• Weigela, beschrijving, verzorging, snoeien en vermeerderen

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten alles over de rijk bloeiende heester Weigela, een voorjaarsbloeier. Hoe verzorg je de Weigela, waar kun je ze het beste planten, welke grond hebben ze nodig en hoe kun je Weigela vermeerderen.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Heester, Voorjaarsbloeier, Bijenplant, Vlinderplant, Weigela

  Weigela68599bf30aaa833333f363f22994535e_1400355

  Weigela is een geslacht van bloeiende struiken uit de kamperfoeliefamilie. Weigela is een bladverliezende struik die afkomstig is uit Oost-Azië en halverwege de negentiende eeuw naar Europa is gebracht.

  Er zijn een aantal tien- tot twaalftal soorten die qua verzorging nauwelijks van elkaar afwijken. Weigela bloeit uitbundig en de bloemen vormen een belangrijke voedingsbron voor bijen, hommels, motten en vlinders. Aanplanten van Weigela bevorderd de komst naar en het leven van al deze nuttige insecten in de tuin.

  Etymologie Weigela

  Het geslacht Weigela is vernoemd naar de Duitse arts en botanist  Christian Ehrenfried von Weigel.

  Beschrijving Weigela

  38caf8c9883b398ed05f8f104d410e02_1400355De Weigela is een betrekkelijk kleine struik die ongeveer één tot anderhalve meter hoog wordt.

  De spits toelopende ovale bladeren verschijnen paarsgewijs aan de takken. Ze zijn licht getand en hebben duidelijke nerven. De klokjesvormige tot trompetachtige bloemen verraden de botanische afkomst, de kamperfoeliefamilie. Weigela is te krijgen in de kleuren, wit, room, geel, roze en rood en bloeit met name in de maanden mei en juni.

  Toepassing Weigela in de tuin

  De Weigela is door zijn grootte een ideale heester voor stadstuinen en parken. Ze kunnen prima dienen als achtergrond voor bloeiende border. Ook als erfafscheiding worden ze geplant. Kleine soorten kunnen zelfs in potten worden geplant. Weigela is mooi te combineren met bijvoorbeeld Forsythia en Seringen.

  Weigela is populair bij kwekers en er zijn inmiddels al meer dan 150 cultivars verkrijgbaar. Daarmee hebben we ruime keuze in zowel bladkleur als in de kleur van de bloemen. De beste Weigela soorten voor de tuin zijn:

  • Weigela Bristol ruby , groene bladeren, dieprode bloemen
  • Weigela Dark Horse, donker blad, lila bloemen
  • Weigela French Lace, bont blad, lilarode bloemen
  • Weigela Middendorffiana, groen blad, witgele bloemen, heel mooi
  • Weigela Florida Eye Catcher, bont blad, lila tot rode bloemen
  • Weigela Florida My Monet Sunset, prachtig bont blad met rode accenten, lila bloem
  • Weigela Florida Sonic Bloom Pink, groen blad, diep lila bloemen, bloeit twee keer
  • Weigela Florida Variegata, bont blad, roze bloemen
  • Weigela Florida Versicolor, groen blad, witte, roze en lila bloemen
  • Weigela Red prince, groen blad, prachtige rode bloemen
  • Weigela Snowflake, groen blad, sneeuwwitte bloemen
  • Weigela Wine & Roses, donker blad, lila bloemen

  Standplaats, grond en planten Weigela

  Hoewel Weigela lichte schaduw kan verdragen is deze struik op zijn mooist met een standplaats in de volle zon. Zorg voor een goed gedraineerde en vruchtbare bodem. Weigela heeft een veel mooier blad als er rondomd de struik elk voorjaar wat kalkrijke kippenmest wordt gestrooid.

  Ook maakt dit de plant sterker en daardoor minder vatbaar voor ziektes of insecten. Elk najaar rondomd de stam mulchen bevorderd de groei en de bloei nog meer.

  Weigela snoeien, hoe en wanneer

  De bloei van de Weigela verschijnt op de takken van het vorige jaar. De jaarlijkse snoei van de Weigela dient daarom plaats te vinden direct ná de bloei. De Weigela ziet er veel frisser uit als er jaarlijks een aantal takken bij de grond worden gesnoeid. Verwijder altijd de takken die dikker dan twee centimeter zijn. Zo blijft de groei opener en hebben bladziektes minder kans.

  Weigela vermeerderen

  Weigela is vrij eenvoudig te stekken. Neem hiervoor direct na de bloei buigzame, niet verhoute, takken van ongeveer 12 tot 15 centimeter lang. Water de plant de dag van te voren goed zodat de takken vol sap zitten. Verwijder alle bladeren, behalve de bovenste.

  Snij de onderkant van de stek schuin af, spoel de stek af met water en doop de onderkant dan in stekpoeder. Stekpoeder bevat een wortelgroeihormoon. Steek de stek dan in een pot met stekgrond en de dek de pot af met een plastic zak. Na zes tot acht weken wortelt de stek en beginnen de bladeren te groeien. De jonge Weigela  kan dan worden uitgeplant in de tuin.

  Afleggen is ook een prima methode om nieuwe planten te krijgen. Daarnaast kan de Weigela worden gezaaid.

  Weigela

  Een prachtige en sterke struik met rijke bloei.

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.

 • End of content

  No more pages to load