• Vlotvaren of Salvinia natans

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In deze reeks artikelen vertel ik je alles over de mooiste vijverplanten, in dit geval het Vlotvarentje, Salvinia natans, een aantrekkelijke drijfplant voor ondiepe vijvers en teiltjes, alsmede aquaria.

  Tags/labels: RobsVijvaria, RobsVijverplanten, Minivijver, Drijfplant , Salvinia, RobsAquarium

  De Vlotvaren

  De Vlotvaren is een eenjarige varen die drijft op het wateroppervlak.

  De Vlotvaren is inheems in grote delen van Midden- en Zuid-Europa en Azië, met uitzondering van de noordelijke landen. Toch worden vlotvarentjes sporadisch ook in Nederland aangetroffen; het betreft dan exemplaren die vanuit vijvers in de natuur zijn terechtgekomen. In Nederland wordt de vlotvaren in zowel vijvers als aquaria toegepast.

  De vlotvaren kent een economische toepassing in de vorm van drijfplant in filterinstallaties, doordat de plant grote hoeveelheden nitriet en andere stoffen opneemt. Ook wordt de plant gebruikt als groenbemesting in de landbouw.

  Etymologie Salvinia natans

  De botanische benaming van de vlotvaren is Salvinia natans. De geslachtsnaam Salvinia werd bedacht door de botanist Pier Antonio Micheli als eerbetoon aan de Italiaanse classicus Anton Maria Salvini. De soortnaam Natans is afgeleid van het Latijnse natare of zwemmen en verwijst naar de drijvende levenswijze van het Vlotvarentje.

  Beschrijving Vlotvaren

  De Vlotvaren is een heel bijzondere plant. De vlotvaren groeit in stengels waaraan bladeren in clusters van drie zitten. Twee daarvan drijven en een derde, die wat op haren lijkt, doet dienst als wortel om voedingsstoffen uit het water op te nemen. Hoewel dit blad sterk op wortelen lijkt, zijn ze dat in botanische zin niet.5bc38cefde22a95ec701913e8c70ca89_1405454

  De twee drijvende bladeren zijn ook weer bijzonder.

  De kant van het blad die we zien, de kant die behaard is, is namelijk feitelijk de onderkant van het blad en de bovenkant van het blad drijft dus op het water.

  De beharing dient ervoor om water af te stoten. Druppels water hebben geeen vat op de plant.

  Als het koud wordt vormt de Vlotvaren sporen die naar de vijverbodem zinken om in het voorjaar nieuwe plantjes te vormen die naar de wateroppervlakte stijgen. De  cyclus begint dan weer opnieuw. In Nederland komt de plant na de winter niet altijd terug.

  Toepassing vlotvarentje in de vijver

  Het vlotvarentjes is de perfecte plant voor ondiepe vijvers waarvan het water snel opwarmt. Ook worden ze toegepast in kuipjes en andere minivijvers. Vlotvarentjes zorgen voor plekken waar kleine visjes zich kunnen terugtrekken en zorgen dat algen minder snel een kans krijgen doordat ze de zon filteren.

  Het mooie aan de vlotvaren is dat deze zich niet zo snel vermeerderd als eendenkroos of kroosvaren en bovendien wat groter is. Met een schepnetje kan een teveel aan planten daarom gemakkelijk worden weggeschept.

  Vermeerderen Vlotvarentje

  Vlotvarentjes groeien en vallen uit elkaar waardoor er steeds nieuwe planten ontstaan.

  Vermeerdering vindt daarmee heel natuurlijk plaats.

  Het Vlotvarentje

  Een nuttige en botanisch gezien heel bijzondere drijfplant.

   

 • End of content

  No more pages to load