• Westenwindlelie of Zephyranthes candida, delicate vijverplant

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In deze reeks artikelen vertel ik je alles over de mooiste vijverplanten, in dit geval de Westenwindlelie of Westenwindbloem, Zephyranthes candida een mooie moerasplant en oeverplant die heel zuiver wit bloeit.

  Tags/labels: RobsVijvaria, RobsVijverplanten, Oeverplant, Moerasplant, Candida, BolGewas

  Witte Westenwindlelie of Westenwindbloem

  De Westenwindlelie is een uit Zuid-Amerika afkomstig bolgewas uit de Narcissenfamilie of Amaryllidaceae. Ze groeit in de moerassen en veengebieden van Paraguay, Chili, Uruguay, Brazilië en Argentinië. Inmiddels is deze plant op alle continenten te vinden, als potplant, tuinplant maar ook verwilderd. De plant is in 1823 beschreven door John Lindley als Amaryllis candida. Later kreeg ze haar eigen geslacht, Zephyranthes. 

  Leuke weetjes:

  • De Westenwindlelie bevat tal van alkaloïden die kunnen worden gebruikt tegen convulsies, epilepsie, en tetanus. 
  • De Westenwindbloem komt in grote getale voor aan de oever van de ‘Rio de la Plata’ of zilverrivier. De rivier dankt zijn aan de bloeiende Westenwindlelies die er voor zorgen dat de oever haast van zilver lijken. 

  Etymologie Zephyranthes Candida

  De botanische naam van de Westenwindlelie is Zephyranthes Candida. De naam Zephyranthes is samengesteld uit twee Griekse woorden ‘zéphyros’ ofwel de god van de westenwind uit de Griekse mythologie, en ‘ánthos’ of ‘bloem’, tesamen Westenwindbloem. De Westenwind in Zuid-Amerika brengt de regen en daarna bloeit de Westenwindbloem.

  7b5a39ddcc3e45c0bb1c757d815b3b57_medium.

  De soortnaam ‘Candida’  is afgeleid van het latijnse ‘candidus’ of ‘puur wit’ en verwijst naar de bloemkleur die zuiver wit is. In het Engels wordt de Westenwindlelie Autumn zephyrlily, White windflower of Peruvian swamp lily genoemd. In het Duits noemen ze haar Zephirblumen en in het Spaanse heet ze Azucenita de río.  

  Beschrijving Westenwindlelie

  De Westenwindlelie is een dertig centimeter hoge plant die vanuit knolletjes groeit met lichtgroen, bieslookachtige stengels. De plant heeft bewolking en regen of tenminste vochtige lucht nodig om te gaan bloeien. De bloem ontspringt eind augustus, september aan het uiteinde van een stengel. De bloemen hebben zes prachtige witte bloemblaadjes, een groen hart en zes gele stuifmeeldraden. Ze bloeien slechts twee dagen.

  9991d4f36dc0dd8e9912f39248e4e46b_medium.

  Is Zephyranthes candida winterhard?

  De Westenwindlelie kan wel enige graden vorst doorstaan maar het is beter om de plant in de winter binnen te halen. Bij mij, aan de kust, overwintert de plant al twee winters buiten. 

  Westenwindlelie in de vijver

  De Westenwindlelie heeft een standplaats in de volle zon of in halfschaduw nodig. Plant de Westenwindlelie in turfachtige aarde die altijd vochtig is. De vochtige oever is ideaal, maar ze doen het ook goed met de wortels in het water. Het is een plant die niet woekert.

  Westenwindlelie vermeerderen

  De Westenwindlelie kan het beste worden vermeerderd door de knolletjes op te graven en de kleine knolletjes 

  Westenwindlelie

  Een mooie vijverplant die de hele zomer bloeit.

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.

 • End of content

  No more pages to load