• Wateraardbei ofwel Potentilla palustris, fruit uit de vijver

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie vijverplanten bespreek ik de lieflijke moerasplant Wateraardbei ofwel Potentilla Palustris een bekende inheemse plant.

  Tags/labels: RobsVijvaria, RobsVijveprlanten, Paluastris

  Wateraardbei ofwel Potentilla palustris

  De Wateraardbei soms ook aangeduid met moerasaardbei is een plant uit de rozenfamilie (Rosaceae). De Wateraardbei is een relatief kleine plant met een mooi enigszins blauwgroen, handvormig gekarteld blad wat de vroegere Nederlandse naam vijfvingerkruid verklaart. De totale hoogte is meestal niet meer dan 20 tot 40 centimeter. De Wateraardbei heeft een kruipende wortelstok waarmee de plant zich langzaam vermeerderd.3ceaa036e8302e4fe2d6db4e451035bf_medium.

  Wateraardbei bloeit in de periode mei tot en met juni met kleine maar mooie wijnrode bloempjes die aan de uiteinden van de bloemblaadjes neigen naar roze. De bloemen van de plant werden vroeger gebruikt als kleurstof en de wortels als hulpmiddel bij het looien van leer. Het vruchtje van de plant geeft haar d enaam Wateraardbei. De wetenschappelijke benaming is Potentilla palustris al komen we de Wateraardbei ook wel tegen onder de naam Comarum palustre.

  38f8e8e3cb34a817ab9746c46df390c1_medium.

  Wateraardbei in het wild

  We komen de Wateraardbei in vrijwel het gehele noordelijk halfrond tegen, Europa, Azië en Noord-Amerika. Wateraardbei vinden we in vennen, in veenplassen en drassige veengronden, in duinvalleien en soms ook in greppels. Wateraardbei is vooral op arme gronden te vinden met weinig meststoffen omdat hij anders wordt weggeconcurreerd.e4d6b318dc67e43ce77b39bcd12dc193.jpg

  Wateraardbei in de vijver

  In de vijver is de Wateraardbei een gemakkelijke plant die graag zijn bloei laat zien. Plant de Wateraardbei bij voorkeur in water van 5 tot 10 centimeter diep of op de natte oever. Gebruik een zure grond. De standplaats is bij voorkeur zonnig en eventueel halfschaduw.

  Wateraardbei vermeerderen

  De Wateraardbei kan gemakkelijk worden gezaaid. Ook kunnen we de wortelstokken in stukken snijden en laten uitgroeien tot volwassen plant. Daarnaast kunnen we de plant scheuren.3b8f0558ef7b4fe3887e24bdcd49eb0b.jpg

  De Wateraardbei

  De Wateraardbei is mooi en eenvoudig te houden. Je kunt de plant bij de meeste tuincentra kopen. Denk aan de zure grond, gebruik wat turf.

   

 • End of content

  No more pages to load