• Vlinderstruik, beschrijving, verzorging, snoeien en vermeerderen van Buddleja

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je alles over de in het begin van de zomer aantrekkelijk bloeiende heester, vlinderstruik of buddleja. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, wanneer en hoe vlinderstruik snoeien en hoe stekken van de vlinderstruik.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Heester, Vlinderstruik, Buddleja, Bijenplant, Vlinderplant

  De vlinderstruik

  De vlinderstruik is een middelgrote, bladverliezende, bloeiende heester uit de helmkruidfamilie of Scrophulariaceae. Vlinderstruiken zijn afkomstig uit Azië maar in Australië, Noord-Amerika en Zuid-Europa zijn ze verwilderd. De meeste vlinderstruiken in de handel zijn van de soort Buddleja davidii maar ook Buddleja alternifolia en de geel bloeiende hybride Buddleja x weyeriana komen we regelmatig tegen.  

  8be5664f429a69e9be7cc69704cbeef2_medium.

  In Nederland wordt de naam vlinderstruik gebruikt vanwege het feit dat tal van vlindersoorten worden aangetrokken door de bloemen. Het is niet alleen de kleur van de bloemen die vlinders aantrekt, maar ook doordringende geur en natuurlijk de rijkelijk aanwezige nectar. Soorten vlinders die we op vlinderstruiken aantreffen zijn onder meer koolwitje, koninginnenpage, citroenvlinder, dagpauwoog ,distelvlinder, kleine en grote vos en de atalanta vlinder.  Ook bijen komen op deze struiken af.

  73c2b2ee4164f8c20feacc12297858e2_medium.

  Ook de naam herfstsering wordt voor de vlinderstruik gebruikt, dit vanwege de gelijkenis met de bloeiwijze van de sering.

  Etymologie Buddleja

  De botanische benaming van de vlinderstruik is Buddleja. De naam Buddleja werd door Carl Linnaeus aan het geslacht van vlinderstruiken gegeven, als eerbetoon aan de Engelse botanist Adam Buddle. De bekendste vlinderstruik heeft de toevoeging davidii. Deze is vernoemd naar zijn ontdekker, de Franse missionaris Jean Pierre Armand David.

  Beschrijving vlinderstruik

  De Vlinderstuik is een maximaal drie tot vier meter hoge struik met lange rechtopstaande, aan de top doorbuigende,  stengels die aanvankelijk hoekig van vorm zijn en behaard en later rond worden en de haren verliezen. De lancetvormige bladeren staan in paren en worden maximaal 15 tot 20 centimeter lang. Ze zijn groen van boven terwijl de onderkant een soort van grijsgroen is. In de periode juni tot september bloeit de vlinderstruik met lange aren, bezet met kleine bloempjes. Na de bloei verschijnen de zaadjes.

  Toepassing vlinderstruik in de tuin

  De vlinderstruik wordt veel in tuinen aangeplant voor de mooie bloei. Ze kunnen achter de bloemenborder worden aangeplant of als erfafscheiding. Dierenliefhebbers planten de vlinderstruik vaak speciaal om vlinders, bijen en hommels aan te trekken. Om vlinders aan te trekken is het goed om de struik op een zonnige plek te planten en te combineren met brandnetels in de tuin. Brandnetels zijn belangrijke waardplanten voor vlinders.

  f2e87c6b7c40fd10a663cbba6c578875_medium.

  Er zijn in de loop der jaren heel wat cultivars en hybriden van vlinderstruiken gekweekt. De volgende raad ik aan voor je tuin:

  • Buddleja davidii 'African Queen', donkerpaarse bloemen
  • Buddleja davidii  'Empire Blue', lilablauwe bloemen
  • Buddleja davidii 'Fascinating', lilaroze bloemen
  • Buddleja davidii  'Ile de France', lila bloemen met oranje hart
  • Buddleja davidii 'Nanho Blue' paarsblauwe bloemen, laagblijvend
  • Buddleja davidii 'Orpheus', blauwe bloemen met een oranje hart
  • Buddleja davidii 'Pink Delight', roze bloemen
  • Buddleja davidii 'Royal Red', purperrode bloemen
  • Buddleja davidii 'White Bouquet', witte bloemen
  • Buddleja x weyeriana 'Sungold', gele bloemen

  Planten en verplanten vlinderstruik

  De vlinderstruik heeft absoluut een zonnige standplaats nodig. De grond dient goed gedraineerd te zijn wat natte voeten doet de vlinderstruik geen goed. Spit het plantgat twee spades diep om en verwerk er organische mest in en eventueel grit of zand in voor een betere afwatering. De struiken uit pot kunnen van maart tot en met november geplant worden. Vollegrondsplanten alleen in oktober of november. In deze maanden kunnen vlinderstruiken ook worden verplant.

  5060c66ae765e687e1ddd180b37fe705_medium.

  Snoeien vlinderstruik, wanneer en hoe

  Buddleja davidii dient jaarlijks gesnoeid te worden voor de rijke bloei. De beste periode voor de snoei is april, ná de laatste vorst. De vlinderstruik wordt met een takkenschaar diep teruggesnoeid. Knip de takken af net boven de plek waar jonge scheuten komen op een hoogte van 25 tot 50 centimeter. Zo bereik je een krachtige groei en rijke bloemen. Uitgebloeide bloempluimen kunnen ook worden weggeknipt. Dit forceert extra bloei. Een vlinderstruik die niet gesnoeid wordt, bloeit alleen nog maar in de top van de plant en krijgt een lelijke vorm.

  Buddleja alternifolia bloeit op tweejarig hout. Daarom dient de snoei direct na de bloei plaats te vinden. Snoei elk jaar een derde deel van de oude takken weg. Kies daarbij voor de oudste eerst.

  6d572bff18bdf2789a562d7b0f6f1323_medium.

  Vlinderstruik stekken

  De vlinderstruik kan worden vermeerderd door zaaien maar het stekken van de vlinderstruik is echter de eenvoudigste manier. Neem in juli 20 centimeter lange stekken van jonge scheuten.

  Ontdoe de stek van alle bladeren behalve de top. Snij de stek met een scherm mes schuin af, direct onder een bladknoop en doop deze in stekpoeder. Gebruik potten met gewone stekgrond en sluit deze af met een plastic zak. Plaats de stekken in het licht maar niet in direct zonlicht en houd de grond vochtig. Doorgaans wortelen de stekken binnen drie tot vier weken.

  Vlinderstruik kopen

  Vlinderstruiken zijn te koop in tuincentra en webwinkels. Het is het mooist om struiken met verschillende kleuren naast elkaar te plaatsen.

  De Vlinderstruik

  Een prachtige struik waar je lang plezier van hebt.

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.

 • End of content

  No more pages to load