• Viooltjes: verzorging, standplaats, planten, kweken en kopen

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je alles over het bekende Viooltje, een laag blijvende, kruidachtige plant die opvalt met haar langdurige, fleurige bloei. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, wanneer en hoe kweek je Viooltjes, hoe vermeerderen, hoe overwinteren, wat is de bloeiperiode en welke ziekten kent het Viooltje.

  Tags/labels: RobsTuinplanten BorderPlant, Schaduwplant

  Het Viooltje

  Viooltjes is een verzamelnaam van meer dan vierhonderd soorten planten uit het geslacht Viola waarvan vele op licht vochtige, enigszins beschaduwde plekken groeien. Bosviooltje is een verzamelnaam die aan de winterharde, kleinbloemige viooltjes wordt gegeven die in het najaar massaal worden aangeboden.

  ab3a8cfc1e2b4c969c88a58bf62f5e83_medium.

  Het viooltje kent tal van toepassingen. Zo worden alle delen van de plant gebruikt in de traditionele geneeswijze, wordt de etherische olie uit de bloemen gebruikt in parfums en worden bladeren en bloemen gegeten. 

  Etymologie Viola cornuta

  De botanische benaming van de Viooltjes is Viola. De geslachtsnaam Viola is ontleend aan de Latijnse naam van het viooltje, “viola”. De kleur “ violet” is afgeleid van de naam viola verwijst naar de paarsblauwe kleur van veel viooltjes.

  4dd1d4336240b6140abf595a5e3d1fe2_medium.

  Beschrijving Viooltjes

  Het Viooltjes is een laagblijvende plant die groeit vanuit een wortelrozet. De donkergroene blaadjes zijn min of meer hartvormig, met een licht gekartelde rand. De tweeslachtige bloemen zijn de blikvangers van deze plant. Er zijn enorm veel varianten gekweekt, elk met hun eigen bloemen, egaal van kleur, meerkleurig, geaderd, gevlekt en zelfs met een kartelrandje. Er zijn kleinbloemige en grootbloemige soorten. Na de bloei verschijnen de bekende zaaddoosjes die als ze openbarsten hun zaadjes wegschieten. 

  9813dc1042a3b933ca8e70d361bce22d_medium.

  Zijn Viooltjes giftig?

  De plant is niet giftig, maar gekochte planten zijn natuurlijk wel bespoten. Deze kun je beter niet eten. Bij zelfgekweekte planten heb je dat probleem niet, daarvan kun je zowel de bloemen als de blaadjes eten. 

  Zijn Viooltjes winterhard?

  Viooltjes zijn winterhard, maar niet altijd meerjarig. Eenjarige soorten moeten elk jaar opnieuw gezaaid worden. 

  Toepassing Viooltjes in de tuin

  Viooltjes zijn gemakkelijke planten die zich bijna overal thuisvoelen. Ze zijn prachtig in potten, bloembakken, arrangementen en in de tuin als voorgrond van de bloeiende border waar ze tot ver in de winter bloeien. Viooltjes zijn mooi om te combineren met Maagdenpalm, wintergroene heestertjes en met Krokussen en Blauwe druifjes die het in het voorjaar weer overnemen van Viooltjes. In groepen geplant komt het Viooltje het beste tot zijn recht. 

  e6ad075684d25011ebbc4b31d1c5b7ad_medium.

  Standplaats en planten Viooltjes

  Viooltjes hebben liefst een lichte standplaats zonder direct zonlicht al kun je de najaarsviooltjes overal planten. In de winter is er namelijk niet zo’n sterke zon. Plant de viooltjes in humusrijke grond met een onderlinge afstand van ongeveer acht centimeter.

  Viooltjes snoeien

  Het Viooltje hoeft niet gesnoeid te worden. Bruine, uitgedroogde of ziek uitziende blaadjes stengels dienen periodiek verwijderd te worden. Verder de bloemen verwijderen als je geen zaad wil hebben: dit stimuleert ook verdere bloei. 

  Ziektes Viooltjes

  Viooltjes is een sterke plant die echter soms last heeft van meeldauw en andere schimmelziektes. Zorg dat ze op een plek staan waar de bladeren na een regenbui weer snel opdrogen en plant ze niet zo dicht op elkaar dat de wind er niet doorheen kan. 

  b82df53a4c94ec4999161e6c4cc20061_medium.

  Viooltjes zaaien

  Viooltjes zijn heel gemakkelijk te vermeerderen door deze te zaaien. Zaai ze gewoon in de volle grond.

  Viooltjes kopen

  Viooltjes zijn vooral in het najaar verkrijgbaar in tuincentra en plantenzaken.

  Het Viooltje 

  Een sterke, goedkope plant met een grote keuzen in kleuren.

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.

 • End of content

  No more pages to load