• Watergentiaan: Verzorging, beschrijving en vermeerderen van Nymphoides peltata

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie vijverplanten beschrijf ik de decoratieve  Watergentiaan ofwel Nymphoides peltata, de Etymologie van Nymphoides peltata, het vermeerderen en de natuurlijke habitat

  Tags/labels: RobsVijvaria, RobsVijverplanten, Drijfplant , Waterlelie, Nymphoides

  Watergentiaan of Nymphoides peltata

  Watergentiaan is een overblijvende waterplant met drijfbladeren.473615022dd62278544a9b1eaa1638a7_1403985 Op het eerste gezicht  kan Watergentiaan verward worden met waterlelies, maar het is echt een andere soort.

  Watergentiaan groeit in de 20 tot 80 centimeter diep water. Van hieruit komen lange stengels met drijfbladeren.

  De hartvormige bladeren hebben een doorsnede van ongeveer 3 tot 6 centimeter, met uitschieters tot 10 centimeter. De groene bladeren hebben vaak een licht purperrode onderkant en een golvende rand.21d24f7ae1022588d5e60f3d05144c75_medium.

  In de maanden juni, juli, augustus en september bloeit de Watergentiaan met prachtige gele bloemen met een dwarsdoorsnede van ongeveer drie centimeter.  De bloemen, die frequent bezocht worden door bijen en hommels , staan op een steeltje boven het water. De bloemen van Watergentiaan hebben een amandelachtige geur en hebben vijf gefranjerde bloembladen. Aan een bloemstengel komen meestal drie tot vijf bloemen. Elke bloem, bloeit één dag en vervolgens opent de volgende zich weer.

  Etymologie Nymphoides peltata

  De wetenschappelijke naam voor Watergentiaan is Nymphoides peltata al wordt ook het synoniem Villarsia nymphaeoides gehanteerd. De geslachtsnaam Nymphoides is een samentrekking van “Nymphaea” of “waterlelie” en “oides” of “gelijkende op”. Gelijkende op een waterlelie dus. De soortnaam “peltata" is afgeleid van het Latijnse ‘pelta’, een klein leren schild en betekent “schildvormig”. Peltata verwijst naar de vorm van het blad. De naam Gentiaan is afgeleid van koning Gentius van Illyrië.

  Watergentiaan in de natuur

  Watergentiaan groeit voornamelijk in stilstaand of zwak stromend voedselrijk water. We vinden ze in meren, plassen, rivierarmen, kanalen en moerassen. Daar kan Watergentiaan in korte tijd hele oppervlakten bedekken. Van nature is Watergentiaan te vinden in Europa en Azië maar inmiddels heeft de plant zich ook verspreid over grote delen van Noord-Amerika.

  ce67caad59ea83412254a755ebe363fa_medium.

  Watergentiaan in de vijver

  Watergentiaan is een prachtige plant die het in vrijwel elke vijver goed doet. Maar let op: Watergentiaan kan echt woekeren en daarmee andere planten verstikken. Door het in bakken te zetten kun je dit enigszins voorkomen en natuurlijk kun je het ook regelmatig oogsten. Gebruik een kleihoudende grond voor de watergentiaan. Plant Watergentiaan alleen in kleine vijvers indien je er geen andere planten in wilt zetten of bijvoorbeeld in combinatie met hoge waterplanten zoals lisdodde of zwanenbloem.

  Watergentiaan vermeerderen

  Watergentiaan verspreidt zich via lange uitlopers. Deze vormen weer nieuwe planten. In de maanden augustus tot en met oktober rijpen de zaden. De zaden dienen in een potje met grond te worden gezaaid, waarbij het water een centimeter onder de rand moet staan.

  Watergentiaaneec7397898fa763f233a19e3431b0ae2_medium.

  Watergentiaan is een prachtige en gemakkelijke plant.

  Let op in welke vijver je deze plant gebruikt.

 • End of content

  No more pages to load