• Voetblad: standplaats, planten, verzorgen en vermeerderen van Podophyllum versipelle ‘Spotty Dotty’

  Gepost in Vaste planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je over Voetblad, Podophyllum Versipelle ‘Spotty Dotty’, een in voorjaar bloeiende schaduwplant met bijzondere bloemen. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, wanneer en hoe snoeien en vermeerderen van Voetblad.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Podophyllum, Schaduwplant

  Voetblad of Spotty Dotty

  Voetblad, Podophyllum Versipelle, is een uit China en Tibet plant, die de laatste jaren in Nederland en België te koop is. Vooral de cultivar ‘Spotty Dotty’ is heel populair geworden via de RHS Chelsea Flower Show show. Deze cultivar is geïntroduceerd door de Janet Egger van de Amerikaans kwekerij Terra Nova Nurseries in Portland Oregon. De natuurlijke habitat van Podophyllum versipelle zijn de hellingbossen in de bergen waar ze onder bomen groeien met een koele, vochtige, zure, humusrijke bodem en gefilterd licht.

  Etymologie Podophyllum versipelle, Voetblad

  De wetenschappelijke naam van Voetblad is ‘Podophyllum Versipelle’. De plant werd voor het eerst wetenschappelijke beschreven door de Britse botanist Henry Hance in 1883. De geslachtsnaam ‘Podophyllum’, door Carl Linnaeus in 1753 bedacht, is samengesteld uit het Griekse ‘podos’ of ‘voet’ en ‘phyllum’ of ‘blad, bladig’ en betekent ‘voetvormig blad’. In het Nederlands hebben we er Voetblad van gemaakt. Er bestaat grote onenigheid onder botanisten welke planten tot dit geslacht en welke niet. Het geslacht is ingedeeld bij de Berberisfamilie of Berberidaceae, een familie van tweezaadlobbige planten. De soortnaam ‘versipelle’ is samengesteld uit het Latijnse ‘verto’ of ‘draaien’ en ‘pellis’ of ‘huid’, een verwijzing naar het feit dat de bloemen onder de bladeren verschijnen. De planten op de foto zijn van de prachtige cultivar Podophyllum Versipelle 'Spotty Dotty'. Deze ontleent haar naam aan de chocoladekleurige vlekken op het blad.

  Beschrijving Voetblad

  Voetblad groeit vanuit een dikke, kruipende wortelstok. Vanuit de wortels maakt deze snelgroeiende plant uitlopers aan die resulteren in nieuwe planten. De plant heeft tot vijftig centimeter lange, rode, harige stengels. De gelobde, eindstandige bladeren staan als een paraplu bovenop de stengel. Ze zijn groen met onregelmatige bruinrode vlekken hebben prominente nerven. De bloeitijd van het Voetblad loopt van mei tot en met juni. Er verschijnen roodbruine, kelkvormige bloemen in clusters van vijf of meer. Ze ruiken niet echt lekker. In het najaar produceert de plant gele vruchten. De cultivar ‘Spotty Dotty’ wordt soms verward met de cultivar ‘Kaleidoscope'. Deze laatste heeft echter groene vlekken op een crème achtergrond.

  Is Voetblad giftig?

  De gehele plant is giftig, met uitzondering van het rijpe fruit. In de traditionele geneeskunde in China wordt de plant gebruikt bij ontstekingen. Het vruchtvlees van rijpe vruchten van Voetblad is eetbaar. De vruchten zijn echter niet lekker, iets zurig, en hebben een purgerende werking als je er te veel van eet.

  Is Voetblad Winterhard?

  De plant is niet helemaal winterhard in de tuin. Voetblad kan weliswaar temperaturen aan van minus 10 graden Celsius aan, maar mulch de plant in de winter voor de zekerheid met wat stro.

  Toepassing Voetblad in de tuin

  Voetblad is een perfecte plant voor de schaduwtuin. Bezoekers van je tuin zullen zich verbaasd afvragen welke plant Voetblad is, omdat ze niet lijkt op de planten die we kennen. Plant ze in een groep voor een optimaal effect. De planten maken zelf uitlopers aan, dus zet ze niet dicht bij elkaar. Voetblad kun je prima combineren met Elfenbloem, Drieblad en Schuimbloem.

  Standplaats en planten Voetblad

  Voetblad staat graag op een plek in de schaduw of halfschaduw met wat gefilterd licht. Ochtendzon kan geen kwaad, nets zon aan het einde van de dag. Een van de wind beschutte plek is ideaal omdat de grote bladeren anders kunnen knikken bij een storm. De grond moet goed gedraineerd zijn veel humus bevatten.

  Snoeien Voetblad

  Voetblad hoeft niet gesnoeid worden. De bladeren kun je in het najaar, als ze bruin zijn geworden natuurlijk wegknippen. Deze kunnen op de composthoop.

  Vermeerderen Voetblad

  Voetblad het beste gescheurd worden. De cultivar ‘Spotty Dotty’ is een beschermde kweekvariant die je niet mag vermeerderen voor de verkoop.

  Ziektes en plagen Voetblad

  Voetblad is een sterke plant die elk jaar mooier wordt. Slakken vormen vooral een probleem bij jonge scheuten. Lees hier alles over het bestrijden van tuinslakken.

  Voetblad kopen

  Voetblad is bij gespecialiseerde kwekers te koop  en je treft ze ook aan in webshops. Reken op een prijs rond de vijftien euro per plant. 

  Voetblad

  Deze spectaculaire plant heeft een machtig blad. 

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.

 • End of content

  No more pages to load