• Vlijtig Liesje verzorging, standplaats, planten, snoeien en zaaien van Impatiens walleriana

  Gepost in Eenjarige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  Vlijtig Liesje of Springzaad, Impatiens walleriana is een gemakkelijk te verzorgen, in de zomer bloeiende, eenjarige plant met enkelvoudige, halfgevulde en gevulde bloemen in alle tinten tussen wit en rood. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, wanneer en hoe snoeien van Vlijtig Liesjes, hoe zaaien, wat is de bloeiperiode en welke ziekten kent ze.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Impatiens, Bijenplant, EenjarigePlant

  Vlijtig Liesje of Springzaad

  Impatiens is een geslacht van een- of meerjarige, kruidachtige planten uit de Balsemienfamilie of Balsaminaceae. Vlijtig Liesjes zijn oorspronkelijk afkomstig uit het oosten van Afrika, van Kenia tot in Mozambique. Inmiddels wordt de plant verwilderd aangetroffen in Zuid- en Noord-Amerika, Australië en Pacifische Eilanden. De natuurlijke habitat van Impatiens betreft vochtige grond met veel meststoffen, op plekken met schaduw of halfschaduw. De plant is daar meerjarig. In ons klimaat kan het Vlijtig Liesjes uitsluitend als eenjarige worden gekweekt.

  31bfd6bf545efb067ba35c5b90ff1bde_medium.

  Etymologie Impatiens walleriana

  De botanische benaming van Vlijtig Liesje is ‘Impatiens’. Het geslacht, dat inmiddels tussen de 600 en 800 soorten kent, werd in 1753 voor het eerst wetenschappelijk beschreven door Carolus Linnaeus. De geslachtsnaam ‘Impatiens’ is afgeleid van het Latijnse woord ‘Impatiens’ of ‘gevoelig’. Deze naam verwijst naar het feit dat de rijpe vrucht van de plant plotseling openspringt bij aanraking. De soortnaam ‘walleriana’ kreeg de plant van de Britse botanist Joseph Dalton Hooker. De naam is een eerbewijs aan de Engelse missionaris Horace Waller die veel planten verzamelde in Afrika. Één daarvan was het Vlijtig Liesje dat hij samen  met dokter John Kirk in Mozambique vond.

  64505e7dc081cc629f1d8e219b37035b_medium.

  De Nederlandse naam Vlijtig Liesje is afgeleid van het Hoogduitse ‘Fleißiges Lieschen’. Dit is een uitdrukking om een vlijtig meisjes aan te duiden. De plant wordt zo genoemd vanwege de snelle groei en de onophoudelijke bloei. De naam Springzaad is weer een verwijzing naar het wegspringende zaad.

  Beschrijving Vlijtig Liesje

  Vlijtig Liesje is in het wild een dertig tot veertig centimeter hoge, kruidachtige plant. De Vlijtige Liesjes uit onze tuinen zijn doorgaans tussen tien en dertig centimeter hoog. De plant maakt een uitgebreid stelsel van dunne wortels aan. Het Vlijtig Liesje groei vanuit een semi-succulente, haarloze hoofdstengel die sterk vertakt. Het gegolfde blad is ovaal- tot eivormig, soms lancetvormig en staat afwisselend geplaatst aan de stengels. In het bovenste gedeelte staan ze in kransen. De bloeitijd van Vlijtig Liesje loopt van mei tot en met oktober.

  2eb0b709d42325fde44bcbd6d59bdfe1_medium.

  Er bestaan tal van prachtige enkelvoudige en gevulde bloemen in de kleuren wit, roze, oranje, rood en lila.  Ook bestaan er meerkleurige varianten met strepen. Na bloei verschijnt een kokertje met zaad. Als de zaaddozen opengaan, dan springt het zaad weg, een evolutionaire aanpassing om verspreiding van de zaden en daarmee van de planten, te optimaliseren.

  Is het Vlijtig Liesje giftig?

