• Vlamplant standplaats, planten, verzorging, snoeien en vermeerderen van Phlox paniculata

  Gepost in Vaste planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je alles over Vlamplant: Phlox paniculata, een bijzonder kleurrijke bloeier. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, wanneer en hoe snoeien van Phlox, hoe te vermeerderen en wat is de bloeitijd van Phlox.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Borderplant, Herfstbloeier, Vlinderplant

  Vlamplant

  Phlox is een ongeveer zeventig soorten bloeiende planten tellend geslacht, de meeste afkomstig uit Noord-Amerika. Het geslacht Phlox  behoort tot de Vlambloemfamilie of Polemoniaceae. Het geslacht is in 1737 beschreven door Carl Linnaeus in Genera Plantarum. Phlox paniculata is een bladverliezende uit het oosten van Noord-Amerika en het zuidoosten van Canada. We vinden deze Vlamplant daar voornamelijk in greppels, aan de waterkant en open plekken in bossen. In onze tuinen is de Vlambloem populair vanwege de langdurige bloei. 

  Etymologie Phlox paniculata

  De botanische naam van Vlamplant is Phlox paniculata. De plant is in 1738 wetenschappelijk beschreven door Carl Linnaeus in Hortus Cliffortianus. De geslachtsnaam ‘Phlox’ is afgeleid van het Griekse ‘phlóx’ of ‘vlam’, een verwijzing naar de felrode kleur van sommige soorten. Linnaeus definieerde de naam ‘Phlox’ als ‘floris flammeo ogneoque colore’ of ‘bloemen met de kleur van een gloeiende vlam’. De soortnaam ‘paniculata’ is afgeleid van het Latijnse ‘panicula’ of ‘pluim’  en verwijst naar de pluimvormige bloeiwijze.

  De Nederlandse naam ‘Vlamplant’ is een vertaling van de geslachtsnaam ‘Phlox’. In Duitsland noemen ze deze plant ‘Hohe Stauden-Phlox’ of ‘Flammenblume’ en in het Engels ‘Fall phlox’ of ‘Garden phlox’. De Fransen gebruiken de naam ‘Phlox paniculé'. 

  Beschrijving Vlamplant

  Vlamplant is een maximaal honderdtwintig centimeter hoge, bladverliezende plant die groeit vanuit een penwortel met een dicht wortelgestel. Van hieruit groeien lange, onvertakte stengels met kruisgewijs tegenoverstaande donkergroene, getande, lancetvormige bladeren. De bloeitijd van Vlamplant loop van juli tot en met september. In grote pluimvormige schermen verschijnen de felgekleurde buisvormige bloempjes met afgeronde bloemblaadjes die heerlijk geuren. 

  Is Phlox winterhard?

  Phlox paniculata is volledig winterhard, mits de grond voldoende doorlatend is. 

  Is de Phlox giftig?

  Phlox staat niet bekend als giftig maar de plant bevat ook geen eetbare delen. De oorspronkelijke bewoners van Noord-Amerika zeten thee van gedroogde bladeren van deze Phlox. Deze thee werd gebruik bij problemen met het maag- en darmstelsel. Daarnaast zou deze thee bloedzuiverende eigenschappen hebben en in de vorm van kompressen helpen bij huidziekten zoals eczeem. 

  Toepassing Vlamplant in de tuin

  Vlamplant is vooral een prachtige plant voor de bloeiende border. In groepen geplant, als solitair of zelfs als randbeplanting. Combineer Phlox met siergras, Lupines, Bergamot plant of Rudbeckia.

  Standplaats, planten en verzorging Vlamplant

  Vlamplant heeft een standplaats in de volle zon of halfschaduw nodig. Ze houden van een humusrijke grond die nooit uitdroogt. De grond dient een goede afwatering te hebben. Jaarlijkse bemesting is wenselijk voor een goede bloei. Gieten is noodzakelijk alleen bij extreme droogte.

  Vlamplant snoeien, waar en wanneer

  In het voorjaar verwijder je de afgestorven planten die het vorige jaar gebloeid hebben. Het loof kan worden gebruikt om compost te maken.

  Ziektes Vlamplant

  Vlamplant  is prima bestand tegen ziekten en insecten. Floxen zijn echter wel vatbaar voor meeldauw. Nieuwe cultivars zijn op meeldauwresistentie gekweekt. 

  Phlox vermeerderen

  De meest gebruikte wijze van vermeerderen van Vlamplant scheuren. Daarnaast is de plant, zij het niet gemakkelijk, te zaaien. Vlamplant is ook gemakkelijk te stekken. Dat kan zowel met zowel met zomerse topstekken als uit wortelstekken. Ook kan de plant worden gezaaid.

  Vlamplant kopen

  De Vlamplant is te koop in tuincentra en maar voor speciale cultivars zijn webshops de aangewezen plek. De volgende planten zijn erg mooi:

  • Phlox paniculata 'Blue Evening', lila-paarse bloemen
  • Phlox paniculata 'Blue Paradise', blauw-paarse bloemen
  • Phlox paniculata ‘Brigadier’, karmijnrode bloemen
  • Phlox paniculata ‘Bright eyes’, lichtroze bloemen met donkerroze hart
  • Phlox paniculata 'Casablanca', kleinbloemig, witte bloemen
  • Phlox paniculata 'David', wit bloeiend
  • Phlox paniculata 'Herbstwalzer', roze bloemen met donkerroze hart
  • Phlox paniculata 'Jade', groen-witte bloemen
  • Phlox paniculata ‘Jeana’, lavendel-roze bloemen
  • Phlox paniculata 'Katja', lila bloemen met witte vlekken
  • Phlox paniculata ‘Orange Perfection’, roze-oranje bloemen
  • Phlox paniculata 'Rembrandt', witte bloemen
  • Phlox paniculata 'Rosa Pastell', wit-roze bloemen met donkerroze hart
  • Phlox paniculata 'Starfire', donker blad en rozerode bloem
  • Phlox paniculata 'Tiara', gevulde witte bloemen

  Vlamplant

  Een opvallende herfstbloeier de vlinders aantrekt.

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten

 • End of content

  No more pages to load