• Wilde Hondstand, standplaats, verzorging en vermeerderen van Erythronium dens-canis

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten alles over een in het voorjaar in verschillende tinten lila, bloeiend bolgewas met gevlekte bladeren, Erythronium dens-canis. Hoe verzorg je Wilde Hondstand of Hondstandviooltje, waar kun je ze het beste planten en hoe kun je Wilde Hondstand vermeerderen.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Bolgewas, Grondbedekker, Erythronium, Schaduwplant

  Wilde hondstand of Hondstandviooltje

  Wilde hondstand is de enige van nature in Europa voorkomende Erythronium soort. Het geslacht Erythronium behoort tot de leliefamilie of Liliaceae. We vinden deze soort in de bergen van Zuid-Europa, van Portugal tot in de Oekraïne op open plekken in het bos, in struikgewas en bergweides met zure grond.

  Etymologie Erythronium dens-canis

  De botanische naam van Wilde hondstand is 'Erythronium Dens-canis'. De soort en het geslacht werden in 1753 wetenschappelijk beschreven door Carl Linnaeus. De geslachtsnaam 'Erythronium'  is afgeleid van het Griekse 'erythros'  of ‘rood’, een verwijzing naar de bruinrode stelen. De soortnaam ‘Dens-canis’ is afgeleid van het Latijnse ‘dens’ of ‘tand’ en ‘canes’ of ‘hond’. Deze naam is een verwijzing naar de vorm van de bol van deze plant. 

  De Fransen noemen Wilde Hondstand ‘Dent de chien’, de Duitsers noemen haar ‘Hunds-Zahnlilie’ of ‘Europäischer Hundszahn’ en de Engelsen ‘Dog’s-tooth-violet’ of ‘Dogtooth violet’.

  Beschrijving Wilde hondstand

  Wilde hondstand is een bolgewas. De spits toelopende, crèmekleurige bollen hebben de vorm van de tand van een hond. Wilde hondstand heeft twee gemarmerde bladeren, groen met bruine vlekken. De bladeren zijn ovaal- tot lancetvormig. De plant bloeit doorgaans in de periode april tot en met mei. De stengel produceert dan één, eindstandige witte, roze of lila bloem. De bloemen hebben een klokjesvorm en worden bestoven door bijen. De totale hoogte bedraagt tussen de vijftien en vijfentwintig centimeter. 

  Toepassing Wilde hondstand in de tuin

  Wilde hondstand is perfect geschikt om te laten verwilderen onder struiken en bomen. In groepjes geplant, op een bemost oppervlak, geeft Wilde hondstand een prachtig effect. Mos houdt ook de grond vochtig en dat is belangrijk voor deze plant.

  Grond, planten en standplaats Wilde hondstand

  Wilde hondstand groeit het liefst op een licht beschaduwde plaats met humusrijke (bos)grond. De grond moet goed gedraineerd zijn maar wel altijd vochtig blijven omdat de bolletjes anders uitdrogen. Na aankoop dien je de bolletjes meteen te planten omdat ze anders uitdrogen: ze lopen dan niet meer uit. Koop Wilde hondstand daarom liefst online, dan weet je dat de bolletjes vers zijn. Plant de bolletjes op ongeveer tien centimeter diepte. 

  Is Wilde hondstand winterhard?

  Wilde hondstand is volledig winterhard. Toch is de plant je dankbaar voor het mulchen met gevallen boomblad in late herfst. Dat zorgt voor een betere grond en betere bloei in het volgende voorjaar.

  Wilde Hondstand vermeerderen

  Wilde Hondstand kan gezaaid worden maar het duurt  minimaal twee jaar eer de jonge planten gaan bloeien. Het is veel gemakkelijker om na de bloei de planten op te graven. Ze produceren namelijk heel wat kleine knolletjes waaruit weer nieuwe planten ontstaan. Plant deze op afstand van elkaar en weer op een diepte van 10 centimeter. 

  Wilde Hondstand kopen

  Hondstand is te kopen in gespecialiseerde webshops. In tuincentra zul deze zelden tegenkomen. Heel mooi zijn onder meer:

  • Erythronium dens-canis, wildvorm
  • Erythronium dens-canis Frans Hals, zachtroze bloemen
  • Erythronium dens-canis 'Lilac Wonder’, Colette bloemen, extra gemarmerde bladeren
  • Erythronium dens-canis ‘Moerheimii’, semi-gevulde roze bloemen
  • Erythronium dens-canis 'Pink Perfection’, roze bloemen
  • Erythronium dens-canis 'Purple King’, extra violette bloemen
  • Erythronium dens-canis ‘Snowflake’, witte bloemen met een vleugje roze

  Wilde hondstand

  Wilde hondstand is een elegant voorjaarsbloeiend bolgewas.  

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.

 • End of content

  No more pages to load