• Wilde Bergamotplant, beschrijving, verzorging en vermeerderen van Monarda fistolosa

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten alles over de bloeiende vaste plant Wilde Bergamotplant of Monarda fistolosa. Hoe verzorg je de Wilde Bergamotplant, waar kun je ze het beste planten en hoe kun je ze vermeerderen. 

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Borderplant, Bijenplant, Monarda, Bergamot, Prairieplant

  Wilde Bergamotplant of Roze Monarda

  Wilde Bergamot is een maximaal 120 centimeter hoge, uit Noord-Amerika afkomstige, kruidachtige, vaste plant met sterk aromatische bladeren en een opvallende roze bloei. De plant vormt onderdeel van de munt familie of Lamiaceae. 

  9dee9578eead2cd3496fbf03d69b6d25_medium.

  De Iroquois Indianen gebruikten Bergamot als medicinale plant. Zo zetten zij thee van verse of gedroogde bladeren. De met honing gezoete thee heeft een vrij sterke smaak en zou goed zijn tegen verkoudheid en de griep. De Tewa indianen kookte de bladeren mee met vleesgerechten. 

  Etymologie Monarda fistolosa

  De geslachtsnaam Monarda is een eerbetoon aan de Spaande botanist Nicolás Monardés. De soortnaam “fistolosa” is afgeleid van het Latijnse “fistulosus” ofwel “met fistels, buisvormig” en verwijst naar de buisvormige bloempjes. Deze plant wordt ook wel aangeduid met de naam Monarda menthifolia. 

  fbce3702c523adbaa1b5d57886f51619_medium.

  In het Engels noemen ze de plant Wild Bergamot of Bee Balm. In het Duits noemen ze haar Wilde Bergamotte of Wilde Indianernessel en in het Frans Monarde fistuleuse. 

  Beschrijving Wilde Bergamotplant

  De Bergamot is een klomp-vormende vaste plant die zich met worteluitlopers vegetatief vermeerderd. De donkergroene bladeren staan paarsgewijs op steeltjes aan stevige, enigszins hoekige stengels. De spits toelopende bladeren zijn ovaal van vorm en licht tot donkergroen van kleur. De bladeren zijn gekarteld aan de randen en hebben soms roodachtige nerven.

  a504127ce99d52d2efba2032451a2df2_medium.

  De bloeitijd van de Wilde Bergamotplant loopt van juni tot en met september. Bovenop de stengels ontstaat de bloei, bestaande uit clusters van buisachtige bloempjes die worden gevolgd door minuscule bruine zaadjes. Zowel de wortels als de stengels en de bladeren hebben een heerlijke citrusachtige geur. Het is deze geur die de planten de naam Bergamot geeft.

  Is Wilde Bergamotplant winterhard?

  Deze plant is winterhard tot 30 graden graden Celsius onder nul. 

  Toepassing Bergamotplant in de tuin

  Monarda is een echte borderplant die de tuin gedurende langere tijd opfleurt met zijn kleurrijke bloemen. Plaats de plant in het midden van de border op een zonnige plek. Monarda trekt tal van bijen en vlinders aan en in het land van herkomst zelfs kolibries. Plant Wilde Bergamotplant in een wat grote groep van minimaal vijf planten. Combineer Bergamotplant met andere kleurrijke planten zoals Kokardebloem, Lampenpoetser, Echinacea of Duizendblad

  Voor onze tuinen zijn heel geschikt:

  • Monarda fistulosa var. menthifolia, iets kleiner blijvend
  • Monarda fistulosa var. fistulosa
  • Monarda fistulosa 'Claire grace’, meeldauw resistent
  • Monarda fistulosa ‘Lederstrumpf’, lmooie ilaroze bloemen

  Verzorging en grondsoort Wilde Bergamotplant

  Monarda houdt van rijke, goed gedraineerde grond die nooit helemaal mag uitdrogen. Bijna alle grondsoorten zijn goed maar de grond mag niet zuur zijn. Ze houden van leemachtige grond. Zorg voor een standplaats in de volle zon en plant vijf a zeven planten per vierkante meter. 

  31dac159780063918c5dd6c42451fd62_medium.

  Monarda dient elke drie jaar uit de grond te worden gehaald en de plant moet dan worden gescheurd in kleinere delen. Bij voorkeur worden ze dan op een andere plek in de tuin geplant. Wat je over hebt, kan op de composthoop maar je kunt het ook aan een andere liefhebber geven. 

  Vermeerdering Wilde Bergamotplant

  De Monarda kan eenvoudig binnen gezaaid worden in april of mei. Gebruik een gewone stek- of zaaigrond. De zaden komen na ongeveer twee tot vier weken uit en kunnen dan worden uitgeplant in potjes en twee maanden later in de volle grond. Je kunt ook buiten in de volle grond zaaien in augustus of september. De plantje komen dan het volgende  jaar te voorschijn.

  In september kun je de Wilde Bergamotplant planten scheuren. Graaf de planten op en splits de klomp in meerdere stukken met een scherp mes of splijt de kluit met een spade. In de zomer kun je Monarda ook eenvoudig stekken.

  Wilde Bergamotplant

  Deze Monarda is een hele sterke tuinplant met een positieve kleur.

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.

 • End of content

  No more pages to load