• Virginische ereprijs verzorging, standplaats, planten, snoeien en vermeerderen van Veronicastrum virginicum

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  Virginische ereprijs Veronicastrum virginicum is een in de zomer bloeiende plant met prachtige, lange, wit of roze bloeiende aren. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, wanneer en hoe snoeien van de Virginische ereprijs, hoe vermeerderen, wat is de bloeiperiode, hoe overwinteren en welke ziekten kent Ereprijs.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Veronicastrum, Borderplant, Zomerbloeier, Bijenplant

  Virginische ereprijs of Ereprijs

  Veronicastrum virginicum is een bladverliezende, vaste plant uit de helmkruidfamilie (Scrophulariaceae), die afkomstig is uit  Noord-Amerika. Virginische ereprijs vinden we in het wild met name op vochtige prairies van het zuiden van de Verenigde Staten tot in het zuiden van Canada. Meestal in open bossen, vaak op steenachtige grond.

  2592a1a1386cb564556d4912420b9254_medium.

  De wortel van Virginische ereprijs wordt soms gebruikt bij lever en constipatieproblemen. De Engelse naam  Culver's root is afkomstig van de Amerikaanse arts dr. Culver die de wortel gebruikte bij een aantal behandelingen. Virginische ereprijs is niet geschikt voor zelfhulp.

  Etymologie Veronicastrum virginicumf3b77181748aada4118ad829c7291e99_medium.

  De botanische benaming van Virginische ereprijs is 'Veronicastrum virginicum' . Soms vinden we haar onder de oude synoniemen Leptandra virginica of Veronica virginica. 

  De geslachtsnaam 'Veronicastrum' is afgeleid van een Katholieke heilige, ‘Sint-Veronica’. Volgens de Christelijke overlevering gaf zij een doek aan Christus om het zweet en bloed van zijn gezicht te vegen terwijl hij zijn kruis te Golgotha de berg opdroeg. Bij het afvegen werd het gelaat van Christus op de doek ingeprent. De vlekken op sommige planten uit dit geslacht zouden lijken op deze afbeelding. Het woord ‘astrum’ betekent ‘onvolledige gelijkenis’.

  De soortaanduiding 'virginicum' is een Latijns woord dat verwijst naar de Amerikaanse staat 'Virginia', waar deze plant in het wild voorkomt. In het Engels wordt de plant Culver's root genoemd, in Duitsland noemen ze haar Kandelaber-Ehrenpreis en in het Frans wordt ze Véronicastre de Virginie genoemd.

  Beschrijving Virginische ereprijs

  Virginische ereprijs heeft een centrale penwortel met horizontale wortels waaruit nieuwe plantjes ontstaan. De plant groeit in de vorm van anderhalve meter lange stengels, die onvertakt zijn tot vlak bij de bloemen. De stengels zijn bezet met ovaal tot lancetvormige, getande bladeren die op de knopen met zijn vijven in een krans rondom de stengel staan. De bladeren zijn prachtig geaderd. De bloemstengels zijn aan de uiteinden bezet met kleine witte of roze bloemen en vormen zo bloeiende aren. De bloeitijd van Virginische ereprijs is van juni tot en met september. Na de bloei verschijnt het zaad.ac31354afc9ce729436064a7ef2a8cb9_medium.

  Is Veronicastrum virginicum giftig?

  De wortel van de Virginische ereprijs is giftig. Het sap heeft een laxatieve werking. De plant is niet eetbaar.

  Is het Virginische ereprijs winterhard?

  Veronicastrum virginicum is goed koudebestendig en winterhard tot minimaal -20 graden Celsius.

  Toepassing Virginische ereprijs in de tuin

  Veronicastrum virginicum is een elegante plant die het geweldig doet op een standplaats in de bloeiende border. De lange bloeiende aren geven dramatiek en beweging, maar worden ook veelvuldig gebruikt als snijbloem. Virginische ereprijs  trekt veel wildleven aan en is zeer geschikt voor een vlindertuin of een bijentuin. Combineer Virginische ereprijs met andere prairieplanten zoals Gele Zonnehoed, Monarda, Scharnierplant of Schildpadbloem. Mooi cultivars voor onze tuinen zijn onder meer:

  • Veronicastrum virginicum 'Album', witte bloem
  • Veronicastrum virginicum 'Apollo', lila bloem
  • Veronicastrum virginicum 'Erica', lila bloem
  • Veronicastrum virginicum 'Fascination' lila bloem
  • Veronicastrum virginicum 'Lavendelturm', lavendelblauwe bloem
  • Veronicastrum virginicum ‘Pink glow’, roze bloem
  • Veronicastrum virginicum 'Roseum', zachtroze bloem

  Standplaats en planten Virginische ereprijsd6d42432abfad641a3e1f3d4587fc119_medium.

  Het Virginische ereprijs groeit in het wild op vochtige plekken, doorgaans in de zon. Plant Veronicastrum bij voorkeur in rijke, leemachtige, goed gedraineerde grond die altijd een beetje vochtig is. Zorg voor grond is voorbereid met een beetje compost en licht bemest wordt. Virginische ereprijs groeit kan relatief dicht op elkaar worden geplant met een onderlinge afstand van vijfentwintig centimeter.

  Virginische ereprijs snoeien

  De Virginische ereprijs is een plant die niet gesnoeid hoeft te worden. Knip alleen de bloem- en blad stengels in het najaar af op ongeveer vijf centimeter boven de grond, net voordat de plant in winterrust gaat. Wil je de bloeitijd verlengen of een tweede bloei krijgen dan dien je de uitgebloeide aren periodiek te verwijderen.

  Ziektes Virginische ereprijs

  Virginische ereprijs is een relatief sterke plant die nauwelijks last heeft van ziektes en insecten. Roest, meeldauw en bladvlekkenziekte, met andere woorden schimmels, kunnen wel eens optreden.

  Veronicastrum virginicum vermeerderen15645b3f5ef4b8699d0d7fdd721d3934_medium.

  De Virginische ereprijs kan gemakkelijkst worden vermeerderd door de plant in het najaar op te graven en scheuren. Als we de uitgebloeide bloemen niet verwijderen, vormt zich zaad dat gewoon in de volle grond kan worden gezaaid, of in het voorjaar in potjes. Bloemen uit zaad kunnen qua kleuren afwijken van de moederplant 

  Virginische ereprijs kopen

  Veronicastrum virginicum wordt regelmatig in tuincentra te koop aangeboden, Via webshops is de plant ook  goed te verkrijgen en is de keuze in cultivars groter.

  Virginische ereprijs

  Een elegante zomerbloeier.

 • End of content

  No more pages to load