• Vrouwenmantel, Alchemilla Mollis, beschrijving, verzorging en vermeerderen

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je alles over de intens geel bloeiende bodembedekker, de voorjaarsbloeier  Vrouwenmantel of Alchemilla Mollis. Wat is de beste standplaats, welke verzorging heeft Vrouwenmantel nodig en hoe kun je ze vermeerderen.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Borderplant, Voorjaarsbloeier, Alchemilla, Bodembedekker

  Vrouwenmantel

  Vrouwenmantel is een bladverliezende, overblijvende plant die oorspronkelijk afkomstig is uit Zuid- en Zuidoost-Europa en behoort tot de rozenfamilie, Rosaceae. Het is een dankbare plant die elk jaar mooier wordt.

  Vrouwenmantel, Alchemilla Mollis

  De bladeren van Vrouwenmantel zijn waterafstotend. Dit zorgt voor een dun luchtlaagje tussen blad en druppels. Dauw en regendruppels zien er daarom spectaculair uit op de bladeren.

  Dit inspireerde mensen en zij schreven bijzondere krachten aan Vrouwenmantel toe. Vroegere Alchemisten, zoals de Arabische al-Kemelih, vermoedden dat deze waterdruppels de meest pure vorm van water op aarde bevatten. Alchemisten gebruikten het daarom bij het samenstellen van hun elixers, in hun nimmer aflatende pogingen om metalen in goud te veranderen.

  Vrouwen die zich wasten met de op Vrouwenmantel verzamelde dauwdruppels zouden de eeuwige jeugd behouden. Ook nu wordt Vrouwenmantel nog gebruikt, maar minder hoogdravend: gekookte jonge bladeren kunnen als een soort spinazie gegeten worden. Andere namen die in Nederland voor Vrouwenmantel gebruikt worden, zijn Fraaie vrouwenmantel, Dauwkruid en Leeuwenklauw.

  Etymologie Alchemilla Mollis

  De wetenschappelijke benaming is 'Alchemilla Mollis'. De geslachtsnaam 'Alchemilla' is afgeleid van het Arabische 'alkemelych' en verwijst naar het gebruik van deze plant door alchemisten. De soortnaam 'Mollis' is een Latijns woord en betekent 'zacht'.

  Geneeskracht van Vrouwenmantel

  Vrouwenmantel wordt al eeuwenlang ingezet in de volksgeneeskunde. Zo wordt er thee gezet van gedroogde bladeren van Vrouwenmantel. Enkele van werkingen die eraan worden toegeschreven zijn:

  • Bloedstelpend
  • Inperken menstruatiekrampen
  • Stimulatie weeën
  • Vocht afdrijvend
  • Bloedzuiverend
  • Ontstekingsremmend
  • Diarree remmend
  • Wondhelend

  Vrouwenmantel is te verkrijgen in de vorm van thee en in de vorm van capsules.

  Beschrijving Vrouwenmantel

  Vrouwenmantel is een klomp-vormende plant met een ondergrondse wortelstok. Vanuit de wortelstok ontspruiten de stengels waarop de herkenbare bladeren groeien met hun  parasolachtige vorm met de lichte, grijsgroene kleur. In juni verschijnt de prachtige groengele bloei die als een dromerige waas over de planten hangt. Na de bloei verschijnen de zaadjes. De hoogte bedraagt maximaal 45 centimeter.

  Toepassing Vrouwenmantel in de tuin

  In tuinen wordt Vrouwenmantel toegepast als border plant en als grondbedekker. Deze klomp-vormende plant verspreidt zich langzaam maar zeker over een oppervlak en geeft zo onkruid geen kans. Vrouwenmantel is een belangrijke plant voor bijen en hommels vanwege de nectarrijke bloemen.

  Standplaats, grond en planten Vrouwenmantel

  Vrouwenmantel heeft graag een zonnige standplaats maar doet het ook prima in de halfschaduw. Vrouwenmantel is geen liefhebber van droogte maar stelt verder weinig eisen aan de grond. Zorg voor voldoende compost in de grond, dit houdt de vocht goed vast. Bemesting is niet noodzakelijk.

  Vrouwenmantel snoeien

  Verwijder de regelmatig stengels met uitgebloeide bloemen nog voor ze zaad maken. Na de bloei snoei ik de planten helemaal. Dit zorgt voor mooie nieuwe bladeren en vaak ook voor een onverwachte, tweede bloei.

  Vrouwenmantel vermeerderen

  Het vermeerderen van Vrouwenmantel is bijzonder eenvoudig. Wie Vrouwenmantel in de tuin plant, zal snel merken dat het zich gemakkelijk uitzaait. Rondom de ouderplanten verschijnen zaailingen. Deze jonge planten kunnen worden opgepot of verplant naar een plek waar je ze wil hebben. Daarnaast kan Vrouwenmantel eenvoudig worden gescheurd.

  Vrouwenmantel

  Vrouwenmantel is dromerige plant met bijzondere bladeren.

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.

 • End of content

  No more pages to load