• Vlakbladige kruisdistel standplaats, planten, verzorging en vermeerderen van Eryngium planum

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je alles over Blauwe distel of Vlakbladige Kruisdistel, Eryngium planum, een distel met magnifieke staalblauwe stengels, uitstekende schutbladeren en kogelvormige bloemen die werken als een bijenmagneet. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, hoe te vermeerderen en hoe de Blauwe distel te snoeien.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Eryngium, Distel, Droogbloem, Bijenplant, Vlinderplant, Rotstuin

  Blauwe kruisdistel of Vlakbladige kruisdistel

  De Kruisdistel behoort tot de Schermbloemenfamilie of Umbelliferae, een familie van bedektzadige planten, meestal aromatische planten met holle stengels en een penwortel. De Blauwe distel, Eryngium planum, is een plant van de droge vlaktes, steppes en hellingen van Oost-Europa, Rusland en het westen van Azië, meestal groeiend op een droge, stenige bodem. 

  67890b14804c2976d62eebd99a832af2_medium.

  Etymologie Eryngium planum

  De botanische naam van Blauwe distel is ‘Eryngium planum’. Deze plant werd in 1753 wetenschappelijk beschreven door Carl Linnaeus. De geslachtsnaam ‘Eryngium’ is afgeleid van het Griekse ‘eryggos’ of ‘geitenbaard’. Dit is een verwijzing naar de aan het dikste punt, sterk bewortelde penwortel van deze planten. Het geslacht, dat ongeveer 200 soorten kent, is in 17853 wetenschappelijk beschreven door wederom Carl Linnaeus. De soortnaam ‘Planum’ is Latijn en betekent ‘vlak, een verwijzing naar de vlakke bladeren.

  In het Engels wordt deze Blauwe distel aangeduid met de naam ‘Blue eryngo’ of ‘Flat sea holly’. In Frankrijk noemen ze de Blauwe distel ‘Panicaut à feuilles planes’ of ‘Chardon bleu’. In Duitsland worden de namen ‘Flachblatt-Mannstreu’ en ‘Flachblatt-Edeldistel’ gebezigd.

  Is Eryngium planum giftig?1edff5b1e486fa229bd975933828ff84_medium.

  Blauwe distel staat niet bekend als giftig, maar kent geen eetbare delen. Wel wordt de Blauwe kruisdistel al eeuwenlang gebruikt in de traditionele geneeskunde, in bijvoorbeeld Roemenië. De essentiële oliën die de plant bevat zouden helpen als vochtafdrijver, als stimuleringsmiddel en daarnaast eetlustopwekkend zijn. 

  Is Blauwe Kruisdistel winterhard?

  De Kruisdistel is winterhard tot zeker twintig graden Celsius, onder nul, mits de grond goed afwatert. Deze plant houdt niet van natte voeten in de winter. 

  Beschrijving Blauwe distel

  Blauwe distel is een distel die groeit in rozetvorm en een maximale hoogte van vijftig tot zeventig centimeter kan bereiken. Als plant van droge gebieden groeit de Blauwe distel vanuit een penwortel. Aan de basis van het rozet worden langwerpige, groene basale bladeren gevormd. Deze zijn doornig getand. De bloeitijd van de Blauwe distel valt in de periode juli tot en met augustus, een echte zomerbloeier dus. Eerst verschijnen de staalblauwe, vertakkende, holle stengels met een hoogte van veertig tot honderdtwintig centimeter en drielobbige blauwachtig groene bladeren. Daarna verschijnen de kegelvormige blauwe bloemen met stekelige schutbladeren. Elke kegel is weer opgebouwd uit talrijke kleine bloempjes, de bloem ziet lijkt op een klein speldenkussen. De bloemen zijn een ware magneet voor bijen, hommels en vlinders. 

  bc34cdffb8cd225254901616966ef43e_medium.

  Toepassing Blauwe distel in tuinen

  Blauwe distel is prachtig als solitair in een rotstuin of in een kleine groep in de bloeiende border. De karakteristieke vorm en de opvallende kleur zorgen voor architectonische structuur. In een tuin gewijd aan wildleven, zijn ze ook op hun plaats: de bloemen zijn vormen een ware magneet voor bijen, hommels en vlinders. 

  Standplaats en planten Blauwe distel

  Blauwe distel heeft behoefte aan een zonnige, liefst warme standplaats, zoals een tuin op het zuiden. Zorg voor goed doorlatende, zanderige grond. De Kruisdistel kan heel slecht tegen natte voeten en tegen verplanten. Kies daarom de standplaats zorgvuldig. De Blauwe distel is prima bestand tegen zeewind en luchtverontreiniging, dus ook geschikt voor de kust en verstedelijkte gebieden. 

  a27e76c6e6f047473c1e153d53ee48b4_medium.

  Snoeien Blauwe distel

  De Vlakbladige kruisdistel hoeft niet echt gesnoeid te worden. Veel mensen laten de uitgebloeide bloemhoofden staan vanwege de interessante structuur: in het voorjaar snijd je de bloemstengels er dan pas af.669939eb4954383302a3b79003999951_medium.

  Vermeerderen Blauwe distel

  De Blauwe distel is gemakkelijk te vermeerderen door middel van zaaien. Door ze in de januari binnenshuis te zaaien kun je in de zomer al bloemen verwachten. Zaai ze bij voorkeur in een verwarmd zaaibakje, de zaden ontkiemen doorgaans binnen tien dagen. Ook wortelstek is heel succesvol. 

  Kruisdistel kopen

  De Kruisdistel vinden we vooral in gespecialiseerde kwekerijen en webshops, som ook in tuincentra. Koop bijvoorbeeld:

  • Eryngium planum, wildvorm
  • Eryngium planum ‘Bethlehem’, laagblijvend
  • Eryngium planum 'Blauer Zwerg', middelhoog, zéér rijk bloeiend, blauwe bloemen
  • Eryngium Planum 'Blue Glitter', langbloeiend, voor de vaas, metaalblauwe bloemen
  • Eryngium planum 'Blue Hobbit', dwergvorm, zeer vertakkend
  • Eryngium planum 'Jade Frost'. Groen blad met witte rand, violetblauwe bloemen
  • Eryngium planum 'Magical Anita', zilvergroen naar lichtblauw verkleurende bloemen
  • Eryngium planum 'Silverstone', wit groene bloemen
  • Eryngium planum ‘Silver Salentino’, zilverwitte bloemen
  • Eryngium Planum 'White Glitter', langbloeiend, voor de vaas, metaalwitte bloemen

  Blauwe distel

  Deze majestueuze distel is bijzonder decoratief en een insectenmagneet!

  Méér lezen? Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten

 • End of content

  No more pages to load