• Wilde cichorei of Wegenwachter , Cichorium intybus, wilde blauwe bloem

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel lees je alles over Wilde cichorei of wegenwachter, Cichorium intybus, de prachtige stralend blauw bloeiende bermplant die als koffiesurrogaat dient.  Welke gebruiken en symboliek kent de Cichorei, wat is de beste verzorging voor de tuin en hoe en wanneer moet je Cichorei zaaien.

  Tags/labels: RobsTuinplanten

  Wilde cichorei of wegenwachter

  Cichorium is een geslacht uit de composietenfamilie of Compositae. Tot dit geslacht behoren onder meer Andijvie, Paardenbloem en Cichorei. Cichorium intybus of Cichorei is uit het Middellandse Zeegebied afkomstige plant die nu in geheel Europa, Noord-Amerika, Azië en Australië in het wild en als tuinplant is te vinden.

  7c7f4817ad42c15d4cf9b57fc08eb2ec_medium.

  De bladeren van Wilde cichorei worden in stoofgerechten en in salades gebruikt terwijl speciale varianten van de plant  worden gekweekt als groente zoals Witlof en Roodlof. De wortels van cichorei worden gebruikt om een koffiesurrogaat te maken. In de tweede wereldoorlog was dit de enige koffie die verkrijgbaar was maar ook nu nog is cichorei koffie te koop. 

  Symboliek cichorei

  Wilde cichorei was voor de Kelten een heilige plant, de dochter van moeder aarde en echtgenoot van de zon, een verhaal wat in gewijzigde vorm ook al bi jee Grieken speelde, toen was ze de geliefde van Apollo. Veel legendes rondom Cichorei zijn gebaseerd op de symboliek van trouwe liefde van Cichorei met haar blauwe ogen. 

  Als plant die op barre stukken land en langs wegen groeide, plaatsen waar de duivel rondwaarde, werd de Cichorei ook gezien als een magische plant die het slechte afweerde. Wit bloeiende Cichorei, dit komt sporadisch voor, beschermde zelfs tegen vuur en onweer. naartoe werden de wortels op een speciale dag of met speciale hulpmiddelen uitgegraven en in tassen meegenomen. In tal van schilderijen zien we Cichorei daarom als beschermer afgebeeld.

  Etymologie Cichorium intybus

  De botanische benaming van Cichorei is Cichorium intybus. De geslachtsnaam “Cichorium” is afgeleid van de Griekse naam “kikhorion” die weer zijn oorsprong vindt in het Egyptische “chicourueh”. De soortnaam “intybus” is Latijn en is afgeleid van het Griekse “entybon” wat weer een Egyptische oorsprong kent namelijk “tybi” ofwel “januari”, de maand waarin de bladeren in Egypte werden geoogst. 

  7c60f03eb96457855c797f6bb84150f4_medium.

  De Nederlandse naam Cichorei is afgeleid van de geslachtsnaam Cichorium. In het Engels wordt deze plant Chicory genoemd. In Duitsland noemen ze haar Gemeine Wegwarte en in Frankrijk gebruiken ze de naam Chicorée sauvage.

  Beschrijving Cichorei 

  Cichorei is een kruidachtige plant  die in het wild zo’n 80 tot 120 centimeter hoog wordt. Vanuit een diepgravende penwortel komen rechtopgaande, vertakte stengels die ruw behaard zijn. De stengels bevatten een soort van melksap. De lancetvormige bladeren omsluiten, aan de voet van het blad, de stengel en zijn van onderen behaard. Ze hebben een duidelijke, licht gekleurde middennerf. Van juli tot en met oktober verschijnen de prachtige, stralende blauwe, tweeslachtige bloemen.  Een enkele keer zijn de bloemen wit of zelfs roze. Daarna volgt het zaad.

  Is Cichorei giftig?

  Cichorei is licht giftig. De plant bevat vluchtige olie die zich voornamelijk in de wortels bevindt en in mindere mate in de bladeren. Deze olie is zeer effectief tegen darmparasieten en de plant heeft daarmee een medicinale werking die in de volksgeneeskunde een belangrijke rol heeft. We weten uit geschriften dat de Romeinen en de Egyptenaren deze duizenden jaren geleden plant al verbouwden. 

  Is Cichorei winterhard?

  Cichorium intybus is absoluut winterhard en verdraagt temperaturen tot -25 graden Celsius.

  d8cefc65e0405b9ef9fc41c4ec45551a_medium.

  Toepassing Cichorei in de tuin

  Cichorei is een opvallende plant voor kruidentuinen vanwege de medicinale werking en de eetbare bladeren. Daarnaast is deze plant vanwege de prachtig blauwe bloemen ook geschikt voor de siertuin. 

  Cichorei vermeerderen

  Cichorei is vrij eenvoudig te zaaien, gewoon buiten, in de volle grond. Ze kunnen ook binnen in potjes worden gezaaid en later uitgeplant. 

  Cichorei snoeien, hoe en wanneer

  Snoei van Cichorium intybus is niet nodig.

  Cichorei standplaats, grondsoort en planten

  De Cichorei heeft behoefte aan een zonnige plek met goed gedraineerde grond. Bemesting is nauwelijks noodzakelijk.

  Cichorei ziektes en plagen

  De Cichorei is een sterke struik die nauwelijks last heeft van ziektes

  Cichorei kopen

  Cichorei wordt vooral als zaad aangeboden in tuincentra en gespecialiseerde webshops.  

  Cichorei 

  Cichorium intybus, intens blauw!

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten

 • End of content

  No more pages to load