• Vuurpijl of Fakkellelie, Kniphofia, beschrijving, standplaats, verzorging en vermeerderen

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je alles over de in de nazomer met opvallende, haast majestueuze bloemen gesierde Vuurpijl of Fakkellelie, Kniphofia. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, wanneer en hoe snoeien en vermeerderen van de Vuurpijl.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Borderplant, Vuurpijl, Kniphofia

  Vuurpijl of Fakkellelie

  De uit Afrika afkomstige Vuurpijl of Fakkellelie is een opvallende bloeiende tuinplant. Aan het einde van de achttiende eeuw werd de Fakkellelie in Europa geïntroduceerd. Sedert de zeventiger jaren komen we de vuurpijl in Nederlandse tuinen tegen.

  707766898176419de4f5b5dc1e6435c2_medium.

  De Bapedi, leden van de stam der Basutos uit Zuid-Afrika, planten de Kniphofia naast hun hutten omdat ze denken dat de Vuurpijl bescherming biedt tegen blikseminslag.

  Etymologie Kniphofia

  De Nederlandse naam verwijst naar de vorm en de kleur van de bloem. De geslachtsnaam Kniphofia is een eerbetoon aan de achttiende-eeuwse Duitse arts en botanist Johannes Hieronymus Kniphof.

  Beschrijving Vuurpijl of Fakkellelie

  De Vuurpijl is een polvormende plant met dikke, vlezige wortels. Fakkellelie heeft lange smalle, zwaardvormige bladeren die aan gras doen denken. De bladeren worden gemiddeld zo’n veertig tot tachtig centimeter lang. In de periode augustus tot oktober verschijnen tot tachtig tot honderdtwintig centimeter lange prachtige bloeiende aren met hun felle kleuren.

  35e8c96427e060f8660adf9a36589126_medium.Het bijzondere aan de vuurpijl is dat de knoppen haast nog mooier zijn dan de bloemen, die van onder naar boven opengaan.

  In het thuisland worden de bloemen bestoven door vogels maar in Nederland nemen bijen en hommels die taak over.

  In het najaar verschijnen de kleine balletjes met zaad.

  Toepassing Vuurpijl in de tuin

  De Vuurpijl is natuurlijk in eerste instantie een plant voor de bloeiende border. De Fakkellelie is goed te combineren met hoge grassen zoals Pampasgras en komt tot zijn recht in een tuin met een cottage stijl maar net zo gemakkelijk in een moderne strakke tuin. Vuurpijl combineert qua blad ook goed met de Lampenpoetser en de Daglelie.9fa1847f43cfd4faf19b73d1baae8ca6_medium.

  Er zijn heel veel soorten Vuurpijlen bekend, zoals caulescens, praecox, uvaria, triangularis, tuckii en rooperi waarvan weer tal van hybriden en cultivars zijn gekweekt. De volgende soorten, hybriden en cultivars zijn erg mooi voor de Nederlandse tuinen:

  • Kniphofia 'Alcazar', prachtig helder geel van oranjerode bloemen
  • Kniphofia 'Atlanta', oranje tot oranjerood
  • Kniphofia 'Barton Fever', geel uit oranje knoppen
  • Kniphofia 'Bees Lemon', citroengele bloemen
  • Kniphofia 'Bob's Choice', geel-groen
  • Kniphofia brachystachya, zwarte bloemen
  • Kniphofia ‘Candy Apple’, oranje-rood
  • Kniphofia  'Erecta', oranje-rood
  • Kniphofia ‘Flaming Torch’, geel-rood213bb4e3cfb8231e0af363c9d1e9f974_medium.
  • Kniphofia 'Little Maid', geel, laagblijvend
  • Kniphofia 'Royal Standard', oranje-geel
  • Kniphofia uvaria, geel-oranje
  • Kniphofia uvaria 'Grandiflora', geel-oranje, grote bloem
  • Kniphofia 'Wol's Red Seedling', oranje-rood
  • Kniphofia 'Wrexham Buttercup', zachtgeel

  In Nederland is het aanbod van Vuurpijlen in tuincentra beperkt. Het beste is daarom te kijken of ze online te bestellen zijn.

  Standplaats en planten Vuurpijl

  Kniphofia heeft een standplaats in de volle zon nodig: deze plant houdt van warmte! Het plantgat moet goed worden doorgespit en rijkelijk worden voorzien van gedroogde mest, grof zand en grit.

  Het is bij het planten van belang dat de wortelstok helemaal verticaal in het plant gat komt en niet platgedrukt in een ondiep kuiltje. Deze wijze van planten zorgt dat de vuurpijl beter de winter doorkomt. Ook voorkomt dit wortelrot.

  8d1ce830c40a08d1ea30d9c7b01da42e_medium.

  Is Kniphofia winterhard?

  De Fakkellelie is een subtropische plant en is daarom gevoelig voor vorst. Omdat er inmiddels zoveel hybriden zijn, is de vraag of Fakkellelie  winterhard is, niet meer eenduidig te beantwoorden. De meeste planten kunnen onze winter prima overleven mits de grond in de winter niet nat is. Goede afwatering is elementair en vereist doorgaans toevoeging van zand en grit aan de bodem. Afdekken met een paar dennentakken in de winter is aan te bevelen. In mijn tuin staan een aantal planten al een viertal jaren en hebben vorst overleefd tot minus acht graden Celsius, onder nul. 

  Kniphofia snoeien

  De vuurpijl kan het beste in het voorjaar, nadat de vorst uit de grond is, worden teruggesnoeid tot 10 centimeter boven de grond. Uitgebloeide bloemen altijd verwijderen.

  Vuurpijl vermeerderen

  Vuurpijl kan het beste worden gescheurd in het voorjaar. Neem een spade en split de kluit in stukken. Vuurpijlen kunnen ook gezaaid worden maar de hybriden zijn niet kleurvast

  4e0b8792cbc2dba359a0a16da8470ce6_medium.

  Vuurpijl

  Opvallend mooi!

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.

 • End of content

  No more pages to load