• Vrouwentong, verzorging, standplaats, planten en vermeerderen van Sanseveria

  Gepost in Kamerplanten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie kamerplanten lees je alles over Vrouwentongen of Wijventong,  Sanseveria, de niet kapot te krijgen luchtzuiverende vetplant die al jaren populair is. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, hoe kun je ze vermeerderen, wat is de bloeiperiode en welke ziekten kent deze kamerplant.

  Tags/labels: RobsKamerplanten, Sanseveria, Vetplant, Succulent

  Vrouwentong, Wijventong of Sanseveria

  Sanseveria is een uit ongeveer 70 soorten bestaand geslacht van planten uit de aspergefamilie of Asparagaceae, afkomstig uit Afrika, Madagaskar en Zuidoost-Azië. De iconische kamerplant Sanseveria wordt  het gehele jaar door in Nederland en België aangeboden.  De verzorging van deze plant is eenvoudig en de plant is bijna niet kapot te krijgen. Van sommige Sanseveria soorten worden in Afrika de vezels uit de bladeren gebruikt om boogpezen te maken en het sap uit de bladeren van Sansevieria ehrenbergii wordt in de traditionele geneeskunde gebruikt op wonden vanwege vermeende antibacteriële eigenschappen.

  3f0f0def42154aad0c14e167be128701_medium.

  Sanseveria als slaapkamerplant

  Alle Sanseveria soorten hebben een bijzonder eigenschap.  Om waterverlies tegen te gaan zijn de stomata, de huidmondjes, van Sanseveria soorten overdag gesloten en openen alleen ’s nachts om CO2 op te nemen uit de atmosfeer. De meeste planten doen de fotosynthese alleen overdag en produceren daarom ook overdag zuurstof. Door gebruikt te maken van het zogenaamde Crassulacean Acid Metabolisme of CAM vindt de fotosynthese ’s nachts plaats en produceren Sanseveria’s dan zuurstof. Daarom is deze plant heel geschikt voor de slaapkamer.

  Etymologie Sanseveria  

  De botanische naam van de Vrouwentong is Sanseveria. De geslachtsnaam “Sanseveria” is een eerbetoon aan de Italiaan Raimondo di Sangro, prins van  Sansevero. Door spelfouten is de oorspronkelijke naam “Sansevero” in latere jaren veranderd in "Sanseveria" en "Sansevieria. De Nederlandse naam Vrouwentong is afgeleid van de Duitse naam en verwijst naar de ‘scherpe tong’ van schoonmoeders. In het Engels wordt de plant aangeduid met de tal van namen zoals Mother-in-law's tongue, Devil’s tongue en Snake tongue. In het Duits gebruiken ze de namen Bogenhanf en Schwiegermutterzunge en in Frankrijk Langue de belle-mère en Sansevière.

  Beschrijving Vrouwentong

  De Vrouwentong is een succulent die water opslaat in de wortels en in de dikke bladeren. Vanuit dikke wortelstokken groeien in rozetvorm lange, vlezige, zwaardvormige bladeren. Er zijn soorten met platte, smalle en brede bladeren , harde bladeren en wat zachtere, dikke bladeren. De bladeren zijn vaak groen maar er zijn varianten met goudgele en witgroene bladeren. Sommige kennen een streeppatroon en andere zijn gevlekt. In het voorjaar, na een rustperiode, verschijnen grote hoeveelheden kleine, meestal witte, stervormige bloempjes aan een bloemstengel. In het wild worden de bloemen bevrucht door nachtvlinders maar in onze huiskamers wordt er vrijwel nooit zaad aangemaakt.

  Bloeitijd Sanseveria

  De Vrouwentong bloeit in de natuur vooral na een periode van droogte. De plant gaat dan automatisch in een overlevingsmodus, stopt met het aanmaken van bladeren en er verschijnt een bloemstengel met als doel zaad aan te maken. Door de plant een tijdje heel weinig water te geven komt de bloei ook in de huiskamer op gang. In die periode daarna weer heel langzaamaan wat meer water gegeven.  

