• Vossedruif Fritillaria uva-vulpis verzorging, standplaats, planten, snoeien en vermeerderen

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  Vossedruif, Fritillaria uva-vulpis ,is een bolgewas uit hetzelfde geslacht als onze inheemse Kievietsbloem. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, wanneer en hoe snoeien van de Vossedruif, hoe vermeerderen, wat is de bloeiperiode, hoe overwinteren en welke ziekten kent Fritillaria.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Fritillaria, Bolgewas, Bijenplant ,

  Vossedruif

  Fritillaria uva-vulpis is een bolgewas uit de leliefamilie (Gramineae of Poaceae). Van nature groeit Vossedruif in Turkije, Irak en Iran in vochtige dalen en hellingen in de bergen, doorgaans op een hoogte tussen de negenhonderd en achttienhonderd meter.

  Etymologie Fritillaria uva-vulpis

  De botanische benaming van de Vossedruif is Fritillaria uva-vulpis. De geslachtsnaam Fritillaria is afgeleid van het Latijnse “fritillus” of “dobbelbeker”. De soorttoevoeging “uva-vulpis” is een samenvoeging van twee Latijnse woorden: “uva” ofwel “druif” en “vulpis” ofwel vos. Vossedruif dus, een letterlijke vertaling van hun Koerdische naam “tarsi raiwi”. Soms wordt de Vossedruif aangeboden onder de oude naam Fritillaria assyriaca.

  9d4a83e7629bd7dd2a26f40393c66f9a_medium.

  In het Engels wordt de plant Fox's grape genoemd, in Duitsland noemen ze haar Fuchstrauben-Fritillarie en in het Frans wordt ze Fritillaire uva vulpis genoemd.

  Beschrijving Vossedruif

  Vossedruif groeit vanuit een klein knolletje met een doorsnede van één tot twee centimeter. Uit dit knolletje verschijnt een stengel met een hoogte van dertig tot vijfenveertig centimeter met drie tot vijf grasachtige blaadjes. Elke stengel krijgt aan het uiteinde een aantal neerhangende paarsrode klokjes met een gele rand bij de mond. Soms zijn de klokjes zelf ook geel gestreept. De binnenkant is een soort van goudgeel. De bloeitijd van Vossedruif is maart en april. Na de bloei verschijnt het zaad.bb6b7238dfcbfd704bc9b0256b17f283_medium.

  Is Fritillaria uva-vulpis giftig?

  Vrijwel Fritillaria’s alle bevatten giftige alkaloïden. Ook Vossedruif is giftig en niet voor consumptie geschikt, doch speciale bescherming zoals handschoenen zijn niet nodig als je ze plant of snoeit.

  Is het Vossedruif winterhard?

  Fritillaria uva-vulpis is tot minimaal -15 graden winterhard.

  Toepassing Vossedruif in de tuin

  Fritillaria uva-vulpis is een bolgewas dat geschikt is voor verwildering. Plant ze op een zonnige plek tussen planten die later bloeien of onder bladverliezende heesters. Ook geschikt om te planten in een wilde bloemenweide en in potten. Combineer Vossedruif bijvoorbeeld met Knikkend nagelkruid.

  Standplaats en planten Vossedruif

  Het Vossedruif groeit in het wild vooral op plekken in volle zon of halfschaduw, in goed gedraineerde grond die altijd een beetje vochtig is. Zorg voor grond is voorbereid met een flinke hoeveelheid organische mest. Klein of leem dient te worden vermengd met minimaal vijftig procent grit en zand om een optimale afwatering te bewerkstellingen.

  cd2c9b877240b5661031c48342bfa279_medium.

  Let op: in tegenstelling tot de tulp heeft het knolletje van de Vossedruif geen beschermlaagje. Bij het planten, drie tot vier centimeter diep, dien je daarom voorzichtig  te werk te gaan om er voor te zorgen dat je het bolletje niet beschadigd.

  Vossedruif snoeien

  De Vossedruif is een plant die niet gesnoeid hoeft te worden. Knip alleen de stengels in het najaar af op ongeveer vijf centimeter boven de grond, voordat de plant in winterrust gaat.

  Ziektes Vossedruifbeb079206901f81a39ae96540c16c1e1_medium.

  Vossedruif is een relatief sterke plant die nauwelijks last heeft van ziektes en insecten. Is de grond in het koude seizoen te nat dan zullen de bolletjes echter rotten en gaat de plant kapot.

  Fritillaria uva-vulpis vermeerderen

  De Vossedruif kan gemakkelijke worden vermeerderd door de bolletjes in het najaar op te graven en de kleine, jonge bolletjes te scheiden van de moederknol. Als je de plant laat staan, dan komen er vanzelf steeds meer planten. Als we de uitgebloeide bloemen niet verwijderen vormt zicht zaad dat gewoon in de volle grond kan worden gezaaid. 

  Vossedruif kopen

  Fritillaria uva-vulpis wordt regelmatig in tuincentra te koop aangeboden en via webshops is de plant ook  goed te verkrijgen.

  Vossedruif

  Een apart knolgewas.

 • End of content

  No more pages to load