• Waterhyacint vijverplant voor de zomer, beschrijving, verzorging en overwinteren

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  Uit de serie vijverplanten lees je alles over de verzorging van de in prachtige lilablauwe aren bloeiende drijfplant die ook in aquariums gebruikt wordt, de Waterhyacint, Eichhornia Crassipes. 

  Tags/labels: RobsVijvaria, RobsVijverplanten , Eichhornia, Drijfplant, RobsAquarium

  Waterhyacint 

  Waterhyacint is een vrij op het water drijvende plant die afkomstig is uit Zuid-Amerika.  Waterhyacint behoort net als de bekende vijverplant  Snoekkruid tot de pontederiafamilie ofwel Pontederiaceae.  Waterhyacint word aangeboden voor vijvers en aquariums maar is ook decoratief in een glazen vaas voor op je bureau of voor in de vensterbank. 

  67dc7b1d15ddd59c9e26665003fd67ad_medium.

  Etymologie Eichhornia Crassipes

  De botanische naam van de Waterhyacint is Eichhornia Crassipes. De geslachtsnaam Eichhornia is een eerbetoon aan de Pruisische minister Johann A. F. Eichhorn. De soorttoevoeging Crassipes bestaat uit de Latijnse woorden ‘crassus’ of ‘dik’ en ‘pēs’ of ‘voet’, en betekent dus ‘dikke voet’, een verwijzing naar de gezwollen bladvoet.

  Beschrijving Waterhyacint

  De Waterhyacint drijft op het water waarbij de worteltjes naar beneden hangen in het water. De ovale bladeren zijn aan de voet sterk verdikt. Als je ze opensnijdt zie je een met lucht gevuld sponsachtige binnenkant die de plant zijn drijfvermogen geeft.

  cec1cfa5ea3860a6aabeffbfb2b01912_medium.

  De bladeren zijn waterafstotend. De planten vormen voortdurend nieuwe wortelstokken waaraan zich nieuwe planten vormen. De lilablauwe bloemen groeien in aren op een tot vijftien centimeter lange bloemsteel. In Nederland bloeien ze meestal in de periode juni tot en met augustus. Hoewel de plant in Nederland zelden hoger dan 15 centimeter wordt, kan deze plant in de tropen wel een hoogte van één meter bereiken. 

  De Waterhyacint als plaag

  In tropische landen is de Waterhyacint door zijn enorme groeikracht een enorme plaag. In mijn vijver in den Haag groeide één plant in de periode mei tot en met september 2015 uit tot maar liefst 536 planten. In tropische landen is de groeikracht niet alleen een veelvoud hiervan maar gaat ook nog eens twaalf maanden per jaar door. Hele waterwegen, dammen en meren raken verstopt, planten verstikken en vissen gaan dood. Gelukkig kan de plant eenvoudig geoogst worden en daarna als groenbemester in de landbouw worden ingezet. In Nederland kennen we dit gevaar niet omdat de planten in de winter afsterven.

  67d864a9df54c54cec9c38248b9dd457_medium.

  De Europese Commissie heeft in haar niet aflatende regelzucht besloten, dat de waterhyacint per drie augustus 2016 in de Europese Unie een verboden plant is.

  Waterhyacint in de vijver 48f89ee613ba7e69ba07fde2bd502c2b_medium.

  De Waterhyacint is een plant die in de maanden mei tot en met oktober  in de vijver kan worden gehouden, zolang de watertemperatuur maar boven de 10 graden Celsius is. Deze snelgroeiende plant concurreert door de opname van voedingsstoffen met algen waardoor deze nauwelijks een kans krijgen. Metalen in het water worden opgenomen. De harige, hangende wortels vormen een goede schuilplaats voor jonge vissen en salamanders.  

  Na de winter kun je ze in de tuin gebruiken als mulchlaag

  Waterhyacint overwinteren

  In de winter kun je een paar planten binnen zetten in een bakje of in een vaas met water, om te overwinteren. De rest van de planten kun je gebruiken op je composthoop of weggegeven aan een collega vijveriaan of aquariaan. 

  Waterhyacint vermeerderen

  De Waterhyacint maakt voortdurend uitlopers aan die weer nieuwe planten vormen. Deze kunnen worden losgescheurd van de moederplant. Verder is het zaad ontzettend kiemkrachtig en kan eenvoudig bovenop natte grond worden gezaaid, bij een temperatuur van 25 graden Celsius of hoger. 

  83c235e048eaed0d5929b735544fb1d4_medium.

  Waterhyacint feitjes

  De Waterhyacint kan groeien in sterk vervuild water, past zich aan verschillende pH waarde aan, kan uiteenlopende watertemperatuur aan en groeit zelf in water waarin gif is geloosd. Waterhyacint  is de snelst groeiende plant ter wereld. Onder ideale omstandigheden kan één plant binnen twee maanden bijna 5000 nieuwe planten maken en binnen een jaar zelf een oppervlakte van 600(!) vierkante meter bedekken. Een van de weinige biologisch manieren van bestrijding is de inzet van de  Chinese Graskaper

  Waterhyacint

  Een bijzondere drijfplant met een aantrekkelijke bloei.

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.

 • End of content

  No more pages to load