  Is de Vrouwentong Giftig?

  De Vrouwentong is giftig maar niet extreem. Vermijd de plant bij huisdieren die aan planten knabbelen en bij jonge kinderen.

  Standplaats en verzorging Vrouwentong

  Vrouwentong heeft een lichte standplaats nodig, liefst zonder directe zon op het heetst van de dag. Een venster op het westen of op het oosten is het beste. De Sansevieria komt zowel in een modern als klassiek interieur goed tot z’n recht.

  Planten en bemesting Vrouwentong

  De Vrouwentong kan het beste in een mengsel van 50% cactusgrond en 50% kamerplantengrond worden geplant. Op de bodem van de bloempot leg je een laagje potscherven. Verpot de plant elk jaar in een pot die een beetje groter is dan de vorige. Tijdens het verpotten verwijder je, wat van de oude grond en vervang je deze door nieuwe. Bemest de Vrouwentong, maar alléén in de groeiperiode, twee keer per maand met een vloeibare cactusmest.

  Temperatuureisen Vrouwentong

  Sanseveria kan gewoon op kamertemperatuur worden gehouden.

  Water geven en sproeien Vrouwentong

  De Vrouwentong is een succulent die je in de winter één keer per week  en in de zomer twee keer per week een scheut water geeft en tussendoor laat je de kluit uitdrogen.

  Ziektes Vrouwentong

  Een Sanseveria heeft nauwelijks last van ziektes. Het grootste gevaar is te veel water geven waardoor de wortels rotten en wolluis

  Vrouwentong vermeerderen

  De Vrouwentong kan het beste worden vermeerderd door scheuren, een bezigheid die je het beste kunt doen in het voorjaar, als het groeiseizoen begint. Geeft de plant de dag van te voren flink water. Scheur de plant en pot de losse delen op in niet al te grote potten, met voldoende, goed bemeste grond.

  2ce9bd4c7bbb600d0fc5df6d15a77e6c_medium.

  Vrouwentong kopen

  De Vrouwentong is voor betrekkelijk weinig geld, te koop in tuincentra op de kamerplanten afdeling en is daarnaast verkrijgbaar in bloemen- en plantenzaken. Ook worden ze af en toe bij supermarkten aangeboden. Er zijn tal van prachtige soorten te koop, elk met hun eigen charme. Zoals:

  • Sansevieria Aubrytiana, breed grijsgroen blad, maximaal 60 centimeter
  • Sansevieria cylindrica, dik rond blad, maximaal 90 centimeter
  • Sansevieria trifasciata, ouderwetse vrouwentong, maximaal 90 centimeter
  • Sansevieria zeylanica, grijsgroen blad, maximaal 90 centimeter

  Waarom kamerplanten?

  Kamerplanten zijn belangrijk voor mensen. Ze zetten koolstofdioxide om in zuurstof waardoor je concentratie- en leervermogen toeneemt. Ze scheiden stoffen af die schimmels en virussen doden waardoor we minder ziek zijn. Planten zuiveren de lucht van giftige stoffen zoals benzeen, formaldehyde en ammonia. Ze verhogen de luchtvochtigheid waardoor je minder last hebt van droge huid, ogen en lippen. Het kijken naar planten is goed voor de bloeddruk en vermindert de stressniveaus in ons lichaam.

  Vrouwentong en Feng Shui

  De Vrouwentong is volgens de Feng Shui leer een plant die met haar omhoog staande bladeren vooral op toiletten en badkamers moet staan om de lucht te zuiveren en energie in de juiste banen te geleiden. In China wordt de Sansevieria gezien als een symbool van kracht en wordt daarom vaak potten geplant die zijn gedecoreerd met draken en feniksen.

  Vrouwentong

  Een dankbare, gemakkelijk te  verzorgen en niet kapot te krijgen kamerplant.

  Méér lezen? Via deze link vind je alle artikelen over Rob’s kamerplanten.

 • End of content

  No more pages to load