  Vlijtig Liesje zijn niet giftig. De bloemblaadjes van het Vlijtig Liesjes kunnen zelfs worden gegeten in salades, ze zijn verrassend zoet van smaak. De wortels van het Vlijtig Liesje worden in Afrika gedroogd en vermalen tot een soort van meel. Volgens de oorspronkelijke inwoners van dat continent heeft de consumptie van dit meel een kalmerend effect. Hiervoor heb ik echter geen wetenschappelijke onderbouwing kunnen vinden.

  Is het Vlijtig Liesje winterhard?

  De Impatiens planten voor onze tuin zijn niet winterhard en moeten elk jaar weer opnieuw gezaaid worden. Daarnaast kunnen najaarsstekken na het wortelen op een koele plek worden overgehouden om het volgende jaar weer buiten te planten. Binnenshuis hebben ze echter vaak last van bladluizen.  

  9c62a06e81e3735bb2031c2000ac0ce2_medium.

  Toepassing Vlijtig Liesje in de tuin

  Impatiens is een bijzonder aantrekkelijke plant die heel geschikt is voor de bloeiende border, samen met andere eenjarige planten zoals Schildzaad en Petunia. Vlijtig Liesjes combineren ook makkelijk met vaste planten. Impatiens walleriana is daarnaast heel geschikt voor potten, bloembakken en hangmanden.

  Standplaats en verzorging Vlijtig Liesje

  Het Vlijtig Liesje heeft een standplaats met veel licht nodig, waarbij alle te felle middagzon best kan worden vermeden. Ze verlangen een vochtige maar doorlaatbare, compostrijke grond, met voldoende meststoffen. Indien ze echter natte voeten hebben, gaan ze rotten.

  1947fe2fc19108c1b6b0bc8b9fb31f07_medium.

  Zaaien en stekken Vlijtig Liesje

  Je kunt Vlijtig Liesje in april binnenshuis zaaien in maart in een zaaikasje. Eind mei, na de ijsheiligen, buiten planten. Buiten kan de plant van midden april tot begin juni worden gezaaid. Het zaad moet slechts heel licht bedekt zijn en altijd vochtig worden gehouden. Binnen zes weken na het ontkiemen, bloeien de planten al. Het Vlijtig Liesjes kan ook prima gestekt worden. In de zomer door middel van waterstek en in het najaar door ze in grond te stekken.

  Vlijtig Liesje snoeien

  De Vlijtig Liesje is een plant die niet gesnoeid hoeft te worden. Verwijder uitgebloeide bloemen indien je geen zaad wil. Zo blijft de plant nieuwe bloemen aanmaken.

  Ziektes en plagen Vlijtig Liesje

  Vlijtig Liesje is erg sterk en heeft weinig last van ziektes. Vroeger waren er veel problemen, zo was er een grote uitbraak van meeldauw in 2011. De nieuwste cultivars zijn speciaal geselecteerd op ziekteresistentie. Wel zijn, vooral jonge planten, gevoelig voor (naakt)slakken. Lees hier alles over slakkenbestrijding.

  2e82ae42066e23a3de0d94e24c502d07_medium.

  Vlijtig Liesje kopen

  Het Vlijtig Liesje wordt in webshops en in tuincentra te koop aangeboden als plant, vaak in tray’s van zes of tien stuks. Ook wordt de plant aangeboden als zaad. Er zijn ontelbare kleurschakeringen te koop, met enkelvoudige en gevulde bloemen. De volgende cultivars zijn erg mooi, maar in tuincentra vind je er nog veel meer:

  • Impatiens walleriana 'Fiesta White': gevulde, witte bloemen
  • Impatiens walleriana 'Fiesta Apple Blossom', gevulde roze bloemen
  • Impatiens walleriana 'Salmon': zalmroze bloem
  • Impatiens walleriana 'Tire': dubbele, rode bloemen
  • Impatiens walleriana 'Variegata': witgroen blad, lila bloemen

  Vlijtig Liesje

  Een bijzondere eenjarige plant met felle kleuren en langdurende bloei.

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten. Méér lezen? Via deze link vind je alle artikelen over Rob’s kamerplanten.

  SaveSave

 • End of content

  No more pages to load