steeds minder plaatsen in het wild voor. Dat is te danken aan de bemesting van de arme gronden waardoor snelgroeiende grassen en kruiden de plant gemakkelijk verdringen. 

  Beschrijving Wildemanskruid 

  Wildemanskruid  is een kleine gemiddeld 15 centimeter hoge, overblijvende plant met een kruidachtig uiterlijk. Wildemanskruid heeft sierlijke veerachtige bladeren en stengels die sterk, zilverachtig, behaard zijn. De beharing beschermd de plant tegen de koude.

  De bloei vindt ongeveer van maart tot mei plaats. Eerst verschijnen de sterk behaarde knoppen. De bloemen, die aan het einde van de steel staan, kenmerken zich door hun zes prachtige, grote bloembladeren die sterk contrasteren  met het bloemhoofd met de vele stampers en de heldergele meeldraden. De kleuren die in de handel worden aangeboden zijn wit, roze, paars en rood maar de oorspronkelijke wilde kleur is paars.

  De bloemen van Wildemanskruid worden veelvuldig bezocht door bijen en hommels. Na de bloei vormt de plant een heel decoratieve zaadvrucht. De verdikte wortel van Wildemanskruid  die wel één meter diep de grond in kan groeien dient als winteropslag van voedingsstoffen.

  Het buitenplant wordt Wildemanskruid ook wel Paasbloem genoemd. Met zegt dat ze altijd op goede vrijdag bloeit.

  Ook de Latijnse naam lijkt, weliswaar indirect, naar Pasen te verwijzen. Pulsatilla kan vrij vertaald worden als de kleine veroordeelde.

  Toepassing Pulsatilla in de tuin

  Pulsatilla is een prima tuinplant, vooraan in de border, maar kan niet overleven als er sterk groeiende planten omheen staan. Pulsatilla raakt dan al snel overwoekerd. Vaak wordt Pulsatilla toegepast in rotstuinen.

  Pulsatilla verzorging, grondsoort en planten

  Pulsatilla heeft een zonnige standplaats nodig en goed gedraineerde grond. De grond mag niet te zuur zijn, gebruik daarom geen compost. Vanwege de lange penwortel is het heel lastig om Pulsatilla te verplaatsen. Denk dus goed na, alvorens je een standplaats uitzoekt.

  De eerste jaren heeft de plant extra water nodig maar zodra de lange penwortel zich heeft ontwikkeld is dat niet meer nodig. Verwijder de uitgebloeide bloemen direct, voor een verlengde bloeitijd.  

  Pulsatilla vermeerderen

  Het gemakkelijkst is het om Pulsatilla te zaaien. Je kunt ze in de tuin zaaien, in het najaar, maar je kunt ze ook in het voorjaar binnen zaaien.

  Het duurt echter zeker drie tot vier weken eer de zaden ontkiemen. Voor de gevorderde tuinier is het mogelijk om wortelstek toe te passen.

  Pulsatilla

  Een bijzondere tuinplant met prachtige bloemen.

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten. Méér lezen? Via deze link vind je alle artikelen over Rob’s kamerplanten.

 • End of content

  No more pages to load