• Waterviolier of Hottonia palustris, fragiele schoonheid

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In deze reeks artikelen vertel ik alles over de mooiste vijverplanten, in dit geval Waterviolier of Hottonia palustris, een kleine zuurstofplant en moerasplant met een opvallend blad en kleine bloemetjes.

  Tags/labels: RobsVijvaria, RobsVijverplanten, Hottonia, Zuurstofplant, Moerasplant

  Waterviolierde1c02ea23966674c6ce3f5593ebb1f9_medium.

  De Waterviolier is een kleine, overblijvende moerasplant uit de  sleutelbloemfamilie. Het is een inheemse plant die in grote delen van Europa en West-Azië voorkomt.

  De Waterviolier komen we in tuinvijvers tegen maar ook als aquariumplant wordt ze gebruikt. Waterviolier is een van de achtendertig planten die gebruikt worden bij Bach bloesem remedies.

  De botanische benaming van de Waterviolier is Hottonia palustris. De geslachtsnaam Hottonia is een eerbetoon van Herman Boerhaave aan Petrus Houttuyn, een Nederlandse arts en botanicus die werkte in de Hortus Botanicus Amsterdam en professor was in Leiden. De soorttoevoeging palustris is Latijn en betekent “moerasbewonend”.

  Beschrijving Waterviolier

  Waterviolier groeit met fijne wortels op vochtige gronden en moerasbodems. Aan tot wel één meter lange meter lange stengels groeien de lichtgroene blaadjes die in kransvorm rond de stengel staan. De tere blaadjes hebben een veerachtige vorm en groeien zowel onder water als boven water.

  fa1e4283cc2ba1957ed32f75761a588d_medium.

  Aan de stengels verschijnen ook fijne wortels waarmee de plant verder wortelt. In de periode mei tot en met juni verschijnen de bladloze bloemstengels waaraan de crèmekleurige of zachtroze eenslachtige bloemen met hun gele hart verschijnen, die in de verte aan waterranonkel doen denken. Na de bloei vormen ze zaaddozen.

  Waterviolier in de vijver

  De Waterviolier is een typische plant voor het moerasgedeelte en het ondiepe watergedeelte. Zelf plant ik Waterviolier meestal op een diepte van vijf tot vijftien centimeter. Het is een sterke, winterharde plant die zelfs onder het ijs nog groen blijft. Waterviolier is een goede plant in vijvers voor salamanders en daarnaast biedt ze schuilplaats aan jonge vissen.

  14956fa5db4c2262f02c4e012d786c80_medium.

  In de vijver kan Waterviolier soms jarenlang niet bloeien om vervolgens een hele regen aan bloemen te produceren. Het opvallende blad en het feit dat de plant een goede zuurstofleverancier is, maken dit feit dat ze niet altijd bloeit echter meer dan goed.

  Vermeerderen Waterviolier

  De Waterviolier kan in het najaar worden gescheurd. Ook kunnen de stengels in stukken van tien centimeters worden gescheurd en uitgeplant. Waterstek van de stengels is heel gemakkelijk en daarnaast kan de plant worden gezaaid.

  aa7e891093b4c941b31d42d1558ef58c_medium.

  Waterviolier

  Een goede zuurstofplant met een mooi blad.

   

  Klik hier voor meer Vijverplanten of voor vijvervissen.

  Klik hier voor meer Bloemen en Planten  voor de tuin

 • End of content

  No more pages to load