• Waterdrieblad in de vijver, verzorging en kweek van Menyanthes trifoliata

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie vijverplanten bespreek ik de fraaie inheemse moerasplant Waterdrieblad ofwel Menyanthes trifoliata met de bijzondere bloemen.

  Tags/labels: RobsVijvaria, RobsVijverplanten, Moerasplant, Menyanthes

  6fb907a621446e13f3adf722a082e60e_medium.Waterdrieblad, waterklaver: Menyanthes trifoliata

  Waterdrieblad in een inheemse moerasplant uit de familie van de watergentianen of Menyanthaceae.

  Het meest in oog springende kenmerk van de plant is het op een steeltje van 20 tot 30 centimeter staande drietallige blad wat de plant zijn wetenschappelijk naam (trifoliata) geeft.

  In april en mei bloeit waterdrieblad in kleine trosjes met ongelooflijk mooie witte bloemen die opeenvolgend opengaan.

  De plant breidt zich met een kruipende wortel langzaam maar zeker uit. Soms wordt Waterdrieblad verkocht onder de naam Waterklaver. Bovenstaande foto is gemaakt in Kew gardens.

  Etymologie Menyanthes trifoliata

  De geslachtsnaam Menyanthes is een samentreksel van de Griekse woorden ‘menyein’ of ‘openbaar maken’ en ‘anthos’ of  ‘ bloem’ , een verwijzing naar de opeenvolgende opening van de bloemen. De soortnaam ‘trifoliata’ is afgeleid van het Latijnse ‘tri’ of ‘drie’ en ‘foliata’ of ‘bladig’  en betekent ‘driebladig’, een verwijzing naar het drietallig blad en geeft de plant zijn Nederlandse naam Waterdrieblad.

  Waterdrieblad in het wild

  In het wild komen we de plant in Nederland tegen en verder in Europa, Azië en Noord-Amerika. Meest komen we Waterdrieblad tegen in ondiepe vennetjes en moerassen.De wortelstok groeit meestal onder water terwijl de bladeren en bloem boven het water uitsteken. Na de bloei komende de klokachtige zaadhuizen.

  Onderstaande foto's zijn  gemaakt in vijvercentrum Limburg.

  Waterdrieblad in de vijver

  In de vijver is Waterdrieblad het beste op een zacht glooiende oever te planten, met een zure, liefst turf houdende grond.

  Plant Waterdrieblad niet naast snelgroeiende oeverplanten anders wordt ze al snel overwoekerd.

  Waterdrieblad vermeerderen

  Wortelstek, scheuren of zaaien zijn elk even effectief. Deze plant breidt zich vanzelf uit met zijn kruipende wortelstok dus plant ze niet te dicht bij elkaar.

  9ecaa4558fc8a40469d2e34d33d35121_medium.

  Waterdrieblad992a90b27b11695c670dc4622d345262_medium.

  Waterdrieblad is een gemakkelijke plant die geen problemen heeft met vorst en ziektes. Na enkele jaren wordt Waterdrieblad steeds mooier en bloeit nog meer.

  Waterdrieblad is ideaal voor een natuurvijver met bijvoorbeeld groene kikkers en salamanders. Deze vinden hierin schuilplaats en kunnen hun eitjes veilig kwijt. 

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten. Méér lezen? Via deze link vind je alle artikelen over Rob’s kamerplanten.

 • End of content

  No more pages to load