• Vuurdoorn of Pyracantha, beschrijving, verzorging, snoeien en vermeerderen

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten alles over de rijk bloeiende heester Vuurdoorn of Pyracantha, een voorjaarsbloeier en een bijenplant. Hoe verzorg je de Vuurdoorn, waar kun je ze het beste planten, welke grond hebben ze nodig en hoe kun je Vuurdoorn het beste vermeerderen.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Heester, Klimplant, Pyracantha, Voorjaarsbloeier, Bijenplant

  Vuurdoorn

  Vuurdoorn is een hele sterke, groenblijvende struik met scherpe doornen. Vuurdoorn komt uit de rozenfamilie of rosaceae. In het voorjaar bloeit de vuurdoorn overweldigend met witte bloemen om later in het jaar talloze rode bessen produceren.

  Vuurdoorn komt oorspronkelijk uit Oost-Azië. Daar groeien een zevental soorten. De planten in onze tuin zijn vaak hybriden, kruisingen van die zeven soorten.

  Etymologie Pyracantha

  De geslachtsnaam van Vuurdoorn is de van het Griekse afgeleide “Pyracantha”. Het eerste deel daarvan komt van “pyros” en betekent “vuur. Het tweede deel van de naam komt van “Acantha” en betekent doorn. Vuurdoorn dus.

  Beschrijving Vuurdoorn

   Vuurdoorn is een sterk vertakte struik met lancetvormige, glimmende bladeren die vrij dik aanvoelen. In de bladoksel groeien doornen die in het volgende jaar vaak weer uitgroeien tot nieuwe takjes. De witte bloempjes overdekken de Vuurdoorn in mei / juni vrijwel geheel. Ze hebben vijf witte bloemblaadjes en twintig gele meeldraden op lange stengels. Ze zijn erg mooi en verspreiden een zoete, ietwat weeïge geur.

  Na de bloei verschijnen de talloze gele, oranje of rode bessen die de plant weer een prachtige aanblik geven. Vooral merels eten zich rond aan de bessen. Als de bessen overrijp zijn gaan ze gisten en bevatten alcohol. De merels vliegen dan soms stomdronken tegen ramen aan.

  Is Vuurdoorn giftig?

  De bessen van Vuurdoorn zijn licht giftig. Onbehandeld kunnen de rijpe bessen diarree veroorzaken maar vuurdoornbessen staan niet voor niets bekend als “poor mens food”. Gekneusd en gekookt kunnen ze gegeten worden. Ze zijn echter niet echt lekker. Daarnaast worden er speciale crèmes van Vuurdoorn gemaakt.e0a3689ff545920f9dc23f4e21cf6ead_medium.

  Toepassing Vuurdoorn in de tuin

  Vuurdoorn wordt vaak aangeplant vanwege de aantrekkelijke bloemen en bessen. De doornige takken maken vuurdoorn heel geschikt voor afscheidingen, een soort van natuurlijke inbraakpreventie. Ook worden vuurdoorn tegen muren aangeplant om zo graffiti tegen te gaan. Staat jouw huis direct aan de straatkant dan kun je met een beetje guerilla gardening plek maken voor jouw Vuurdoorn.

  Vuurdoorn zijn heel goed voor de dieren in de tuin. De nectarrijke bloemen zijn een feestmaal voor bijen en hommels. De bessen worden door merels en andere vogels graag gegeten en de doornige takken vormen een goede, veilige, nestgelegenheid voor vogels. Het mooist is het planten van verschillende cultivars door elkaar heen. Dan krijg je verschillende kleuren bessen.

  In de loop der Jaren zijn er een aantal hybriden en cultivars gekweekt met rode, oranje en gele bessen. Keus genoeg dus! De beste Vuurdoorn soorten voor de tuin zijn:

  • Pyracantha Coccinea red column, prachtige rode besssen
  • Pyracantha Coccinea red cushion, rode bessen, breed uitgroeiend als bodembedekker te gebruiken.
  • Pyracantha Flava, prachtige gele bessen
  • Pyracantha Golden charmer, oranjegele bessen
  • Pyracantha Mohave, oranjerode bessen
  • Pyracantha 'Orange Glow, prachtige oranjerode bessen
  • Pyracantha Red Column, zeer ziekteresistent
  • Pyracantha Soleil d’or, gele bessen
  • Pyracantha Teton, dwergvorm, oranjerode bessen.

  Standplaats, grond en planten Vuurdoornde3af3b0b3a473d3f06cb219dd358390_medium.

  Vuurdoorn doet het vooral geweldig op een plek in de volle zon maar een beetje schaduw in de ochtend of avond kan geen kwaad. Vuurdoorn houdt van voedselrijke en goed gedraineerde grond.

  Op zandgrond dient Vuurdoorn de jaarlijks te worden bijgemest met wat gedroogde koemestkorrels. Extra water geven is vrijwel nooit nodig behalve het eerste jaar. Plant je een vuurdoorn tegen een muur aan, probeer deze dan minimaal 30 centimeter van de muur af te planten.

  Vuurdoorn snoeien, hoe en wanneer

  Vuurdoorn is prima te snoeien. Gebruik daarbij altijd handschoenen vanwege de lange, scherpe doornen. Omdat Vuurdoorn bloeit op het hout van het vorige jaar dient de snoei liefst direct na de bloei plaats te vinden. Tijdens de zomer mag de plant dan nog een keer met de heggenschaar in vorm worden geknipt. Snoei liefst niet  te veel omdat snoeien bacterievuur een kans geeft om de plant te besmetten.

  0b86c68fbaca0880ff3dc312286142a7_medium.

  Vuurdoorn vermeerderen

  De vuurdoorn kan gezaaid worden maar meet cultivars weet je nooit hoe de planten er uiteindelijk uit gaan zien. Als je zaait bedenkt dan de zaden een koude periode van minimaal drie maanden moeten hebben voor ze kunnen ontkiemen. Vuurdoorn kan in de periode mei – juni heel gemakkelijk gestekt worden, gewoon in de volle grond.

  Vuurdoorn

  ee71ecee7e268038e2ff5d9a3044506a_medium.

  Een prachte en sterke struik met rijke bloei die in alle seizoenen mooi is.

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.

   

 • End of content

  No more pages to load